Šta je novo?

Pomoc i saveti oko otvaranja prodavnice racunara

Niste u pravu

Može. Roba kupljena u MP uz fiskalni račun može se uvesti na stanje i dalje prodavati. Takođe, može se vršiti komisiona prodaja.

Pozdrav

Ups, sada vidim da nisam pročitao sve do kraja.

Komisiona prodaja se može vršiti. Znači, ljudi mogu da dođu i u dogovoru sa mnom povuku robu iz firme i praktično je prodaju u moje ime. U stvari roba se prodaje, ono što se proda plati se (razliku između ulazne i izlazne cene zadržava taj neki prodavac kao svoju zaradu) a ono što se ne proda do utvrđenog vremenskog nekog roka se vraća na lager.

Marvin Freestyl je napisao(la):
Roba kupljena u MP uz fiskalni račun može se uvesti na stanje i dalje prodavati.
Obratiti pažnju da je fiskalni račun onaj dodatni formular napisan na firmu, a ne fiskalni isečak koji se takođe dobija.

E to ZorMi, mene je mrzelo da se raspisujem.

Slicna prica je i sa recimo gorivom koje ne mozes da vodis kao trosak ako nisi uzeo racun koji glasi na firmu + fiskalni isecak.

Evo malo da ozivimo temu...

Ovako:

Dva ortaka i ja razmisljamo da ulozimo neke pare i da otvorimo radnju za prodaju racunara i planiramo da ulozimo oko 6000 eura. Imamo lokal koji je na extra lokaciji i on je ortakov pa za to nece biti troskova. Inace samo bi mi bili angazovani oko posla i nijedan radnik nam ne bi bio potreban. Nismo pohlepni pa da mislimo da cemo da se obogatimo za pola godine nego nam je bitno da prvih par meseci odrzavamo poslovanje bez gubitaka a s' vremenom ce valjda biti i neke zarade. Imamo dosta sirok krug poznanika i priljatelja koji bi sigurno dolazili kod nas da kupuju robu! Naravno sve bi bilo cisto sto se tice papirologije radi inspekcije jer znamo kakvi su ljudi koji vode firme koje bi predstavljale konkurenciju! Otvaranje radnje smo planirali za prolece pa jos uvek je ovo samo jedna od ideja!

Ovde kod nas ima par radnji koje se bave ovim poslom i nijedna firma nije omiljena kod ljudi (valjda je i to neka sansa?) jer uvaljuju sta stignu po extra visokim cenama a kada neko hoce da nabavi neki deo a oni ga nemaju ima da ga zavlace bar 10 dana i na kraju da ga oderu! Mi imamo u planu da imamo nesto robe na lageru koja ide stalno a ako nesto nema onda ce da bude sutradan i to bi se ispostovalo pa iako ne bi imali zaradu na tom delu (da budemo na 0) ali bi stekli reputaciju (valjda je tako!?).

Bitna je i komunikacija sa musterijama a ovde gde god da udjes oni te gledaju kao da si im majku opsovao ili nesto jos gore...

Sta vi mislite da li bi bilo pametno krenuti u ovaj posao i da li je ova suma dovoljna za neki pocetak? Kakvi su Vasi saveti za veleprodaje... koga preporucujete?

I jos jedna me stvar interesuje a to je instalacija operativnog sistema. Naime, kada bi sklopili konfiguraciju treba instalirati sistem a zbog inspekcije ne bi instalirali piratski (ovde sve radnje instaliraju piratsku verziju) da li postoji mogucnost da se kupi originalni Windows XP (Home ili Professional) i da se instalira uz svaku prodatu konfiguraciju i on se ne bi naplacivao kupcu? Valjda razumete sta hocu da kazem... Da nebude ono kao kod njih sam uzeo racunar i dobio sam Windows instaliran a kod Vas nisam).

Hvala unapred...

:wave:

Ako planirate da otvorite samo maloprodaju bez servisa - spremite se ne da budete na nuli nego u debelom minusu dok ne povratite tih 6000 evra koje planirate da ulozite.
Opste je poznato da su marze jako male na racunarsku opremu - a da bi bili konkurentni sa cenom - ne mozete ocekivati dodatne rabate kao neke firme koje su malo duze od vas u tom poslu.
Tek kad krenete da radite videcete da su stvarni troskovi daleko veci od onih sto ste isplanirali na papiru - i malo po malo - kako se sirite i vise ulazete u vasu radnju - primeticete da isplacujete sebi plate a da je onih 6k evra pojela maca u medjuvremenu ;)

Znam da zvuci malo pesimisticki - ali licno ne vidim svetlu finansijsku buducnost malene IT radnje u ovom trenutku.
Verujem da ce me podrzati ostali koji su isto krenuli sa vasim elanom - pa sad krpe rupe kako god se snadju...

Jos jedna mala studija kaze da se tesko prodaje roba koju nemate izlozenu u prodavnici.
Ako planirate da imate dosta stvari izlozeno - znaci potreban je veci lager, odnosno vise novca koji jako tesko i sporo pristize.

Pricam ovo iz iskustva jer sam licno gledao takve radnje koje se pojave i onda nestanu za godinu dana dok se kupci jure sa nedostupnim mobilnim korisnicima ne bi li ostvarili svoje pravo na garanciju...

P.S.
Da ne bude sve tako crno - evo ideje !

..... otvorite pekaru :D :d

otvorite pekaru :D :d
Nije pekara losa ideja cak je mozda i bolja solucija od male racunarske radnje pogotovu ako je lokal na prometnom mestu ili blizu skole pre cete povratiti tih 6k nego sa rac.radnjom. Mada uvek mozete da ponudite burek sa nekim mesom (Intel procesor) ili sirom (AMDovim) :D nemojte sada da me napadnete sto sam uz meso stavio Intel, a uz sir AMD.
Ili vidite da se sa lokalom/znanjem "ugurate" u neki lanac prodavnica.

Poslednja izmena:
Za svaku preporuku iz mog dosadasnjeg iskustva je program PANTHEON, svakako jedan od kompletnijih programa za vodjenje radnje i stampanje racuna. Za sve ostale informacije mozes da me cimnes na pm. Iznenadices se koliko je ustvari dobar i povoljan. Mogu ti ga pokazati i u prakticnom radu u mojoj radnji.

Poslednja izmena:
I ne *****avajte se sa fiskalnim kasama, gprs-om, poreskom, platama.
jedna greska i ode godisnja zarada.
Recimo ja sam sad imao mali okrsaj u poreskoj, jer mi nije stizala firmarina (postar nije donosio) pa kad sam otisao da vadim vizu slogirao sam se. "nisje vasa greska, posta je to, a da evo ih ovde vasi nalozi, a dobro, sta da radimo morate platiti kamatu".
Dobar knjigovodja je must have.
Posao sa komponentama moze biti ok ako se kreces u tim krugovima, znaju te ljudi i trudis se da ne izgubis dobar glas.
Srecno.
Da ne sirim pricu, nemoj sve karte baciti na ovaj posao. Polako.
naravno ako imas 100000 eura da ulozis samo napred :)

Od same prodaje racunara ne moze se ziveti kako treba (govorim o malim prodavnicama).
Zato pored klasicne racunarske opreme i servisa (racunara, stampaca, monitora i svega sto ti padne pod ruku, a znas da popravis) ubaci i malo ostale tehnike.
Klima uredjaje, racunarske stolove, nesto bele tehnike, televizore.
Obavezno ganjajte da se uvucete u neke skole, da im prodate racunare, jer sad ima dosta akcija, pa APP (ako prodje, prodje). Tu gledaj da stavis sto manju zaradu, da bi prosao na javnoj nabavci ili sta vec, a posle obavezno sa skolama sklapaj dogovor oko umrezavanja, nabavke tastatura, miseva i sl. To isto ponovi i sa ostalim drzavnim i privatnim ustanovama, jer ce ti oni biti najbolji izvor prihoda.
Kucni korisnici otom, potom, oni uzmu jedan racunar, pa te danima smaraju i pitaju kakvo si im djubre prodao jer kod komsije ima Solitaire na Desktopu, a kod njega nema.

Obavezno ganjajte da se uvucete u neke skole, da im prodate racunare, jer sad ima dosta akcija, pa APP (ako prodje, prodje). Tu gledaj da stavis sto manju zaradu, da bi prosao na javnoj nabavci ili sta vec, a posle obavezno sa skolama sklapaj dogovor oko umrezavanja, nabavke tastatura, miseva i sl. To isto ponovi i sa ostalim drzavnim i privatnim ustanovama, jer ce ti oni biti najbolji izvor prihoda.

To kazes iz licnog iskustva?
Zanima me, recimo kod tog ugovora za odrzavanje, kako odredjujete cenu? Pausalnu cenu, prema broju racunara? Koliko je to para? Imas li neki pausalni cenovnik za odrzavanje racunara? Naravno zavistan od broja racunara...

Mikeli

Istina je da bez neke veze tesko ko moze da prodje.
Sto se tice cenovnika, ne postoji (tj. ne mora da postoji) nista posebno.
Ti ispstavis racun preduzecu (skoli), a oni ti sa njihovog racuna prebace na svoj, I tako bude sve legalno.
E sad u dogovoru sa direktorom ili nadredjenim licem za sve to ti mozes sa njima da se dogovoris da li ce ti placati po ucinjenoj usluzi ili ces im ti mesecno ispostavljati racun u zavisnosti koliko si imao posla kod njih (sve ovo naravno radis ako imas registrovan servis).
U toj prici je najvaznije da budes u dobrim odnosima sa ljudima sa kojim se dogovaras.
Sto se tice skola tu moras malo spustiti cene jer verovatno svaka od njih ima profesora informatike koji zna nesto.
A sto se tice ostalih preduzeca (ili obicnih radnji) tu ti je najvaznije da poznajes nekoga, ko ce te prporuciti direktoru (nazalost).
Iz nekog iskustva (opet skola) ako uspes da se izboris i da im prodas odredjen broj racunara, za sve sto ce im sledeci put trebati prvo ce zvati tebe (prodaja, popravka, umrezavanje), pa onda ostale.

Istina je da bez neke veze tesko ko moze da prodje.
Sto se tice cenovnika, ne postoji (tj. ne mora da postoji) nista posebno.
Ti ispstavis racun preduzecu (skoli), a oni ti sa njihovog racuna prebace na svoj, I tako bude sve legalno.
E sad u dogovoru sa direktorom ili nadredjenim licem za sve to ti mozes sa njima da se dogovoris da li ce ti placati po ucinjenoj usluzi ili ces im ti mesecno ispostavljati racun u zavisnosti koliko si imao posla kod njih (sve ovo naravno radis ako imas registrovan servis).
U toj prici je najvaznije da budes u dobrim odnosima sa ljudima sa kojim se dogovaras.
Sto se tice skola tu moras malo spustiti cene jer verovatno svaka od njih ima profesora informatike koji zna nesto.
A sto se tice ostalih preduzeca (ili obicnih radnji) tu ti je najvaznije da poznajes nekoga, ko ce te prporuciti direktoru (nazalost).
Iz nekog iskustva (opet skola) ako uspes da se izboris i da im prodas odredjen broj racunara, za sve sto ce im sledeci put trebati prvo ce zvati tebe (prodaja, popravka, umrezavanje), pa onda ostale.

Znam da je sve stvar dogovora... Ali zanima me recimo isplati li se odrediti pausalnu cenu (recimo 1kdin+PDV po racunaru-cena opada sa vecim brojem racunara) bio ti 30 dana svaki dan kod njih ili uopste ne dosao... Ti potpises ugovor s njima na godinu dana...

Podrazumeva se da te bije dobar glas, da si odgovoran, fer, korektan...itd

Mikeli

Da iskoristim ovu temu jos, posto se i ja razmisljam da otvorim prodavnicu.
Naime, zanima me koje brendove da odaberem za pojednine komponente.
Vazan mi je odnos cena/kvalitiet, kao i asortiman (stalan lager tog brenda kod dobavljaca).
Da sad ne bi to licilo na reklamu ovde necemo pominjati dobavljace.
Ja sam razmisljao o ovakom izboru:

1. MB: MSI/ASUS i za jeftinije office varijante recimo Foxconn
2. CPU: I Intel i AMD
3. RAM: Kingmax
4. HDD: WD/Maxtor
5. Grafika: MSI/Powercolor
6. Optika: LG/Pioneer
7. Kucista:jeftinije varijante???? i Chieftec skuplje/ozbiljnije
8. Monitori: Samsung/LG/Philips
9. Tast., mis., zvucnici: Genius/Logitech
10. Stampaci/Skeneri: HP/Mustek

Voleo bih da cujem i druga misljenja, kao i iskustva...

Mikeli

Moje skromno iskustvo mi govori da kad se sretnes sa ljudima koi nemaju veze o zivotu (a takvi ce ti doneti najvise prihoda), svi traze P4. Ti njima preporucis nesto za neku cenu (govorim o normalnoj ceni), a on ode kod drugog koji ce mu dati Belinea monitor (ili neki Adi kojem se raspada plastika i grebe gde god pipnes), tast. i mis za 300din. ili onaj 4in1 office paket (tast. +mis+napajanje+kuciste i sve za 20€).
Posle toga ce doci kod tebe da te ispljuje kako je kod ovog drugog isti P4 jeftiniji 20€ i kupice kod njega.
Ako opet drzis otpad, onda ces imati mozda i vise musterija, ali male prihode (iskreno, kolika ti zarada moze biti ako prodas nesto u vrednosti 20€ (npr. 4in1)).
Tako da u zavisnosti od mesta gde ces otvoriti radnju moras da se prilagodis i potencijalnim kupcima. Svakako da ce uvek biti i onih koji zele kvalitetno, ali najvise onih koji nemaju veze o zivotu i koji uzimaju integrisanu grafiku da bi im dete koje je krenulo u prvi srednje ucilo da radi na kompjuteru (posle ce naravnod a se zali zasto ne moze da potera Oblivion i zasto si mu prodao djubre koje ne radi....).
Sve u svemu veoma nezahvalan posao u nekim momentima.

Au koliko matematike oko otvaranja firme racunarske opreme.
Koliko sam prochitao par momaka sa bezmalo nikakvim iskustvom (piche igrice domen) bi da otvore str-ove i to bas sad kad je Comtrade preko telefonskog rachuna dao 2 godine odlozeno i placanje po 15-20 eura mesecno...shta vise reci.
momci ako zelite da otvorite firmice i pored ovoga razmislite o ovome.
Firma ovog profila se otvara ukoliko imas 1 dobrog kupca ( prodao si u startu 100 racunara sa tendencijom nastavka prodaje ) iliti ( da ti avansiraju par miliona dinara pa im ti sklapas po potrebi dok im saldo ne dodje do 0 pa opet puste pare ).
Ako cete da jurite mushterije i da im prodajete na komad hdd-ove i floppy-je mante se corava posla.
Obichan narod kod nas nema hleda da jede. Jedini kupci su klinci poput vecine na forumu koji
umesto da izlaze shtekuju pare danima i onda kupe neku "bolju" grafiku. Od takvih necete uzeti lovu jel ima da Vas je8u svakodnevno. Prochitajte malo postove tj thredove gde se zale na uslugu i kvalitet robe koji se prodaje. Vecina se zali jer ne moze da oc-uje neki hardver koliko im treba da bi igrali ne znam shta...
Tendencija poboljshanja standarda kod nas je 0.
Radim u firmi koja servisira shtampache i reciklira kertridze. Nismo cene dopune promenili 2-3 godine. Najtuznije je to da su pre 2 godine ljudi mogli da si priushte da recikliraju rektridz a sad to ne mogu vishe. I onda dodju da traze odlozeno tipa
"E komsho treba mi da odradim neshto a nemam xy dinara sad pa jel ocesh ti za pola para ili da ti dam al kad odradim posao"...
S vremena na vreme primim i neki komp na popravku. To uglavnom po poznanstvu jel su kompovi pipavi i ne volim da ih radim. Uglavnom se svede na ovu prichu.
"A shto je kod Vas zamena ovog dela, ploce, tako skupa, pa ja sam video u oglasima da ima za 30eura jeftinija plocha".
pa ima al ko po prodajnoj ceni ploce gde je zarada 5 eura radi detekciju kvara + zamenu ploche + podeshavanje win-a na kraju ...
Kad se politichari sete da je njihov posao da pomognu narodu da dostojanstvenije zivi onda ce i "nama" da zivne.
Dotle veza+drzavna firma+veza je jedina kombinacija da se uzme lova.

@toza
Nazalost to je sve istina, 90% njih ce ti traziti na nekoliko godina, na rate, na ovako, na onako.
Ako pocnes davati na rate, mozes slobodno okaciti onoga sa "davao je veresiju" i zatvoriti radnju.
Ja sam izdao jedan lokal coveku koji je otvorio kompjutersku radnju i koji jesuper radio, poceo da daje na rate i ostalo, i dalje super radi, ali nema para nikako, cak ni za lokal nije platio jos od maja meseca.

Au koliko matematike oko otvaranja firme racunarske opreme.
Koliko sam prochitao par momaka sa bezmalo nikakvim iskustvom (piche igrice domen) bi da otvore str-ove i to bas sad kad je Comtrade preko telefonskog rachuna dao 2 godine odlozeno i placanje po 15-20 eura mesecno...shta vise reci.
momci ako zelite da otvorite firmice i pored ovoga razmislite o ovome.
Firma ovog profila se otvara ukoliko imas 1 dobrog kupca ( prodao si u startu 100 racunara sa tendencijom nastavka prodaje ) iliti ( da ti avansiraju par miliona dinara pa im ti sklapas po potrebi dok im saldo ne dodje do 0 pa opet puste pare ).
Ako cete da jurite mushterije i da im prodajete na komad hdd-ove i floppy-je mante se corava posla.
Obichan narod kod nas nema hleda da jede. Jedini kupci su klinci poput vecine na forumu koji
umesto da izlaze shtekuju pare danima i onda kupe neku "bolju" grafiku. Od takvih necete uzeti lovu jel ima da Vas je8u svakodnevno. Prochitajte malo postove tj thredove gde se zale na uslugu i kvalitet robe koji se prodaje. Vecina se zali jer ne moze da oc-uje neki hardver koliko im treba da bi igrali ne znam shta...
Tendencija poboljshanja standarda kod nas je 0.
Radim u firmi koja servisira shtampache i reciklira kertridze. Nismo cene dopune promenili 2-3 godine. Najtuznije je to da su pre 2 godine ljudi mogli da si priushte da recikliraju rektridz a sad to ne mogu vishe. I onda dodju da traze odlozeno tipa
"E komsho treba mi da odradim neshto a nemam xy dinara sad pa jel ocesh ti za pola para ili da ti dam al kad odradim posao"...
S vremena na vreme primim i neki komp na popravku. To uglavnom po poznanstvu jel su kompovi pipavi i ne volim da ih radim. Uglavnom se svede na ovu prichu.
"A shto je kod Vas zamena ovog dela, ploce, tako skupa, pa ja sam video u oglasima da ima za 30eura jeftinija plocha".
pa ima al ko po prodajnoj ceni ploce gde je zarada 5 eura radi detekciju kvara + zamenu ploche + podeshavanje win-a na kraju ...
Kad se politichari sete da je njihov posao da pomognu narodu da dostojanstvenije zivi onda ce i "nama" da zivne.
Dotle veza+drzavna firma+veza je jedina kombinacija da se uzme lova.

Pa mi imamo dobre veze u drzavnim firmama i to nam je jedan od jacih razloga da pocnemo sa radom. (Neke od tih firmi su u sastavu EPS-a)

Ako bi preskocili dilemu otvoriti radnju ili ne...
I ako bi rekli da necemo da prodajemo krseve...
nego trazimo najbolji odnos cena-kvalitet...
Da li bi ja mogao da dobijem vase misljenje o izboru komponenti koje sam pominjao?

Mikeli

Da iskoristim ovu temu jos, posto se i ja razmisljam da otvorim prodavnicu.
Naime, zanima me koje brendove da odaberem za pojednine komponente.
Vazan mi je odnos cena/kvalitiet, kao i asortiman (stalan lager tog brenda kod dobavljaca).
Da sad ne bi to licilo na reklamu ovde necemo pominjati dobavljace.
Ja sam razmisljao o ovakom izboru:

1. MB: MSI/ASUS i za jeftinije office varijante recimo Foxconn
2. CPU: I Intel i AMD
3. RAM: Kingmax
4. HDD: WD/Maxtor
5. Grafika: MSI/Powercolor
6. Optika: LG/Pioneer
7. Kucista:jeftinije varijante???? i Chieftec skuplje/ozbiljnije
8. Monitori: Samsung/LG/Philips
9. Tast., mis., zvucnici: Genius/Logitech
10. Stampaci/Skeneri: HP/Mustek

Voleo bih da cujem i druga misljenja, kao i iskustva...

Mikeli

Vrh Dno