Šta je novo?

Pomoc i saveti oko otvaranja prodavnice racunara

IGGSy

Čuven
Učlanjen(a)
23.11.2002
Poena
619
Hteo bih da otvorim prodavnicu racunara u unutrasnjosti. Jeste da su se u mom gradu u poslednjih 5 godina otvorile desetine istih, ali mislim da za sve nas moze da bude hleba.

Dugo sam imao zelju da pocnem time da se bavim, ali mi je lokal na dobroj lokaciji predstavljao problem. To sam sada resio i molim vas da mi pomognete ako mozete-zelite. Svaki savet bi mi dobro dosao.

Za pocetak me interesuju sledece stvari koje u gradu niko od vlasnika radnji nije bash raspolozen da mi kaze, zasto bi pomagali buducoj konkurenciji, kao...

Kako do kvalitetnih dilerskih ugovora?
Koliki se dilerski popust moze dobiti i gde?
Da li je bolje raditi sa jednim dilerom-dobavljacem ili uzimati robu direktno od svakog uvoznika posebno?
Koliki su dozvoljeni minusi?
Kako pridobiti poverenje dilera?
Da li je moguce uzeti robu i platiti je kada se ista proda?
Da li postoji softver koji direktno iz baze (cenovnika dobavljaca) racuna cenu konf, marzu, pdv i stampa racun sa logotipom?
Cime predlazete da napunim radnju? (Da bih znao koliko novca da pripremim za otvaranje, ono sto bi se brzo prodalo, a nije skupo)
Koliko je ljudi potrebno za vodjenje ovakve radnje? (Kakvo iskustvo traziti od buducih zaposlenih?)

Toliko za sada.
Hvala!

1. Kako do kvalitetnih dilerskih ugovora?

Kvalitetne dilerske ugovore (sta god pod tim podrazumevao) mozes dobiti tek posle odredjenog vremena saradnje sa nekom kucom. Nemoj da ocekujes da mozes da dobijas isti rabat kao neko ko posluje sa tim istim dobavljacem godinama. Naravno, pored nekog poznanstva (da ne koristimo termin "veze") najsigurniji nacin da dobijes bolje uslove je da vuces od jednog dobavljaca sto vise robe i da im redovno izmirujes obaveze kako ti dospevaju. Ovakve dilere uvoznici najvise vole ;)

2. Koliki se dilerski popust moze dobiti i gde?

Sve zavisi od poslovne politike dobavljaca. Popusti se uglavnom dobijaju na kolicinu ili za avansne uplate. Raspon je od nekih 1 do 5%

3. Da li je bolje raditi sa jednim dilerom-dobavljacem ili uzimati robu direktno od svakog uvoznika posebno?

Ovo pitanje je vec mach sa dve ostrice - da juris po gradu za najjeftinijim komponentama za 1-2 evra razlike samo mozes ti da iskalkulises da li ti se takva akcija isplati. Nekad je jednostavnije da se sve kupi na jednom mestu iako je za 1% skuplje.

4. Koliki su dozvoljeni minusi?

Dozvoljeni minusi se odobravaju tek posle nekog vremena saradnje sa dobavljacem i dozvoljavaju se sume koje rastu kako raste i tvoj promet kod njih. Preduslov je potpisan ugovor i ostavljena menica.

5. Kako pridobiti poverenje dilera?

Radi samo sa zenama iz komercijale - one su uvek spremne za dogovor :d (Ovo pricam iz licnog iskustva) :D

6. Da li je moguce uzeti robu i platiti je kada se ista proda?

To ti je uzimanje robe na konsignaciju - gde se prave popisi na svakih nedelju dana i gde placas samo prodatu robu. Ova varijanta je uglavnom rezervisana za franshize nasih najvecih IT kuca.

7. Da li postoji softver koji direktno iz baze (cenovnika dobavljaca) racuna cenu konf, marzu, pdv i stampa racun sa logotipom?

Naravno da postoji - cak ga mozes i sam napraviti ako si malo vicniji, ali ipak postoje vec gotova softverska resenja na trzistu. Ja licno koristim InfoSoft-ov POIS koji je mozda cak malo i glomazan za nase potrebe.

8. Cime predlazete da napunim radnju? (Da bih znao koliko novca da pripremim za otvaranje, ono sto bi se brzo prodalo, a nije skupo)

Cime da napunis radnju? Pa pogledaj malo po forumu i videces o cemu se najvise diskutuje - ono o cemu se prica - to se i prodaje. Naravno uvek treba imati na lageru i pored "hot ponuda" standardne stvari tipa diskovi, toneri, kertridzi i sl. koji se prodaju svakodnevno.

9. Koliko je ljudi potrebno za vodjenje ovakve radnje? (Kakvo iskustvo traziti od buducih zaposlenih?)

Na to pitanje ces samo ti znati odgovor posle par meseci prakticnog rada ;)

Pozdrav, nadam se da sam bar malo pomogao :D

Za pocetak....

Koga bi ste mi prporucili za pocetak?

Ako kazete da je bolje raditi sa jednim dilerom koga da izaberem?
Ko po vama moze da ispuni sve zahteve, dakle da na lageru ima robu koja se obicno trazi, da ima "normalne" cene i zahteve oko dobijajna dilerskih uslova.

Sa kim vi saradjujete?
Sta prdlazete?

Poz.

IGGSy je napisao(la):
Koga bi ste mi prporucili za pocetak?

Ako kazete da je bolje raditi sa jednim dilerom koga da izaberem?
Ko po vama moze da ispuni sve zahteve, dakle da na lageru ima robu koja se obicno trazi, da ima "normalne" cene i zahteve oko dobijajna dilerskih uslova.

Sa kim vi saradjujete?
Sta prdlazete?

Poz.

Da sad nebi ovde reklamirali pojedine dilere ali verujem da ces veoma lako naci na netu sve vece dilere sa kojima svi saradjuju :) (nema ih mnogo )

Zaboravio si da kazes najvazniju stvar a to je tvoja geografska pozicija - u kom se gradu nalazis ?

Pa imas coveka u smederevu sa jako dobrim cenama.Nije Beograd centar sveta, a ujedno nemoras da trpis prepotentne Beogradske dilere koji bi ti pre dali *ulju nego robu na odlozeno.Moj savet ti je Pakom. Nagruvaj tamo 2-3 soma eura pa ce ti dati odlozeno na 7 dana a + i dovoze robu u tvoj grad.Cuo sam da ni PIN nije los al' nisam do sada radio sa njima.
Ja sam skoro otvorio slicnu radnju skoro bez kinte.Najbitnija stvar ti je da pregrmis pocetak.Radnju napuni potrosnim sitnicama (misevi , tastature ,web kamere..) koji ce ti omoguciti da prezivis .Te drangulije uvek idu.Obavezno sa nekom bankom sklopi ugovor da ti daju terminal za citanje kreditinih kartica jer bez odlozenog placnja nema posla.Posebno obrati paznju koga ces zaposliti u prodaji.Nisu sve musterije experti za
racunare, treba im prostim jezikom objasniti i uputiti sta da kupe.Baziraj se na prodaju
komponenti par proizvodjaca jer ako budes nudio sve ,docices u situaciju da za pojedine komponente moras ici sa jedne na drugu stranu "Pashaluka" a s obzirom da je saobracaj resen kao u Bangladeshu, izgubices i vreme i novac na gorivo.
Registruj se kao STR i komision jer bolje idu polovnjaci od novih racunara.
Nek ti je Bog na pomoci!
Sretno.

Poslednja izmena:
da ...

U Sd ima dosta ljudi koji prodaju racunare...koliko primecujem najtezi je problem sto cu u startu imati malo jace cene od njih jer vec imaju veci dilerski popust ....duze rade.

Imate li josh neku ideju oko programa za za vodjenje radnje?! Ne mislim na knjigovodstvo...vec na programce za sastavljanje konf iz ponude i stampu racuna/predracuna na memorandumu

Poslednja izmena:
A da ides sa manjom marzom u pocetku pa da imas iste cene kao i oni ? Ipak se tu radi o 1-2% a ne o 10-20%.

Mislim da ti prvo treba jako dobro da razmisliš ...

... da li uopšte da radiš tako nešto.

Raspitaj se malo kod tih silnih ljudi koji rade sa računarima, kako im ide posao. Ne znam kako u Smederevu, ali u Beogradu (a i još nekim mestima) se ljudi žale.

Iskreno, mislim da sada nije baš najsjajniji trenutak za tako nešto. Ali ako si se već čvrsto odlučio, sve najbolje.

mnogo ali mnogo dobro razmisli...

zao mi je da ti ubijam entuzijazam ali stvarno pogledaj da , ako mozes, radis nesto drugo...

ako mi verujes, bilo ko od mojih ortaka koji rade po takvim firmama (ukljucujuci tu i mene) nikad ne bi otpocinjali takav posao jer i ovi koji su dugo u njemu jedva drze glavu iznad vode...

ako se ipak odlucis, puno srece i samo napred!

Mislim da je trenutak takav da je glava svima samo malo iznad vode i da nece u skorije vreme stici camac za spasavanje, ali to nije razlog da covek ne proba.
Oni koji govore da to ne vredi raditi, da nema para a i dalje rade su po meni lazljivi ili kukavice. Ako stvarno ne ide, menjajte posao, niste se rodili sa racunarima. A ako lazete da su zarade sitne i da ne ide samo da neko ne bi rekao da derete narod, onda je to druga stvar.
Svojevremeno sam krenuo da kupim digitalni fotoaparat i radnja (tj. tip koji ima kao radnju u stanu) mi ponudi po malo VELIKOJ ceni. Na njegovu nesrecu, snimim i ko mu je dobavljac. Nazovem dobavljaca i pitam da li ja kao fizicko lice mogu kod njih kupiti isti i dobijem aparat za samo 140DM jeftinije i to sve sa dodatnom SmartMedia karticom od 64Mb (pre 5 godina je to bilo). E takvima i ne treba da ide posao. Taj isti dobavljac mi je prodao sve to po njegovoj maloprodajnoj ceni, onda mozete zamisliti koliko ovaj *diot dere ljude. :mad:

Chinjenica je da nas ima mnogo u ovom poslu, ali je isto tako chinjenica da za korektne i poshtene ljude uvek ima posla. Sad jeste mrtvilo, ali se to manje-vishe i ochekivalo...

Poslednja izmena:
Ma znam da nas ima puno u ovom poslu, ali malo se jezim na ono kad pitas neke ljude da li vredi poceti nesto sto oni vec dugo rade a oni kao: "ma ne znam, lose je, ne vredi, tuga..." a oni rade isti posao i ne nameravaju da prestanu da ga rade - kad im vec tako lose ide.
Meni kad krene lose ja menjam posao ili delatnost, ne volim da trpim lose. :smash:

Pa ovaj posao pamti i lepa i ruzna vremena, kao i svaki drugi...Sada jeste slabo, ali kao shto rekoh, to se i ochekivalo i nije nikakva novost

To ti je odlicno zapazanje, to da samo 5% ima racunar. Kad tad ce to da bukne malo brze i probaj da budes spreman za to. Cim se jos malo skine internet sa dialup-a evo i vece potraznje. I nemoj da odmah ides sa vecim cenama. To mi se cini glupim. Radi neko vreme na tome da se dobro uhodas i da naucis, a tek onda misli o zaradi.

Samo hrabro i nemoj da slusas one koji kazu da neces uspeti.

Potrebna ti je jako dobra (samo)organizacija, 12-15h dnevno posvecenog vremena (ovo se moze smanjiti u buducnosti zaposljavanjem izuzetno kvalitetnog kadra), mnogo zivaca i mnooooooogo zivaca :) Iznad je bilo kvalitetnih saveta i na izreceno nemam primedbi. Ono sto moras imati na umu je da ce dosta vremena proci dok posao ne bude isao "sam od sebe". Sta u medjuvremenu; pa dobices sede u kosi, ljude kojima je tvoj telefon free technical support tokom celog dana, ljude koji kupuju Pentijum cetiri kompijuter za 250 EUR sa ravnim ekranom, ako nisi, postaces pobozan i jos mnogo stvari o kojima sada ne razmisljas. Kljucno pitanje, a to je isplativost - necu te plasiti, ali ocekuj mnogo rada za relativno malo para. Ne obaziri se na ljude koji misle da se radi o visokoprofitabilnom poslu, jer to jednostavno nije i pitanje je kada ce biti za male prodavce (prodavnice). Mozes preziveti, ali prosirenje posla ide veoma tesko. U svakom slucaju, kada u posao udjes, izlaska nema, poslovao pozitivno ili ne. To trgovci sa izgradjenim imenom i ugledom znaju i ma koliko nekima izgledalo neverovatno u poslu se ne ostaje zbog zarada koje se poslovanjem ostvaruju.

na sve to, koliko para ulozis, toliko ces dobro i da radis

Samo odmah da znaš da u početku na papir staviš i kao troškove,fiskalnu kasu i famozni GPRS.Fiskalna 200-250 e GPRS valjda oko 150-200e.I šta bi ti još savetovao,to je da u početku ako možeš prodadješ GPRS jer tu je kinta.Naravno ako uhvatiš prvi voz,posle je kasno.Srećno!!!

Eto ja preziveh prvi mesec :) Skoro da sam na pozitivnoj nuli.To je za mene uspeh s obzirom da sam u ovaj posao krenuo sa jedva 500 eura.

Cestitka :wave:
Sve najbolje u daljem radu!
Pozdrav.

Josh nesto...

Interesuje me konkretna stvar...

Da kako se u stvari prodaje? Da li svaki artikl pre prodaje mora da se unese u kasu, mislim koja je poenta toga ako se npr uzme samo jedan artikl te vrste proda i onda ko zna kada opet. Lako je sa artiklima koji stalno idu npr. hleb (banalan primer).Znaci kasa mora svo vreme da bude nakacena na racunar? Da li postoje programi koji su priznati umesto kasa? Ponegde sam po nekim radnjicama (ne kompjuterskim) vidjao samo stampace koji su nakaceni na komp? Kako dakle ide konkretna prodaja od ulaza robe do predaje kupcu? Mozda je tema malo smorna ali moze pomoci meni na prvom mestu a mozda josh po nekog interesuje tako nesto....

Banalan primer kupio sam maticnu pre nedelju dana i devojka koja radi je rekla da mora da je ubaci u cenovik jer je nema, ukucala je u komp i ladno je izbacila racun na kasi. Posto znam da bi se kasa programirala mora da se izadje iz "prodaje" pa onda da se udje u "programiranje kase" pa onda da se programira...da li je to sve neophodno i legalno da se radi u sred radnog vremena ?

UF!

Poenta je da na fiskalnoj kasi kucaš šifru artikla.
Kada nabaviš neku stvar za koju u kasi nemaš šifru,moraš prvo uraditi maloprodajnu kalkulaciju.To ti je velikoprodajna cena+troškovi prevoza te robe+tvoja marža+pdv.Ako si robu nabavio sa pdv-om pdv računaš samo na troškove prevoza+marže.Kada tako napraviš KALKULACIJU MALOPRODAJNE CENE daš šifru artiklu i ona mora da se unese u kasu.To se radi kompjuterski i za to si trebao da dobiješ program uz kasu.
Što se tiče štampača koji zamenjuju kasu zaboravi na to ,vraški su skupi.Nelogično ali mislim da je jedan moj ortak dao 400 e za taj fiskalni štampač.
A šifre možeš da uneseš i u toku radnog vremena,samo onda ako prodaš nešto moraš da izdaš fiskalni račun.(za ovo zadnje nisam siguran 100%)
Pozdrav

shto bi rekao Del boy "who dares wins". Samo napred sa poslom nadam se da ces da uspes. Ja to isto nameravam da uradim u bg-u jer s jedne strane servisi nicu ko pecurke posle kise ali malo njih radi posteno i kvalitetno i tu lezi caka. Sto je neko rekao trudi se da imas sto vise stalnih musterija jer su one te koje ce ti donositi najvise kesa. A da bi to postigao samo radi kvalitetno nekad malo i na tvoju stetu ali mislim da ce da ti se isplati. Jos jedna stvar, posto vidim da ti u ovo ulzis kao totalni pocetnik (nemoj da me shvatis pogresno) vidi sa nekim sa foruma ko ima prodavnicu\sevis u bg-u dali bi bio voljan da ti odrzi koji "cas" iz vodjenja firme, jer mislim da je to mnogo bolje nego da ti ovde kuckamo preko foruma. jos jednom NEK TI JE SA SRECOM!!!!

s' postovanjem JA :smoke:

Par pitanja za experte.
Dali se roba kupljena u maloprodaji moze proknjiziti i dalje prodavati?
Dali se polovna roba kupljena u komisionoj prodaji moze leglno proknjiziti i dalje prodavati?
Ovoa pitnja se odnose na STR.

Na oba pitanja ti je odgovor NE.

U prvom slucaju si robu kupio u maloprodaji uz fiskalni racun - a ne veleprodajni i kao takvu ne mozes da je prodajes jer ti se vodi kao osnovno sredstvo/potrosni materijal.

Polovnu robu isto ne mozes da prodajes dalje jer zamisli - opet nemas ulaznu fakturu :D

Tako da Zver takvu robu ne mozes da prodajes na taj nacin - citaj ne mozes je prodavati ako nije za kesh ;)

Ranije je imala neka fora, ako imaš registtovanu radnju i komision da možeš da prodaješ stvari kao na komisionu prodaju Kao prodaješ u nečije ime i za to je trebao neki obrazac ,ne sećam se koji, u kome se piše vrsta te robe,kao i lična karta tipa za kojeg prodaješ tu robu.

Nazad
Vrh Dno