Šta je novo?

POMOC: A disk read error occurred

orckristeg

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2005
Poena
375
Pozdrav!
Pre 5 dana, sam otisao na put, ugasio uredno komp i kad sam se vratio imao sam sta da vidim.
Navodno moji roditelji su pokusali da ga upale i naisli na sledecu gresku A disk read error occurred.
U kompu imam WD5000AAKS i jedan wd od tera za storidz. Ovaj od 250gb-a iz potipsa nije u kompu. Prvo sto mi je palo na pamet, je ne prihvatanje cinjenice da je hdd sam od sebe resio da umre, pa sam se malo igrao, cupajuci memorije i ostale sitnice iz kompa, kacio na drugu plocu, proc, ali bez uspeha. Onda sam se setio da na ovom od 250gb-a imam instaliran xp, pa sam njega butovao, i suzio krug na hard (sto je bilo i ocigledno zar ne?).
Od tad, pokusavam sam da oporavim hard od 500 (sto i sada radim), ali naravno tu je marfijev zakon. 2 puta dok sam radio checkdisk je nestajala struja -.- Elem pre nego sto sam poceo sam poceo sa chckdsk operacijama, pokusavao sam, da iz xp-a analiziram hdd i odradim defragmentaciju, ali je to pucalo na nekih 36%. Onda sam bio u fazonu, da barem bekapujem sve sa C:/ sto mi je potrebno, ali se desavalo da je pristupanje tom hdd-u bilo izuzetno sporo, ili da pak programi kojima sam browsovao po hdd-u (ttlcmd, win explorer), puknu tj not responding. Takodje sam to pripisivao losoj instalaciji xp-a, jer je instalacija sa starijeg setupa, cak ni drajveri za graficku brljave, tako da sam resio da skinem neki WD lifeguard diagnostics tako nesto, ali je on isto dosao do odredjenog mesta i izbacio error. Dalje sam nastavio da brljam po netu naisao na neko programce za dijagnostiku, koja oba hdd-a vidi i za health hdd-ova kaze da je jedan u ok stanju dok je drugi 48% health (inace taj od 500). Sinotj sam pustio iz xp-a desnim klikom na particiju checkdisk sa chekiranim opcijama da pronadje sistemske greske kao i bad sektore i da ih fixuje. Jutros kada sam ustao dobio sam poruku "Windows was unable to complete the disk check" ali nisam siguran do koje je faze check stigao. Sada sam na poslu i pustio sam opet isti proces, da vidim mozda se nesto promeni....
Ima li ko ideju sta je u pitanju? Ocigledno da je harddisk, ali koji je uzrok, i da li postoji nesto sto je moguce uraditi da se hdd kolko tolko repearuje, barem da mogu da bekapujem sa njega potrebne stvari? Kolko znam hdd moze da radi bez problema sa bad sektorima u zavisnosti koliko je ozbiljno ostecen. Iz fazona sam da probam da bekapujem sve pa da probam da ga formatiram, u nadi da ce jos raditi, ali sa druge strane pametno bi bilo uzeti nov.
Hvala unapred i nadam se da je neko imao slicnih iskustava i problema, i da mi moze pomoci.
Mozda sam i nesto zaboravio, tako da pitajte ako vam je potrebna jos koja informacija za resavanje ovog problema.
Hvala jos jendom!

Sta bi niko nema neki predlog? :(
Elem mali update, hdd poseduje 3 particije, check disk iz xp-a prolazi na druge dve, znaci fejluje samo na C particiji posle phase 1, dok na druge dve particije ne prijavljuje ikakve bad sektore, errore i tome slicno...

Health kaze 48% Acceptable. I poruka pride:
"The drive found 7 bad sectors during its self test.
There are 1464 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
"

i ne bas :D ima li leka?

Pa imas bad (i weak) sektore, to je permanentno ostecenje, mozda se bude sirilo a mozda i ne. Ali koliko vidim, javljaju ti se read errori, tako da tesko da ima leka.

mozda preporuka za neki alat kojim vredi pokusati uraditi bilo sta?

Od "alata" ti preostaje samo neki za backup podataka sa harda, a onda put pod noge i reklamiraj ovaj hard disk tamo gde si ga kupio.
Ako posle backup-a probaš da uradiš null-ovanje hard diska i to ne prođe ili se proces zaglavi, hard je 100% fizički oštećen i nema tog alata koji može da ga popravi.

na moju veliku zalost hdd je van garancije... probavam sad neki hdd regenerator, mozda mu on nesto uradi mada mrka kapa :(
a vec neko vreme sam razmisljao da li da uzmem neki ssd, i eto, sad imam motiv vise, jes da je ovaj od pola tera hdd, a ssd recimo 120giga, ali... :(

Da ne otvaram novu temu posto sam hteo stavicu ovde. Evo ga moj slucaj na koji sam nabasao sinoc sasvim slucajno. Elem, koliko je meni poznato ove podatke koje prikazuje za ovaj WD se ne mogu ponistiti i to je u stvari SMART log koji se skupljao za zivota ovog HDD-a. 2 HDD-a na ovoj listi su do sada promenili par konfiguracija tj. upgrade-a i downgrade-a na mom kompu.

I Segate i WD6400AAKS su stari stari preko 4 godina s tim sto je Seagate cak malo stariji od WD-a. Odradio sam backup na neki burazerov WD od 1TB, odradio sam low-level format cisto kao pokusaj resenje i skenirao sam HDD. Sve je ostalo isto, bad sector-a nema itd... Koliko trebam da brinem da je sve ovo do nove konfiguracije i kako to da proverim ili se to sve vremenom nakupilo od drugih maticnih ploca i kontrolera. Trenutno imam Asus Z77-V plocu (poslednji BIOS) i 2500K CPU.
U radu hard diskova ne primecujem neke probleme. Sve radi, sve snima, sve brise. Nije mi se desilo da je bio neki error pri manipulaciji sa bilo kojim fajlom ili da mi je neki fajl necitljiv itd...

Da li i koliko trebam da brinem da ce mi hard(ovi) uskoro otkazati i da li da zurim sa kupovinom nekog novog (obzirom da trenutno imam drugih precih zivotnih stvari)??
Cisto sam bacio oko onako bezveze i razmisljao samo Seagate ST1000DM003 HDD-u ako bih i kad bih menjao ovaj WD640Gb. Valja li cemu taj Seagate?
WD bih licno zaobisao od sad u sirokom luku obzirom da je doticni Segate od 250Gb isto prosao sve konfiguracije, cak je i stariji, kao i WD 640Gb ali njemu ne fali za sada nista osim sto ponekad klikce ali ne usporava rad. A u to vreme su hvalili AAKS a pljuvali ovu Barracudu.

Evo i brzine istih koje mi deluju malo spore nego sto sam ocekivao:

update: hdd regenerator vec 72h radi nesto, odradio je tek 7,32%... nasao je 140 bad sectora koje je navodno foxovao, a proces ce zavrsiti za 918 sati... tako da kontam da cu uskoro da ga ubijem i vidim da li je stvarno popravio ovo sto kaze da jeste.

Popravio nije, niti će, a tebi bi bilo najbolje da spasiš podatke sa tog hard diska (ako uopšte želiš i ako još uvek nisi), umesto da se smaraš sa njim.

Nazad
Vrh Dno