Šta je novo?

Pomoc 2

Djole

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
604
Braco, pomagajte! Imam Celeron procesor na ploci PC Chips M754. Celeron oduvek (od kako je kupljen) radi na 667Mhz. U uputstvu za plocu pise da pdrzava magistralu 66,100,105 i 133Mhz, mnozioc od 2x-8x u koracima po 0,5x (ima dzampere). Imao sam nameru da ga "dignem" ali nikako da ukapiram kako procesor radi na 667Mhz! Sta da radim, da dignem ruke od occ-a ili ima neko neki predlog?!?

Radi na 66 FSB x 10 multiplikator; nema veze sto na ploci imas podesavanje multiplikatora - on je u samom procesoru zakljucan na 10x. Dakle, sto se tice o/c-a, izbor ti je suzen samo na dizanje magistrale -> ako radi na 100MHz FSBu, otvaraj pivo :)
Postoji mogucnost da ces za taj korak morati malo da dignes voltazu procesora, ukoliko sve to ne radi stabilno. U tom slucaju dizes voltazu u malim koracima dok ne nadjes vrednost na kojoj sve radi stabilno; ali, u principu, ne bi trebalo da ides preko 1.85V - za sve preko toga moras dobro da znas sta radis. Osim toga, ako sa takvom voltazom nece - onda nece, ne moras da ga silujes. Sto se tice opcija oko dizanja voltaze procesora (vcore), zavisi koliku slobodu i kakve korake ti daje ploca -> zato su neke ploce vrlo dobre za o/c, neke nisu ni za ... :D
Elem, nemam pojma kako tu stoji ta tvoj ploca konkretno, ali ovo ti je generalni princip.

OK.

Podesio sam jumper za magistralu na 100Mhz ali kad upalim comp opet pise 667Mhz!?! Greska ili tako treba? Inace sve je stabilno (1.5 sati rada).

Pa trebalo bi da ti daje hiljadarku, a ne 667. Mada, da li je to u redu, kazi ti nama :) - tj, ima li razlike u performansama ?

Stvarno nemam nikakve podatke o toj ploci gde se, sta i kako podesava. Zaboravio sam u proslom postu da proveris i kakva ti je memorije - dakle, trebala bi da bude bar PC-100 (ili ako je PC-66 da je izuzetno kvalitetna da izdrzi 100 MHz).

Memorija je na 133Mhz! Nema razlike u performansama... (pobao sam ga u igrama, sve radi kao pre) Ne znam u cemu je problem...

Nazad
Vrh Dno