Šta je novo?

Pomoć za početnika...AVR + 2.0 sistem

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
Pozdrav ljudi.Pošto uplovljavam u svet pravog zvuka potrebna mi je pomoć

Šta uzeti od AV risivera + (za početak) 2.0 sistem tj 2 kutije.

Ja sam gledao nešto tipa:

Yamaha RX-V375 + Monitor Audio MR2 kombinaciju

ili

Yamaha RX-V473 + Monitor Audio MR2 (trenutno je na akciji i cena je slicna RX-V375)

Kao što vidite budzet mi je oko 500e. Da li za ove novce ima nešto pametnije?

Do sad sam koristio kompjuterske zvucnike, Microlab FC330. Takodje zanima me hocu li osetiti razliku u kvalitetu :)

U toj klasi zvučnika razmisli o Dali Zensor 1 i PSB Alpha B1, izbor risivera ti je dobar.
Razlike u odnosu na taj Microlab će itekako biti.:)

O polovnoj robi ne razmišljaš pretpostavljam?

Poslednja izmena:
Hmmm nisam razmisljao u tom pravcu (polovno)...Neki predlog??? Mada sam generalno alergican na polovno osim ako nije od poznatih ljudi

Hvala, za ove marke zvucnika prvi put cujem :) Mada je tako bilo i za Yamaha AVR :)

Sto se tice zvucnika jedino sam ogranicen prostorom koga je malo pa ne mogu podnostojeci nazalost (drugacije sam koncipirao namestaj u dnevnoj sobi...)

Polovno će ti predložiti iskusniji.:) Proguglaj malo o navedenim zvučnicima.

Inače, to što ne možeš da staviš podnostojeće ne znači da si na nekom gubitku, oni su obično zahtevniji po pitanju sobe. Sa nekim dobrim bookshelf modelom bićeš veoma zadovoljan.

I za muziku pređi na lossless ako već nisi.

Poslednja izmena:
Lossless naravno samo sto kontam da nije mogao doci do izrazaja do sada :)

Hvala na pomoci, guglam vec svidjaju mi se ovi PSB Alpha, a vidim i da ih ima kod nas sto je dobra stvar.

Videcu sad malo na sajtovima sta kazu tj sta ima od polovnjaka i koliko je to u stvari novaca.Imam ja i vise od 500e za budzet ali nekako mi je psiholoska granica za sada na 500e ako me razumes.

Mada opet ne bi da se za 50-100e ustede zeznem, nisam pametan :)

Ima i Dalija kod nas.
Potpuno razumem psihološku granicu, lepa i okrugla, isti sam kad kupujem nešto.:D

Heh psiha je cudo...Inace nasao sam povoljno par polovnih zvucnika

Onkyo SC-390

Nacuo sam neke stvari o Onkyo brendu. S obzirom da im je cena 50e polovni naravno iskreno se razmisljam o putu polovnjaka...Mada mislim da cu za AV risiver ipak morati nov iz prostog razloga...nema polovnih sa HDMI :)

U slicnoj sam potrazi i slican mi je starting point :)

Yamaha 375 ne moze da pusta FLAC sa USB-a, tako da bi za mene neki minimum bio 475 ili proslogodisnji model 473 (nema MHL, nema DC out i ima 1 HDMI in manje, sto i nije neki hendikep, a dosta je jeftiniji).

Kako li zvuce MA BX2 u odnosu na recimo 5.0 komplet Jamo S426 ili neki u slicnoj klasi?

Poslednja izmena:
Da, videh da je 473 na akciji nekoj malo skuplji samo od 375. Interesantno je danas sam gledao da Pioneer ovogodisnji kosta 25000din, mislim da je VSX 323 sto je dosta blizu Yamaha 375...Ali mislim da se ne varam da joj ne može ni prići.

Meni je prevashodno slušanje muzike u centru pažnje, naravno i filmovi.Videću za početak da uzmem 2.0 pa da nadograđujem.

Problem je što ja to nigde ne mogu da čujem kako zvuči, a veliki se novac daje...to je ono što koči moju kupovinu

Ovo mi se cini odlicnom varijantom, samo jedno pitanje mozda je i glupo...Kako ja povezujem PC sa AVR-om? To ce mi biti izvor zvuka tj materijala.

Hmmm dakle u slučaju slušanja muzike= Stereo varijanta 2.0

Situacija se onda menja pošto...

Ja imam plan da nakačim samo PC i TV (na TV preko USB puštam filmove, i gledam HD kanale preko d3 SBB) na njega. Da li mi je pametnije onda da uzmem samo neki stereo receiver? Zašto to pitam...Vidim da su cene skoro identične AVR pa mi se nameće nekako razmišljanje da nisu možda Stereo receiver-i bolja varijanta za mene?

Ako kupis receiver sa podrskom za mrezu, mozes da podignes neki Media Server na PC-ju ili NAS-u i pustas muziku sa receivera. PC ti onda dodje samo kao sistem za skladistenje podataka.
Druga prednost je sto onda umesto daljinskog za receiver mozes da koristis aplikaciju za smartphone/tablet.

Pozdrav

Dilema AV ili stereo nema pravi odgovor.
Sa jedne strane, ocekivano je da se za iste pare dobije kvalitetniji stereo uredjaj nego visekanalni. Sa druge strane, stereo receiveri uglavnom nemaju (ili imaju malo) digitalnih ulaza, fale im dekoderi za visekanalni zvuk, pa se ljudi uglavnom plase da ce im nedostajati neka od funkcija.
Ja jedino mogu da savetujem da se pazljivo procene stvarne potrebe korsinika i da se na osnovu toga odluci: stereo vs AV.

Moj primer: AV receiver i par podnostojecih zvucnika. AV receiver zbog podrske za razne vrste ulaza i formate zvuka; samo stereo zvucnici jer uglavnom slusam muziku a dovoljni su mi za gledanje filmova.

Edit: izvinjavam se zbog dva posta zaredom.

Pozdrav

Ovo mi se cini odlicnom varijantom, samo jedno pitanje mozda je i glupo...Kako ja povezujem PC sa AVR-om? To ce mi biti izvor zvuka tj materijala.
pa HDMI pc to AVR a AVR sa tv-om takodje HDMI. posto usb kacis na komp slika i zvuk idu na AVR pa na tv i slika i zvuk :)

Pa da, a ako bi neke povoljnije floorstandere Pioneer SP-FS51-LR su hvaljeni, kao i noviji model SP-FS52-LR, samo ne znam da li ih ima kod nas.

Poslednja izmena:
Evo da se javim :) Uzet je Pioneer HTP 072, koji dolazi sa 5.1 sistemom zvucnika. Moram priznati da sam dugo vecao i dobio sam vise nego sto sam ocekivao.

Eee sad jedno pitanjce...Posto bih zeleo da pustim recimo Bluray RIP sa PC-ja , kako da povezem PC sa risiverom. Da li da idem preko HDMI-ja i samo switchujem sourse.Da li HDMI propusta 5.1 zvuk? Mozda je malo noob pitanje ali ono treba mi savet

Evo da se javim :) Uzet je Pioneer HTP 072, koji dolazi sa 5.1 sistemom zvucnika. Moram priznati da sam dugo vecao i dobio sam vise nego sto sam ocekivao.

Eee sad jedno pitanjce...Posto bih zeleo da pustim recimo Bluray RIP sa PC-ja , kako da povezem PC sa risiverom. Da li da idem preko HDMI-ja i samo switchujem sourse.Da li HDMI propusta 5.1 zvuk? Mozda je malo noob pitanje ali ono treba mi savet
zakacis hdmi sa kompa na ulaz za recimo game, onaj ofarban belo hdmi tu stavis hdmi kabl i povezes tv sa risiverom, upalis komp, na daljincu risivera izaberes game, upalis tv i odes na av setings i namesis da prima signal sa hdmi kabla, zvuk bi trebao da ide isto kroz hdmi kabl. naravno pretpostavka je da ti graficka kartica (ili integrusa na maticnoj ima hdmi izlaz) ima hdmi.

Prilozi

• vsx-324-k-back_gallery.jpg
    vsx-324-k-back_gallery.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Hvala, risiver i TV su već povezani.Na jedan input je povezan D3, dakle na drugi recimo GAME da bi lakse znao da je to PC povezem HDMI sa kompa (integrusa je u pitanju naravno).

Cool, dakle treba mi jos samo jedan HDMI kabl. Da li ce se osetiti razlika ako kupim kvalitetniji?

Neće se osetiti nikakva razlika u zvuku, nule i jedinice će prolaziti isto koliko god ga ti platio, samo gledaj da bude 1.4, i da podržava 3D i 4k rezoluciju, nek se nadje za budućnost pošto je razlika u ceni mizerna.

Nazad
Vrh Dno