Šta je novo?

Pomoć - Win7 se blokira pri igranju igrica

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Imam problem za koji bih voleo da utvrdim o čemu se radi:

Opis konfiguracije imate u mom profilu ali ukratko
i5-4690 - 4 x 4GB RAM - integrisana GPU (HD4600)

Dešava mi se da pokrenem igrice da se kompjuter zamrzne - nekad neće ni reset da pomogne pa moram power off.

Dakle ne plavi ekran (1 od 100 takvih situacija mi se dogodi tako nešto i to nikad kada igram igrice) već isključivo blok.

Ne forsiram GPU a ni CPU, uglavnom su neke platforme u pitanju koje igram tako da ne verujem da opterećujem komp previše. U poslednje vreme sam primetio da kad pokrenem NoxPlayer da javlja sličan problem.

Od stvari koje sam ispitao:
memtest86 - nijednu grešku nije pronašao
SpeedFan stress test - CPU se zagrejavao do 75C (treba da zamenim termalnu pastu definitivno) ali nije blokirao
Fumarkov test probao na 2-3 minuta (ne znam koliko bi trebalo dugo da ga držim da bi utvrdili da li je GPU)

Najviše sumnjam na napajanje (MS Industrial MS-630) jer je staro 3+ godina a nije da je nešto kvalitetno.

Šta bih mogao još da isproveravam?

Opušteno :)

Kada ti je najveći potrošač integrisana grafička, radi neko vreme.

A nije da nam je tržište prepuno mATX napajanja - ako se ne varam, trenutno ima samo LC Power 380LM (tada ga ili nije bilo ili je bilo tipa +40€)

Update - isključio HDD sa napajanja i za sada već 90min nema blokiranja kompa.

Kapiram da problem nije u HDDu (nov, kupljen prošle godine) već u divnom napajanju? :)

Skini hdsentinel i proveri zdravlje diska (naravno, prikači ga ponovo). Nije nemoguće da neispravan disk blokira računar (mada se to obično dešava tokom pokretanja istog, ne u toku rada).

Krenuo da skeniram javljam rezultate, ali u startu javlja 100/100

Medjutim, ono što mi je čudno jeste ovaj podatak o Power On time, s obzirom da sam ga kupio novog zapakovanog prošle godine.

1615276103536.png

Inače vezano za sistem, dolazilo je do blokiranja Windowsa i kad je isključen HDD, ali znatno kasnije, tipa nakon 2-3 sata kontantnog igranja (2x sinoć)

Ne znam šta to treba da znači ali Windows je znatno duže uspevao da radi bez HDDa.

Power on time, ti je predviđeno preostalo vreme života diska, "Power-on hours is intended to indicate a remaining lifetime prediction for hard drives and solid state drives". Bolje koristi HDTune.

Probaj drugi sata kabel, vidi šta napiše Whocrashed/Analyze, šta piše u S.M.A.R.T.-u., u kakvom stanju je drugi disk? Možda da pređeš na W10, sedmica je ostala bez podrške.

Poslednja izmena:
Power on time, ti je predviđeno preostalo vreme života diska, "Power-on hours is intended to indicate a remaining lifetime prediction for hard drives and solid state drives".
Као прво, power on представља колико је времена до сада HDD или SSD радио од првог дана на било којој машини.
It checks the elapsed time between two consecutive increases of the raw value of this attribute. During this test, an estimated power on time value is displayed (with grey color) and it may not be accurate.
Друго, estimated remaining lifetime представља прогнозу колико ће HDD или SSD још радити.

Свакако промени каблиће, чисто провере ради или пробај да код неког другог тестираш свој HDD.

Kao prvo Hdsentinel ne koristiti, jer je nepouzdan.

Kao drugo ako baš hoće da se koristi mora pritisnuti dugme Test pored, pa će možda prikazati bolje podatke

Poslednja izmena:
Krenuo da skeniram javljam rezultate, ali u startu javlja 100/100

Medjutim, ono što mi je čudno jeste ovaj podatak o Power On time, s obzirom da sam ga kupio novog zapakovanog prošle godine.

Pogledajte prilog 300140

Inače vezano za sistem, dolazilo je do blokiranja Windowsa i kad je isključen HDD, ali znatno kasnije, tipa nakon 2-3 sata kontantnog igranja (2x sinoć)

Ne znam šta to treba da znači ali Windows je znatno duže uspevao da radi bez HDDa.

HD Sentinel je sasvim u redu program i retko laže. Ne znam šta je Rick-u što daje pogrešne informacije, prvo za power on time (to je lepo i @nekro batica napisao), a sada i da HD Sentinel laže. HD Sentinel zna da lažucka za SSD-ove, ali on nikada nije ni bio namenjen za SSD-ove. Bez obzira i na pogrešne informacije, power on je vreme provedeno u radu. U principu, nisi uzeo nov disk, već repariran (možda) ili si prevaren. Ako je to taj 2TB Hitachi Ultrastar, to je Gembird valjao reparirane, pa nije isključeno da je neko zaboravio da resetuje smart podatke. Kažem možda, jer ne znam odatle ti taj disk... Nije nemoguće da se disk zapakuje da izgleda kao nov.

Što se tvog problema tiče, moje mišljenje ostaje isto - probati sa drugim napajanjem. Disk kao disk, verovatno i nije problem, već slabo napajanje koje je krš od starta i jednostavno mu fali malo (5W veće potrošnje) da ga prebaci preko granice restarta/blokiranja celog kompjutera.

Osim toga, sa obzirom da spominješ "igrice" i "video plejer", to su mahom zahtevnije operacije grafičke karte, nije isključeno da odradiš jednu reinstalaciju chipset i drajvera za grafiku, čisto da i to probaš. Posle probaj malo da preskeniraš sistem, da nema nekih random gluposti...

Srećno.

Odradiću spomenuto a videću i da nadjem neko napajanje, ako ništa drugo a onda makar isto ovo pa da kupim sebi još godinu-dve.

Nego...

Ako je to taj 2TB Hitachi Ultrastar, to je Gembird valjao reparirane, pa nije isključeno da je neko zaboravio da resetuje smart podatke. Kažem možda, jer ne znam odatle ti taj disk... Nije nemoguće da se disk zapakuje da izgleda kao nov.

Jeste Gembird - sad sam proverio, oznaka za HDD kada sam kupovao glasila je ovako
HDD 3.5" ** 2TB HUS724020ALA640 Hitachi 7200RPM 64MB SATA3

To stoji i u porudžbenici (naručio HDD u maju prošle godine)

Znam da sam poprilično siguran da nije pisalo "repariran" kada sam kupovao od njih jer ga ne bih ni kupio.

Da li je ovo što javi HDD Sentinel dovoljno pouzdano da se pozovem na to i da ih pitam o čemu se radi?

Reparirani su ti njihovi diskovi, ne znam što nisu to napisali. Jedno vreme je čak i pisalo da su reparirani. Ne znam 100% konkretno za taj Hitachi, jer nisam gledao baš njega, ali većina koji su bili prošle godine iz njihove distribucije su bili reparacija. Čak sam i ja uzeo jedan od 500GB (znao sam šta kupujem) nekoj ženi za kamere. Bilo daj šta daš jeftino, a Gembird još davao garanciju u odnosu na polovan za istu cenu na oglasima (bilo oko 2000 din).

Inače, HD Sentinel informacije su dovoljan info da ih kontaktiraš i da vidiš šta je po sredi.

Nema veze koji program, svi samo čitaju šta je zapisano u SMART-u, jedina razlika može biti u formatu kako je pročtan SMART. Nema tu laži niti mogu da lažu. Čak i neki BIOS-i prikazuju SMART vrednosti.

Updejt situacije - zamenio napajanje, sad je FSP SP500-A - i dalje isti problem.

Ono što je simptomatično to je da kad isključim HDD zamrzavanje bude 10 puta redje.

Pošto imam 4 RAM memorije, probaću da vadim jednu po jednu da utvrdim da li neka od njih pravi problem.

I još jedan test:

Izbacivao RAM memoriju jednu po jednu (prošli put je jedna Patriot memorija pravila ovo)
Isti problem.

Ubacio sve module na prvi slot jedan po jedan, isto.

Sinoć je recimo bez HDDa radila 3 sata bez problema. Danas bez HDD hoće da blokira posle 10 min

Jedino na šta mogu da sumnjam još jeste termalna pasta ali posle blokiranja u BIOSu pokaže max 65 stepeni.

Preporučite neki NBG/Zemun servis gde mogu da odnesem komp.

BSOD ukazuje na problem sa sistemom, pregrevanjem, sa memorijama, grafikom...
ZAMRZAVANJE u 99% slučajeva ukazuje na problem na relaciji CPU-ploča.

Stigla GTX 1060 pa mogu 99% da ustanovim "kvar" za slučaj da neko nekad gugla pa naleti na ovu temu.

Fabrički cooler na 1150 procesoru nije hladio dovoljno i u igricama se dešavalo da procesor ode do 85 stepeni i zablokira.
Isprobao tako što sam upalio Furmark GPU Stress Test i gledao pored Speed Fan temperaturu.
1617995406382.png

Nažalost, nisam se setio ranije da isprobam ovo na "ovaj" način a ko za inat, kad sam testirao Furmark prošli put, test je funkcionisao preko 10min pa ga ugasio.

Isprobao istu igru sad sa GPU na max detalja i max udaljenoj kameri, 2 sata bez ikakvih problema.

Svakako ću da poručim neki kuler za CPU za svaki slučaj.

Nazad
Vrh Dno