Šta je novo?

Pomoć pri odabiru konfiguracije

andrija2

Cenjen
Učlanjen(a)
16.06.2009
Poena
154
Već duže vrijeme razmišljam o kupovini novog računara . Računar mi je potreban za profesionalan rad u programima autocad , armcad , tower . Ne koristim ga za igrice . Maksimalno bih ga platio 1500 eura . Do sad su mi predložili sljedeću konfiguraciju :

kućište: coller master cosmos1000 ( ja sam ga tražio jer volim što veće )
matična ploča: asus p5Q3
procesor: Core2Quad Q9550 2.83 GHz
memorija: 4GB kingston DDR3 1333 MHz
kuler: nije bitan jer se ne bavim over kolkom
hard disk: WD caviar green power 1TB
optički uređaj: DVD RW Samsung
grafička kartica:asus EN 9800 GT
tastatura+miš: logitech LX710 cordless desktop
monitor: asus VW266H 26 inča

interesuje me vaše mišljenje o ovoj konfiguraciji , potreban mi je računar brz i stabilan u radu , grafička su mi rekli da mi nije potrebna jaka za moj rad samo da pokrije konfiguraciju .Posebno me interesuje vaše mišljenje o procesoru , matičnoj i ram memoriji

hvala unaprijed svima

Za pare koje dajes Core i7 je jedini logican izbor.

Znaci, tebi treba ovako nesto:

Core i7 920 ~25000 din
GigaByte GA-EX58-UD4P ~21000 din (ili GigaByte GA-EX58-UD3R za ~17200)
3 x 2GB DDR3 OCZ 1600MHz Platinum Triple Channel CL7 ~10800

Taj hard koji si izabrao je nesto sporiji, verovatno znas to, vise je za storage nego za sistemski disk.
Ne znam koliko ti treba 9800GT, to neka ti kazu oni koji rade u tim programima, ali dobro, u svakom slucaju, mozes da uzmes i neku drugu, ne mora Asus.

Gde ti je napajanje u toj konfiguraciji, vrlo bitna stavka?

Ne znam kakav je taj monitor, pa necu da komentarisem, samo znaj da je 26" mozda preveliko za udobno gledanje izbliza, neki maksimum po meni je 24", sve vece od toga zahteva da se udaljis malo vise.

Ali obavezno uklopi Core i7 kao sto sam napisao.

Poslednja izmena:
Mogao bih uzeti asusP6T deluxe matičnu ploču i Core i7 , zatim da smanjim monitor na 24 inča i kućište neko jeftinije . Mada nisam siguran da se na taj način mogu uklopiti u ovu cijenu ali kada se već daje toliki novac onda može i nešto više da se plati

Mogao bih uzeti asusP6T deluxe matičnu ploču i Core i7 , zatim da smanjim monitor na 24 inča i kućište neko jeftinije . Mada nisam siguran da se na taj način mogu uklopiti u ovu cijenu ali kada se već daje toliki novac onda može i nešto više da se plati

Evo predloga za razmisljanje i peglanje, uklapa se u planiranu sumu. Kosta oko 136k dinara.

Intel i7-920 Core 2.66GHz BOX
Asus P6T Deluxe V2
3 x 2GB DDR3 Patriot 1600MHz Extreme Viper CL8, PVT36G1600LLK
Asus ENGTS250/HTDI/512MD3
DVD+-RW Samsung SH-S223F/BEBE
Lian Li PC-A17
Chieftec CFT-600-14CS, 600W, Cable management
1TB WD SATA2, 32MB, 7200rpm, Black WD1001FALS
Logitech Cordless Desktop LX710 Laser
Samsung 24" 2443NW

Iskusniji ce ti reci sta ovde valja a sta izbaciti.

možda bih mogao da smanjim kapacitet harda . Nije bitno da ima toliki kapacitet bitno je da je brz. Isto tako si dao dobar predlog za grafičku od 512 MB . U svakom slučaju hvala razmisliću o ovom predlogu

Ne kapiram cemu graficka od 130e u kompu koji se nece koristiti za igranje. Nemas potrebe za jacom od 9600GT/9800GT uopste (cak mislim da je 9500GT sasvim dovoljna). Takodje, uzmi hard WD od 640GB AALS (Black), i on je dosta jeftiniji. Da li si razmisljao da uzmes CM 690, to je sasvim dovoljno veliko kuciste, ne znam sta ce ti vece od toga.
Taj Chieftec je dobar, takodje je odlican i PC Power & Cooling Silencer od 610W sa 5 god. garancije.
Uzeo bih neki bolji monitor, recimo Samsung T240.
Sve ovo ti se uklapa u navedenu sumu.

Poslednja izmena:
Meni su predložili grafičku čiji je kapacitet 1GB to ja nisam naveo u mom prvom obraćanju izvinjavam se . Što se tiče kućišta već sam rekao da volim da bude full tower , mada nije neophodno može i drugo. CM 690 je midi - tower i nije loš predlog. Za monitor mogu reći da ima odličnih monitora i nisam siguran da li da dajem novac za Samsung možda je bolje da uzmem Acer ili Asus . Takođe bih volio da bude što veća dijagonala uz maksimalnu rezoluciju 1920x1200 . mislim da meni neće smetati dijagonala od 26 inča . Napajanje je OK ako je dovoljno 610 W za ovu konfiguraciju.

Poslednja izmena:
Uh, tek nema potrebe za grafom koja ima 1GB memorije, nevezano za snagu cipa. Max 9600/9800GT sa 512MB.
Pa dobro, ako tebi ne smeta velicina od 26", slobodno uzmi tog Asusa, nisam nesto video Acer te dijagonale kod nas.

Ja isto mislim da nema acer monitor od 26 inča .

Mislim da ću uzeti sljedeću konfiguraciju :

kućište : cooler master cosmos 1000
matična ploča : asus P6T deluxe
procesor : Core i7-920
memorija : 3 x 2GB DDR3 Patriot 1600MHz Extreme Viper CL8, PVT36G1600LLK
grafička : Asus 9800 GT 512 MB
hard disk : WD od 640GB AALS (Black)
optički uređaj : DVD RW Samsung
tastatura+miš : logitech LX710 cordless desktop
monitor : asus VW266H 26 inča ili samsung T240
napajanje : PC Power & Cooling Silencer od 610W

odlučio sam se za samsung T240 jer sam upravo saznao da se asus trenutno jako teško može nabaviti

Ako konfiguracija pređe malo 1500 eura nije strašno

U svakom slučaju havala vam puno na korisnim savjetima pozz.

Poslednja izmena:
Vrh Dno