Šta je novo?

Hardver Pomoć / preporuka za ITX konfu

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Gox

Čuven
Učlanjen(a)
13.12.2003
Poena
630
Nisam odavno sastavljao kućušte i nisam pratio tržište duže vreme, pa mi treba pomoć i savet oko izbora za novu mašinu.

Računar bi pre svega koristio za photo editing i povremeno ne mnogo zahtevan gaming, PUBG i CS (~jednom nedeljno, sa manje detalja).

Krenuo bi možda malo naopako, od kućišta, jer zbog ograničenog prostora definitivno gledam Mini ITX kućište. Zbog svojih dimenzija savršeno mi odgovora CM NR200P (širina 185mm), koliko vidim, nema ga u domaćim firmama, može se naći samo na KP.

Ploča - da ima podršku za novije generacije procesora, radi upgrade-a. WIFI na ploči - nice to have, ali ako mnogo sužava izbor, rešiću sa USB.
Ram - kapiram da je minimum 16 - 32 GB
Jedan SSD + jedan veći (sporiji) za podatke
Periferije i monitor imam.

Najbitnije - budzet? Da li za ~600-700 evropskih novčanica mogu da se uklopim sa grafičkom? Ako ne, kapiram da mogu da krenem sa boljom integrisanom, pa da kasnije dodam, ili ću da jednostavno da proširim bužet, ali tu treba voditi računa o prostoru u kućištu i kako bi se to odrazilo na hladjenje.

Pročitao sam dosta tema, ali imam puno dilema: grafička ili bez, AM4 ili AM5 s obzirom da nisam prezahtevan, da li uzeti NR200P Max kućiste sa napajanjem i hladjenjem gde bi bio mirniji ako dodam grafičku...mozak me zaboleo, pa zamoljavam za glas razuma zajednice i pomošč oko izbora komponenti.

najjeftinija am5 itx ploca je sada oko 160e
ram 2x16gb gskill flare x5 110e
cpu recimo ryzen 7600/x ~ 170e, kuler phantom spirit 120 se bi mogao da se uglavi ako se koristi mesh panel
nr200p oko 120e
1tb kc3000 70-80e
idealno napajanje corsair sf750, imas i fsp dagger i seasonic sgx

recimo sve izadje oko 800e bez graficke.

baci pogled na fsp cst350 plus kuciste, oko 70e je i slicne je velicine kao nr200p samo sto moze da se ubaci matx ploca i atx napajanje

Nema šanse da nadjem NR200p. Ima V2, ali je lošije rešena i dosta skuplja. Super je varijanta MAX koja ima PSU i 280mm AIO, ali nemaaa.
Definitivno ulazi u igru i FSP CST350 plus kućište, hvala @panther_ na savetu, tako da bi išao na mATX ploču gde je izbor veći a verujem i nešto bolja cena, i išao bi na AM5, DDR5.
Mogu da krenem sa integrisanom grafikom, ako će zadavolji gore pomenute potrebe, ali mogu da se pružim i proširim jos budžet za 200-300 za grafu ako mogu da uklopim pa da budem miran.
Šta je best buy sada, da pravim spisak za porudžbinu? :)

Jeste ali baš i nema neki izbor malih mATX kućišta, bar ne kod nas.
Ili da potraži Lian Li A3-mATX preko KP, čovek ga je nabavio nedavno i platio 100e sa dostavom...

• Like
Reagovanja: Gox
Gledao sam AP201, veliko je.
Bolji izbor mi je FSP CST350.

Ovo je spisak sada:
Case: FSP CST350
Asus TUF GAMING B650M-E WIFI
AMD Ryzen 5 7600X tray
THERMALRIGHT Phantom Spirit 120 SE (ima ga na KP)
G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL36 (ima ga na KP)
KINGSTON KC3000 Series 1TB PCIe NVMe M.2 SSD
Corsair SF750 platinum ili Gold sta se moze naci

Uklopljivo u 900e

Čini mi se dobar izbor na duzi rok.
Ima li uskih grla ovde ili fine-tuning predloga da uklopim nešto bolje?
Thx

Javljam ishod i update.
Nisam uspeo da sklopim ni priblizno kompletno ni kod madjara ni kod nas (oteglo bi se bas a ne bi bio zadovoljan), a u medjuvremenu sam uspeo da nadjem polovnu odlicnu konfu u ITX Cooler Master NR200p kucistu koji sam trazio:
B550I AORUS PRO AX
Ryzen 7 5800X
Hladjenje Corsair iCUE H115i Elite Capellix
32 GB (2x16) CORSAIR VENGEANCE LPX DDR4 3600MHz
CORSAIR SF750 PLATINUM SFX
NVME 1: Samsung 970 EVO PLUS 500GB NVME
NVME 2: Kingston 1TB SA2000M8 NVME
Vent: 2x Noctua gore, 2x Noctua slim ispod graficke
i GPU GeForce RTX 3070 XC3 ULTRA GAMING kupljena na forumu od druga clana

Graficka postavljena horizontalno a AIO na bocnom panelu.. Mislim, samo tako i moze u ovoj kombinaciji, ali uz dva slima dole koji ubacuju vazdug i dva gore da izbacuju, odlicno provetreno.
Prezadovoljan sam, sve fercera super za moje potrebe, brzo, tiho i hladno. Sija malo preko mog ukusa, ali moze sve da se podesi i zagasi iCUE :)
Hvala svima na savetima i pomoci.

Za Windows NVMe bolje bi bilo da si išao na PCIe x4 v4.0 kad već ploča i processor mogu, recimo KC3000 je duplo brži.
Sa Ryzen 5700x si mogao da dobro uštediš na njemu a posebno na hlađenju sa minimalnim zaostatkom.

• Like
Reagovanja: Gox
Tako je vec bila sklopljena polovna konfiguracija, nisam mogao tu da biram :)
Ali sam uzeo na forumu jedan: Samsung 980 Pro 2TB M.2 NVMe, tako da ide ubrzo taj upgrade, zamena za trenutni sistemski Samsung 970 EVO PLUS 500GB.
Za procesor, istina je da bi bio bolji izbor zbog manje potrosnje i lakseg hladjenja, ali Ryzen 5800X ima blagu prednost i bolji potencijal za zahtevnije zadatke oko renderovanja. Pa kad je vec bio u konfiguraciji, sta je tu je... 🤗 sad mi hladjenje i potrosnja nisu problem.😁

Vrh Dno