Šta je novo?

Laptop Pomoć/preporuka u odabiru laptopa (Hrvatska)

Koji laptop kupiti?

bjede

Zapažen
Učlanjen(a)
24.07.2025
Poena
5
Pozdrav,
iz Hrvatske sam i trebam pomoć/preporuku u odabiru laptopa.
Dugo nisam mijenjao laptop, više sam neki average user. Multimedia, povremeno manje zahtjevan gaming, nešto photo editiranja, multitasking, upaljen veći dio dana. Malo prenošenja, većinom zamjena za desktop. Na nešto duže staze, da po mogućnosti bude stabilan nekoliko godina.

Izdvojio sam tri komada, pa me zanima što bi bilo najbolji "value for money" među njima.

https://vacom.hr/proizvod/laptop-len...m_medium=click

Ovaj je iz gaming kategorije, ali zanima me mišljenje, odnosno usporedba s ovim ispod. Ili iskustvo ako netko ima isti model.

https://www.mall.hr/lenovo-prijenosn...dos-21n5001bsc

Ovaj je iz kategorija poslovnjaka, i naravno, nema diskretnu grafiku. Ekran je niže rezolucije, niži refresh rate, manje nitsa itd.
Ima li zbog navedenog smisla ići na Legion?

A treća, skuplja, ali i kvalitetnija opcija je ovaj Legion.

https://www.mikronis.hr/proizvod/len...m_medium=click

Radi se o tome da bih ga mogao dobiti novog, nekorištenog, s 48 GB RAM-a i s dodatne dvije godine garancije za 1200 eura.

Unaprijed hvala.

Novi su koliko vidim oko 1700-1800 (bio u nekim dućanima na akciji za 1600 pred mjesec-dva). S tim da je čovjek stavio 48 GB RAM-a, nadoplatio za još 2 godine jamstva i stavio Win11 Pro (to znam i sam :D, ali eto, ne treba raditi, a i nešto košta digitalna licenca).
Mislim da ću uzeti ovaj.

Treci 😄💪👍

Sta to kupujete, polovne ili ispale iz kamiona?
Novi su praktički. Kupljeni prije 2-3 mjeseca, stavljeni Windowsi, par sati rada. 4 ili 5 godina garancije (kupljena dodatna).
Zašto ljudi prodaju, ne znam. Jedan ga je recimo dobio kao kompenzaciju, pa mu očito ne treba.
Kad je tu garancija (pogotovo dodatna), nekako imam sigurnosti kupiti.

Ne znam kakva je to dodatna garancija i ko je daje ali to su više nego povoljne cene za te laptopove čak i sa osnovnom dvogodišnjom garancijom.

Ali bojim se da, dok ti toliko razmišljaš, sa tim cenama laptopovi ne odu...

Ne znam kakva je to dodatna garancija i ko je daje ali to su više nego povoljne cene za te laptopove čak i sa osnovnom dvogodišnjom garancijom.

Ali bojim se da, dok ti toliko razmišljaš, sa tim cenama laptopovi ne odu...

Pričao sam sa prodavačima, uzimam jedan sigurno.
Dodatnu garanciju daje trgovina. Tako da uvjeti osnovne garancije vrijede dodatne 2(3) godine. Prosječno je nekih 40-ak eura po godini. Osobno bih uvijek platio za dodatnu garanciju.

Dodatna garancija svakako vredi ali dobro povedi računa o tome da na kraju ne ispadne to komplikovanije nego što u prvi mah izgleda (npr za onog što je dobio laptop kao kompenzaciju kakva je mogućnost ostvarenja garancije tj ko, kako i pod kojim uslovima može da je ostvari pošto nisam baš siguran da taj ima račun i/ili garantni list)...

Nema od te garancije ništa osim ako nisu kupljeni i hrvatskoj i memaš račun za istu (eventialno može da važi u zemlji porekla, opet uz dokaz o kupovini). Lenovo samo uz thinkpad i thinkpook (i to neke) daje worldwide garanciju (provereno)!

Nema od te garancije ništa osim ako nisu kupljeni i hrvatskoj i memaš račun za istu (eventialno može da važi u zemlji porekla, opet uz dokaz o kupovini). Lenovo samo uz thinkpad i thinkpook (i to neke) daje worldwide garanciju (provereno)!
Kupljeni su u hrvatskim trgovinama, imaju račun, u tome i jest poanta. I zato imaju dodatnu garanciju.
Ne bih išao na onu opciju da je kupljeno jeftinije vani, a onda garancija ne vrijedi u tvojoj državi.

Uzmi SN laptopa kojeg hoćes da kupiš, pusti mail ovlašćenom uvozniku/servisu za Lenovo, kod nas Also, pitaj da li može da se produži garancija za taj I taj laptop.

Može - kupiš. (tražiš predračun)
Ne može - ne kupiš.

Pozdrav,
iz Hrvatske sam i trebam pomoć/preporuku u odabiru laptopa.
Dugo nisam mijenjao laptop, više sam neki average user. Multimedia, povremeno manje zahtjevan gaming, nešto photo editiranja, multitasking, upaljen veći dio dana. Malo prenošenja, većinom zamjena za desktop. Na nešto duže staze, da po mogućnosti bude stabilan nekoliko godina.

Izdvojio sam tri komada, pa me zanima što bi bilo najbolji "value for money" među njima.

https://vacom.hr/proizvod/laptop-len...m_medium=click

Ovaj je iz gaming kategorije, ali zanima me mišljenje, odnosno usporedba s ovim ispod. Ili iskustvo ako netko ima isti model.

https://www.mall.hr/lenovo-prijenosn...dos-21n5001bsc

Ovaj je iz kategorija poslovnjaka, i naravno, nema diskretnu grafiku. Ekran je niže rezolucije, niži refresh rate, manje nitsa itd.
Ima li zbog navedenog smisla ići na Legion?

A treća, skuplja, ali i kvalitetnija opcija je ovaj Legion.

https://www.mikronis.hr/proizvod/len...m_medium=click

Radi se o tome da bih ga mogao dobiti novog, nekorištenog, s 48 GB RAM-a i s dodatne dvije godine garancije za 1200 eura.

Unaprijed hvala.
Što ne probaš 8845hs ? Proveri na jutjubu kako su se pokazali vezano za temperature

Proveri da li se 7745 pregreva i koliko. Da možeš da ga vratiš ako ti se ne dopada
Ne bih ga mogao vratiti jer kupujem od fizičke osobe koja je kupila laptop. Ali je on gotovo nekorišten i ima 2+3 garanciju kao što sam rekao.
Gdje točno da provjerim?
Gledao sam reviews za 7745HX i 14650HX, oba su nešto toplija jer se radi o snažnim procesorima. Ali nisam naletio da se igdje spominje pregrijavanje.
Jedino se spominje smanjivanje voltaže kroz Lenovo softver u slučaju da temperature budu (pre)visoke kod zahtjevnijih radnji (općenito kad je riječ o Legion seriji i HX procesorima).

Ne bih ga mogao vratiti jer kupujem od fizičke osobe koja je kupila laptop. Ali je on gotovo nekorišten i ima 2+3 garanciju kao što sam rekao.
Gdje točno da provjerim?
Pokreneš cinebench program.
Gledao sam reviews za 7745HX i 14650HX, oba su nešto toplija jer se radi o snažnim procesorima.
Nema to veze. 8845hs su hladniji a to je isti procesor kao 7745hs.
Ali nisam naletio da se igdje spominje pregrijavanje.
Ekran mu je slaba tačka.

Jedino se spominje smanjivanje voltaže kroz Lenovo softver u slučaju da temperature budu (pre)visoke kod zahtjevnijih radnji (općenito kad je riječ o Legion seriji i HX procesorima).
Slažem se ali ako se pregreva ne vredi uzimati.
Proveri u Furmark aplikaciji

Pokreneš cinebench program.
Slažem se ali ako se pregreva ne vredi uzimati.
Proveri u Furmark aplikaciji
Ali ja laptop fizički nemam, kupujem jedan ili drugi.
Baš sam sinoć gledao jedan duži review na YT, nije spomenut taj problem, a sad...

Nema to veze. 8845hs su hladniji a to je isti procesor kao 7745hs.
Kužim, samo kao što reče, 8845HS mi nije opcija. Kod nas je općenito vrlo slaba dostupnost različitog hardvera u laptopima za većinu modela. Uzimaš od onog što se nudi.

Što nisu u pitanju isti ekrani u Pro 5 (2023) i 5i (2024)? Ekran je pohvaljen u doslovno svim reviewima koje sam gledao/čitao.
Također, u ovom kojeg pikiram je 240 Hz ekran.

Dodatna garancija svakako vredi ali dobro povedi računa o tome da na kraju ne ispadne to komplikovanije nego što u prvi mah izgleda (npr za onog što je dobio laptop kao kompenzaciju kakva je mogućnost ostvarenja garancije tj ko, kako i pod kojim uslovima može da je ostvari pošto nisam baš siguran da taj ima račun i/ili garantni list)...
Ima sve, provjereno. Kupljeno u fizičkom dućanu.
I garancija nije vezano za određenu osobu, posebne uvjete ili ne znam što. Može je kupiti bilo tko i kao takva vrijedi za dotični uređaj tko god da mu je vlasnik, uz predočenje začuna za istu. Ne vidim da je tu išta komplicirano.
Kupljeni u Hrvatskoj i račun je tu. To sam već rekao.
Jasno mi je da je sa uređajima kupljenima vani problem. Ali nije o tome ovdje riječ.
Uzmi SN laptopa kojeg hoćes da kupiš, pusti mail ovlašćenom uvozniku/servisu za Lenovo, kod nas Also, pitaj da li može da se produži garancija za taj I taj laptop.

Može - kupiš. (tražiš predračun)
Ne može - ne kupiš.
Znam i jesam. Ali očito se ne razumijemo. Uređaji su kupljeni sa dodatnom garancijom već. Znam (divim) odakle. I tu je sve u redu.
Garancija se može produžiti za bilo koji laptop ako je tako odlučio prodavač. To je garancija prodavača (retailera). Lenovo sam kao takav nema veze sa produženom garancijom.
Dobio ga je kao kompenzaciju s već kupljenom dodatnom garancijom u dućanu. O tome se radi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno