Šta je novo?

Pomoć početnici

Učlanjen(a)
15.05.2007
Poena
319
Cao momci. :) Odusevilo me je Ubuntu 7.04 te sam ga odmah intalirala. Svi uredjaji mi rade, samo ne mogu da namestim rezolociju vise od 1024 x 768 na 50 Hz. Ima li neko predstavu sta bi trebala da uradim. Da li drajveri ne odgovaraju ili sta drugu? Beryl radi bez problema. :banana: Kisic

Instaliraj drajvere preko Synaptica i to bi trebalo da resi tvoj problem.

Ili... poseti www.ubuntuguide.org pa tamo nadji kako se instaliraju drajveri.

Otvori terminal

Za svaki slucaj prvo uradi bekap:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

Edituj xorg.conf
sudo vim /etc/X11/xorg.conf

Pronadji u njemu sekciju Screen.
Klikni taster "i" da udjes u insert mod i edutujes fajl.
Promeni Modes atribut u rezoluciju koja ti treba npr. 1280x1024
Klikni taster "Esc" da izadjes iz insert moda.
Kucaj ":w", pa Enter da snimis promene
Kucaj ":q", pa Enter za izlazak.

Restartuj.

Ako slucajno imas problem i ne mozes da starujes Gnome, pokreni sistem u safe modu, udji sa svojim korisnickim imenom u terminal, kada ti se uci, pa otkucaj:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf_backup /etc/X11/xorg.conf
Restart.

Poslednja izmena:
A joj gde ce sirotica u vi-ju da se snadje :)
To je jedini editor iz koga ljudi izlaze sa kill (iz druge konzole) :)
Salu na stranu, vrhunski je to editor, ali nije za pocetnike...

Umesto restart dovoljno je Ctrl+alt+backspace

Otvori terminal

Za svaki slucaj prvo uradi bekap:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

Edituj xorg.conf

Pronadji u njemu sekciju Screen.
Klikni taster "i" da udjes u insert mod i edutujes fajl.
Promeni Modes atribut u rezoluciju koja ti treba npr. 1280x1024
Klikni taster "Esc" da izadjes iz insert moda.
Kucaj ":w", pa Enter da snimis promene
Kucaj ":q", pa Enter za izlazak.

Restartuj.

Ako slucajno imas problem i ne mozes da starujes Gnome, pokreni sistem u safe modu, udji sa svojim korisnickim imenom u terminal, kada ti se uci, pa otkucaj:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf_backup /etc/X11/xorg.conf
Restart.

Jaooo glava me zabole :) Nova sam sa linuxom pa se ne snalazim bas najbolje ako bih mogao malo prostije da mi pojasnis. Hvala.

Umesto:

koristi:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

pa ostatak tipa ":w" i slicno mozes da preskocis.

Sve je objasnjeno na www.google.com :)

Imao isti problem.

Ovde sam video kako da sredim rezoluciju
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1140448&postcount=188
Pazi, da bi mogla da edituješ xorg.conf fajl moraš u konzoli uneti
što će ti dati administratorske privilegije da možeš da menjaš ovaj fajl. Naravno, tražiće ti password.

A ovde kako da sredim refresh rate
http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=1421

I nije ti fora da se predstavljaš kao žensko da bi se polomili da ti pomognemo. :) Pomogli bi ti i ovako.

Imao isti problem.

što će ti dati administratorske privilegije da možeš da menjaš ovaj fajl. Naravno, tražiće ti password.

I nije ti fora da se predstavljaš kao žensko da bi se polomili da ti pomognemo. :) Pomogli bi ti i ovako.

Hvala, problem resen. Jao jos ce ispasti da sam neki gay.

Kako se stavljaju ikonice na desktop. Nadam se da nisu jako dosadna pitanja :S:

Poslednja izmena od urednika:
Ako hoces ikonicu iz Applications menija da stavis na desktop, kliknes desnim dugmetom misha na zeljenu ikonicu (program) i kliknes na "Add this launcher to desktop".

ALT+F2 pa kucaj gconf-editor. U levom delu prozora imas apps, klikni na trougao (expend), i nadji "nautilus" i klikni opet na trougao. Odaberi klikni na "desktop" i u desnom delu prozora otvorice ti se podesavanja. Imas tu "computer_icon_visible" stikliraj kvadratic -> to je za Computer ikonicu da se pojavi na Desktop-u, za Trash stikliras "trash_icon_visible".
Nadam se da sam lepo objasnio.

Dobrodosla u Linux zajednicu.

Poslednja izmena:
ALT+F2 pa kucaj gconf-editor. U levom delu prozora imas apps, klikni na trougao (expend), i nadji "nautilus" i klikni opet na trougao. Odaberi klikni na "desktop" i u desnom delu prozora otvorice ti se podesavanja. Imas tu "computer_icon_visible" stikliraj kvadratic -> to je za Computer ikonicu da se pojavi na Desktop-u, za Trash stikliras "trash_icon_visible".
Nadam se da sam lepo objasnio.

Dobrodosla u Linux zajednicu.

Super si. Sve radi. Hvala

Micika, dodjes mi dva blanko cd-a :) :)

vidim topic, skinem nocas ubunut 7.04, i pri rezanju iso fajla kaze nesto u fazonu 'the entered size block does not correspond ...bla bla, da li da ignorise ili da ispravim ... i posto nisam znao sta da ispravljam, ja ignorisem, i kad sam boot-ovao samo mi je dao onaj meni, i sta god da uradim javi boot disk error ili tako nesto

ne budem lenj, dignem win, mountujem taj iso, uradim on the fly copy sa njega na prazni cd, i dobijem isti rezultat

daleko je ubuntu ...

pa, da li je los taj iso (skidao sam desktop 32b), ili treba da uradim nesto sa tim correct da bi dobio normalan disk ...

Mozda nisi skinuo kompletan fajl. Proveri da li se MD5 hash slaze sa onim na sajtu.

wtf ...
nisu isti

.. nasao sam na ubunut sajtu da se ne moze rezati iso iz nera (mogli su odmah da napisu), vec neki treci program, i narezem sa njim disk, i opet isto ... mada je to sada jasno jer se ne slazu onaj sa sajta i proracunati

Imao isti problem.

Kada sam jutros upalila comp, ubuntu se vratio na 1024 x 768 :trust: Cak se pozadina koju sam stavila promenila na obicnu narandzastu. Zatim sam je opet namestila i pritusnala tastere ctrl alt backspace i opet se sve poremetilo. Zasto se ovo desava?

P.S. Kako mogu da editujem xorg.conf fajl. Znam da ste napisali gore ali se malo teze snalazim, pa oko biste hteli mali prostije da mi objasnite. Thanks

Za svaku malo slozeniju radnju trazi mi odobrenje odnosno pasvord kao security center u windowsu. Gde se to cudo iskljucuje? :p

Za svaku malo slozeniju radnju trazi mi odobrenje odnosno pasvord kao security center u windowsu. Gde se to cudo iskljucuje? :p
E pa u tome je baš i prednost Linux-a. Cilj je da običan korisnik ne može da menja ništa što je od važnosti za funkcionisanje sistema bez root šifre. Pa i virus koji zakačiš dok koristiš običan nalog može samo da deluje na tvoj home folder. Da se ne bi stalno prebacivala na root koristi komandu sudo. Recimo ako hoćeš da edituješ fstab
Kod:
sudo gedit /etc/fstab

Poslednja izmena:
E pa u tome je baš i prednost Linux-a. Cilj je da običan korisnik ne može da menja ništa što je od važnosti za funkcionisanje sistema bez root šifre. Pa i virus koji zakačiš dok koristiš običan nalog može samo da deluje na tvoj home folder. Da se ne bi stalno prebacivala na root koristi komandu sudo. Recimo ako hoćeš da edituješ fstab
Kod:
sudo gedit /etc/fstab

U sta se unose ti kodovi? Da li da pastujem kod u Applications - Accesories - Terminal, ili kako? Znam da su "dumm" pitanja ali se jos uvek slabo snalazim ovde a zelim da naucim :D

I posle kazu kako je Ubuntu jednostavniji od Slackware-a :D

Nadji na netu Slackbook (ima i na srpskom) i procitaj. Verujem da ces dosta nauciti (iako je pisana za Slackware vecina napisanog vazi za sve linuxe).

Mozda je bolje da si instalirala Kubuntu, malo je lakse snaci se u KDE-u (narocito za pocetnike), potpuno je prilagodljiv (pa namestis kako ti odgovara) i dosta lepsi od Gnome-a (moje misljenje, ako nista bar zbog boja)...

@ __zevs__
Što se tiče prelaska sa GNOME na KDE tu ne treba reinstalirati ceo operativni sistem već je dovoljno ovo:
Kod:
sudo apt-get install kubuntu-desktop
-----------------
@MICIKA SLATKICA
Da li imaš možda neku knjigu za Linux. Ako nemaš za početak je dobra Ubuntu Hacks. Inače za učenje nekih osnova linuxa (a i šire) bi ti preporučio Linux+ Study Guide i Running Linux (Oreilly).

P.S. ako ne možeš da nađeš knjige na net-u javi mi na PP

@ __zevs__
Što se tiče prelaska sa GNOME na KDE tu ne treba reinstalirati ceo operativni sistem već je dovoljno ovo:
Kod:
sudo apt-get install kubuntu-desktop
-----------------
@MICIKA SLATKICA
Da li imaš možda neku knjigu za Linux. Ako nemaš za početak je dobra Ubuntu Hacks. Inače za učenje nekih osnova linuxa (a i šire) bi ti preporučio Linux+ Study Guide i Running Linux (Oreilly).

P.S. ako ne možeš da nađeš knjige na net-u javi mi na PP

Potrazicu to.

P.S. Nije valjda ovo cudo toliko komplikovano da treba studiranje iz par njiga?

Cao momci. Odusevilo me je Ubuntu 7.04 te sam ga odmah intalirala. Svi uredjaji mi rade, samo ne mogu da namestim rezolociju vise od 1024 x 768 na 50 Hz. Ima li neko predstavu sta bi trebala da uradim. Da li drajveri ne odgovaraju ili sta drugu? Beryl radi bez problema.

Prvo uz pomoć ovog uputstva https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu
aktiviraj restricted repoe, pa onda instaliraj drajver za grafičku (reko bih da imaš nvidia karticu) kucanjem sledećeg u terminalu:

Kod:
sudo apt-get install nvidia-glx linux-restricted-modules-$(uname -r)
Kod:
sudo nvidia-glx-config enable

Restartuj. Ako je sve urađeno kako treba dočekaće te nvidia logo tokom starta ubuntua.

Eureka! Skontala sam! Pazite ovako. NIste mi rekli da prilikom unosa komande u terminal ne mogu da vidim password koji kucam pa ga nikada ni nisam ispisala do kraja :S: Uspela sam iznesem promene u xorg.conf i sada sve radi cool :banana: Namestila sam rezoluciju i hercazu i sada trajno stoji. Koji su programi najbolji za Linux odnosno Ubuntu 7.04, da li postoji nesto kao total commander . . . :,,:

EH, skinuo sam ponovo i rezem, valda ce biti ok, nero se nije bunio

izvinjavam se sto paralelizujem ovaj thread, zanima me da li mogu adsl modem sa USB only prikljuckom koristiti sa ubuntu ... i ako izadjem na net, da li mi treba firewall ?

Vise je poput starog norton commander-a nego totalcmd-a ali podjednako efikasan- Gnome commander ili Krusader

Po misljenju izdavaca distro-a "najbolji" programi se vec nalaze na instalacionom disku,
sa cim se ne slazem jer u kategoriji svakodnevnih usluznih programa na netu postoji
toliki izbor da nikada ne znas...

Vise je poput starog norton commander-a nego totalcmd-a ali podjednako efikasan- Gnome commander ili Krusader

Po misljenju izdavaca distro-a "najbolji" programi se vec nalaze na instalacionom disku,
sa cim se ne slazem jer u kategoriji svakodnevnih usluznih programa na netu postoji
toliki izbor da nikada ne znas...

Krusader mi se vise dopada :type:

Vrh Dno