Šta je novo?

Hardver pomoć oko sastavljanja PC-a za ArchiCad-Lumion

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Aleksis

Zapažen
Učlanjen(a)
10.06.2023
Poena
1
Planiram da kupim sledeću konfiguraciju:

CPU - Intel Core i9-13900K
CPU Cooler - ARCTIC Liquid Freezer II 360
Motherboard - Gigabyte Z690 AERO G
RAM - 2 x Kingston FURY Beast RGB 32 GB (1 x 32 GB) DDR5-5200 CL40
Storage - Samsung 980 Pro 2 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME
GPU - Gigabyte AORUS MASTER GeForce RTX 4070 Ti 12 GB
Powersuplly - Corsair RM850x (2021) 850 W 80+ Gold C
Case - Endorfy Regnum 400 Air

Prvenstveno koristim ArchiCad i Lumion. Interesuje me da li biste sugerisali neku izmjenu? Nisam baš sigurna da li je matična ploča adekvatna

Obrati paznju da maticna ploca mora da se azurira sa BIOSom koji podrzava taj procesor. Koliko vidim ima Q-flash funkciju koja dozvoljava flesovanje BIOSa bez procesora pa verovatno nece biti problema sa tog aspekta.

RAM memoriju se potrudi da uzmes kao kit od 2 modula umesto dva zasebna modula (ako sam dobro razumeo tu stavku kako si je naveo). Memorija u kitu je testirana da li radi zajedno, sto dva zasebna stika nisu pa mozes doci u neprijatnu situaciju.

Ostalo mi se cini solidno.

Mozda neka maticna sa Z790 cipsetom, one podrzavaju 13900k i bez azuriranja BIOSa. I ta koju si naveo ce biti dovoljna, samo sto ces mozda morati azurirati BIOS, nista vise.

Izvini, gde kupuješ delove i koliko bi te koštalo sve to?

Recimo, ako nemaš posebnih prohteva po pitanju konekcija, Gigabyte Z790 Gaming X bi ti završio posao a košta 100e manje kod nas od Z690 Aero G. MSI Pro Z790-A WiFi je malo bolji za 30e više, a dobijaš i WiFi...

Ako uzimaš Arctic AIO, uzmi ARGB verziju. Ne zbog šarenila već što su ARGB ventovi koji dolaze sa njima bolji od standardnih bez RGB...ne moraš da povežeš light show ako ne želiš.

Uzeo bih brži RAM, definitivno, DDR5 na 5200 nije ništa brži od pristojne DDR4 memorije...Z790 bi trebalo da tera DDR5 6400 bez problema a kod Mađara ima pristojnih modula. Kod nas je očajan izbor za 2x32GB kitove...

Možeš da prođeš i sa manjim i jeftinijim 4070Ti modelom od te mrcine, svi su dobro hlađeni i tihi. Ako ti uštedimo dovoljno (ne znam koliki ti je budžet) možda uleti i 4080, mada je razlika u ceni baš velika. Koliko je uopšte bitan GPU za to što radiš, radoznao sam...?

Poslednja izmena:
Iz Bosne sam :) . Lumion koristi grafičku za rendering i to RTX seriju kako bih mogla koristiti raytracing tehnologiju, a za modeliranje mi je bitan CPU. RTX 4070 ti je najviše što sebi mogu priuštiti, a Rog Strix i Aorus Master su po nekim forumima najbolje rangirane RTX 4070ti kartice. Iz toga razloga sam i odabrala tu grafičku. Najveća nedoumica mi je bila matična, i hvala za savjet za RAM, definitivno ću to uzeti u obzir. Ne želim da uzmem dobar procesor i grafičku a da zbog ostalih komponenti ne mogu iskoristiti njihov pun potencijal. Računar mi nije potreban za gejming nego za rad
Zaboravih reći sam dobila ponudu za sve navedeno u prvoj poruci od cca 3000eura

Opet, uopšte nema potrebe za najskupljim modelima 4070Ti, ne dobijaš ništa. Svi modli su dobro hlađeni i tihi, Strix i slično su za overklok manijake i ljude sa parama za bacanje...
Strix 4070Ti u Nemačkoj košta 150€ manje od pristojne 4080-ice...svašta.

Nazad
Vrh Dno