Šta je novo?

Pomoć oko risivera

Agr3ssor

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
U pitanju je Onkyo tx 7420 i pri tihom slušanju kao da gubi kanale, čas radi levi čas desni nema pravila. Pojačam tek tek sve radi normalno, a pri slušanju od recimo 20% od jačine i više sve bude ok. Jel neki banalni problem oko potenciometra ili? Primetio sam kad pojačam i kad stišavam na manje od 20% bude takođe ok al ne uvek.

fcc44bfa933628e1.jpg

Tipujem na zaprljani potenciometar na volume ili balance, a moze da bude i prekidac za selekciju kanala (ono A i B). Uglavnom treba ih sve ocistiti. Kupi sprej Kontakt za ciscenje kontakata pa probaj sa njime.

NE kontakt sprej na poteciometre. Kratkotrajno pomogne, ali ti suvi kontakt sprejevi uglavnom olakšaju potenciometru da se sastruže. Postoje nameski sprejovi za potenciometre, ali i to je uglavnom kratkog veka. Iskusniji majstori imaju svoje metode čišćenja i podmazivanja potnaciometara, ali nerado pričaju o tome. A i njihovi rezultati nisu konzistentni.

Probaj prvo da njakaš potenciometre brzo od max do min. Neka receiver tada bude isključen da ne praviš preveliku buku. Trebalo bi da se simptomi menjaju u zavisnosti od tog njakanja. Njakni i A B selektor za zvučnike i promeni priključak na koji kačiš zvučnike. Ili još bolje, priključi zvučnike na oba izlaza istovremeno, paralelno A i B.

Najbolja stvar je zamena potenciometara. Ako nisu motorizovani, ne bi trebalo da je skupo.

Poslednja izmena:
Nisam ni znao da tako nešto postoji. Sad sam malo čitao o njima na netu i različitog su ljudi mišljenja.. Hvala u svakom slučaju.

NE kontakt sprej na poteciometre. Kratkotrajno pomogne, ali ti suvi kontakt sprejevi uglavnom olakšaju potenciometru da se sastruže. Postoje nameski sprejovi za potenciometre, ali i to je uglavnom kratkog veka. Iskusniji majstori imaju svoje metode čišćenja i podmazivanja potnaciometara, ali nerado pričaju o tome. A i njihovi rezultati nisu konzistentni.

Probaj prvo da njakaš potenciometre brzo od max do min. Neka receiver tada bude isključen da ne praviš preveliku buku. Trebalo bi da se simptomi menjaju u zavisnosti od tog njakanja. Njakni i A B selektor za zvučnike i promeni priključak na koji kačiš zvučnike. Ili još bolje, priključi zvučnike na oba izlaza istovremeno, paralelno A i B.

Najbolja stvar je zamena potenciometara. Ako nisu motorizovani, ne bi trebalo da je skupo.

E dok sam ja odgovorio ti napisao ono što sam upravo i čitao. Pa da, najbolje je da se zameni i nema brige. Uređaj nije nikad servisiran tako da mu je vreme.

Imaj na umu da ces ugraditi daleko losije potenciometre od tih originalnih, ako ih menjas.
Ako zelis da ih kvalitetno sredis onda ovako:
Uzme se neka bocica, po mogucnosti od nekih kapi, za nos ili oci. Dobro se opere vodom i deterdzentom, jos bolje ispere i lepo osusi. Zatim se u nju stavi koliko recimo za mali prst benzina (to je onaj za ciscenje, medicinski, apotekaeski, industrijski, kako ga ko vec zove). Potom se doda isto toliko vazelina (ima ga u svakoj apoteci). Ako ti je smor da nadjes bezin mozes i sa alkoholom da probas.
Da bi se to pomesalo treba dugo muckati, bar 15-tak minuta. Na kraju ce se stvoriti zelatinasta masa, gusca od tecnosti, ali ipak redja od vazelina, bitno da je u tecnom stanju.
Potenciometar treba izduvati da se pokusa iz njega izbaciti sto vise prasine i svega sto se tu nakupilo. Onda se potenciometar se okrene potpunu na jednu stranu, kapne se kap tecnosti. Zatim se isti okrene potpuno na drugu stranu, pa opet kap tecnosti. Onda se vrti od kraja do kraja recimo jedan minut, polako, bez zurbe, bez sile.
Taj potenciometar ce biti miran bar dve godine, a cesto i duze, zavisi od stanja istrosenosti.

Poslednja izmena:
Lošije? Koliko lošije? Pa 5 godina valjda mogu da izguraju. Otvoriću risiver za početak i videti kakvo je stanje iznutra pa se baciti na posao i hvala na tako iscrpnom odgovoru! :wave:

^^ E, to su te "metode pojedinih majstora" koje funkcionišu sa promenjljivim uspehom. Jedan matori majstor što ga znam se kune u smesu benzina i, pazi sad, ulja za diferencijale?!? :D

Ne košta te ništa da probaš ovo sa vazelinom, ako utvrdiš sa sigurnošću da je u pitanju potenciometar. Pojedini se mogu i otvoriti i rasklopiti, te onda prvo krpicom namočenom u benzin (obavezno medicinski) prebriši "šinu" po kojoj klizi potenc, te onda namaži spominjanim lubrikantima. Pre nego što počneš, utvrdi koji ti zamenski potenc treba i za koliko para i gde možeš da ga nabaviš. Ima i njih različitih kvaliteta, ali i cene tada značajno variraju.

Poslednja izmena:
Ako treba lemilica onda ne mogu sam :D nemam je :D Imaš li predlog gde u NS odnetni na servis?

Otvori prvo da vidiš koji pot. je u pitanju i pokušaj da ga nađeš.

Za majstora, imaćeš PP, uskoro.....

Nema tu sta da bude sa promenljivim uspehom. Ovo bi sredilo potenciometar odlicno, ali ako su otisle kontaktne povrsine onda nema pomoci osim zamene. Zavisi kakva je sredina u kojoj radi (dim, prasina...) ovako sredjen potenciometar radi minimum 2 godine, a neki nikada vise nisu imali potrebe da ga rade. Ulje je suvise tecno da bi se zadrzalo na kontaktima. Bezin sluzi pored ciscenja da otopi vazelin i kada ispari da vazelin ostane u obliku masti da stiti kontakte od oksidacije. Tu je potrebna mast, a ne tecnost.
Ako ga budes otvarao pogledaj kontakne povrsine i probaj da uklonis onu patinu koja se uhvatila i da je dovedes u stanje da sija. Mozes koristiti neku mekanu gumicu za brisanje. Sve to nije neka nauka, ali valjalo bi da imas nekog predhodnog iskustva.

I ja i moj drug smo imali slican problem i ispostavilo se da je problem bio u speaker selektorima. Dakle, ako su ti zvucnici na A, prebaci ih na B pa probaj.

U pravu si Kizo. A selektor pravi problem nebitno na šta privežem. Neki polustisnut položaj mu jedino odgovara, a tako ne može stajati.

Poveži zvučnike istovremeno na oba priključka za zvučnike, A i B izlaze poveži u paralelu te uključi obadva selektora istovremeno. Time ćeš verovatno eliminisati problem. Takođe, malo njakaj prekidače, uk/isk više puta.

A same prekidače tj. kontakte možeš čistiti i kontakt sprejom, za to je i namenjen. U kritičnim slučajevima kvara tog selektora (koji 99% korisnika ne koristi) najbolje je premostiti ga.

Ja sam imao slican problem na Sony-jevom pojacalu,problem je bio u input selectoru.
Uglavnom,ciscenje potenciometra je zavrsilo posao.

I kod mene postoji sličan problem, Sony Esprit stereo receiver, s' tim što je kod njega input selector urađen elektronski, preko releja, tako je bilo kod cele Esprit serije.

Ja sam imao slican problem na Sony-jevom pojacalu,problem je bio u input selectoru.
Uglavnom,ciscenje potenciometra je zavrsilo posao.
Eeee?!?! Input selektor je jedno, a potenciometri su drugo. Kako si problem input selektora rešio čišćenjem potencimetra?!?

Dkrstić, ako si siguran da su u pitanju releji, potrebno ih je zamenuti. A moguće je i čišćenje, u zavisnosti kakvi su i da li je moguće otvaranje samog relea.

@NSHappy, nisam siguran... imaš preporuku za neki servis u BG?

WD40 u potenciometre, NE! U početku pomogne, ali vrlo brzo se na njega počne lepiti štroka koja dokrajči potencimetar do kraja. Pročitati ovu temu od početka.

Ne znam za konkretne Beogradske majstore. Pokušaj pronaći pomoć na Hi Files forumu: http://www.hi-files.com/forum/ Sigurno ima dobrih, samo je pitanje isplativosti popravke.

Poveži zvučnike istovremeno na oba priključka za zvučnike, A i B izlaze poveži u paralelu te uključi obadva selektora istovremeno. Time ćeš verovatno eliminisati problem.

Eliminisao sam problem ovim, prestao je da radi levi kanal :d Pogled mi je bio tačno iznad risivera i gledao kroz rešetku (ne znam ni sam zašto) i samo je nešto zasijalo na sekund/dva i prestao da radi levi.. Eto sra... :D

Da nisi nekako povezao plus sa minusom?!?

Ma kakvi, ma nema veze... ići će na remont uskoro.

Tek sam prošle nedelje odneo risiver na popravku jer mi nije bilo hitno, zamenjen levi kanal, dobijena neka mala garancija i to je to. 2800 dinara je koštalo. Ako nekog zanima koji servis je u pitanju (ima ih u Bg i NS) neka pita.

Nazad
Vrh Dno