Šta je novo?

Pomoć oko povezivanja rutera

slobostanusic

Cenjen
Učlanjen(a)
24.09.2012
Poena
160
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav narode. Posedujem USB WiFi antenu, odnosno network adapter, kineskog brenda, sa kojim sam zaista prezadovoljan. Hvatam zakljucani signal od komsije, naravno po dogovoru i sve funkcionise besprekorno. Zanima me da li postoji mogucnost povezivanja na neki router i koji, koji bi mi omogucio da rasirim wifi po kuci, radi kacenja telefona, tableta, itd. Hvala najlepse. Ponovo napominjem da je u pitanju USB veza.

Teško da ćeš naći ruter da možeš baš direktno da bocneš to tvoje kinesko čudo u USB port rutera i da to radi... čak i da je Mikrotik ruter.
Tako da imaš 2 scenarija:

1) da ne koristiš to čudo da "hvataš" komšijin signal nego da kupiš neki Access Point koji hvata signal a ima Ethernet port dalje nešto na njega da povežeš (eventualno ruter koji može da radi kao "repeater" modu). I da to tako radi.
2) Ako baš insistiraš (ili moraš baš da koristiš tog Kineza jer drugi ne hvataju dovoljno jak signal) onda ima varijanta za deljenje ali ona zahteva da ti je komp u koji si ubo Kineza stalno upaljen da bi ti radio net na mobilnima i tabletu. Znači da su ti na isti komp povezani taj tvoj USB adapter i neki WiFi ruter. Tako da ti je taj komp gateway kroz koji "idu na net" mobilni uređaji koji su povezani na WiFi signal tvoga rutera.

Hvala na iscrpnom odgovoru. Ova druga varijanta mi deluje zanimljivo, nije mi problem da komp bude stalno ukljucen. Znaci kinez preko usb na komp a bezicni ruter (imam jedan TP link) preko enthernet kabla na komp? Pretpostavljam da ima neko *******o ppdesavanje tog rutera?

Na ruteru samo promeniš DHCP podešavanja, da uređajima koji se na njega kače bezično setuje gateway na IP adresu koju si setovao na drugoj mrežnoj kartici preko koje je komp žično povezan na tvoj WiFi ruter. Da ne bi morao ručno na svaki mobilni da setuješ static IP pa ručno uneseš ispravan gateway...

I na obe mrežne (1 od njih ti je taj USB adapter) setuješ statičke IP adrese :) Ja sam takav "setup" koristio par puta kad keva ne plati račun za VDSL na vreme pa me isključe pa koristim signal iz komšiluka :D i taj net dalje delim mobilnima kroz Telekomov ruter. Tj poslednji put sam umesto tuđeg WiFi koristio 3G modemčić pošto su komšije pozaključavale signale :D :D

Nazad
Vrh Dno