Šta je novo?

Pomoć oko podnog grejanja

Solidify

Cenjen
Učlanjen(a)
19.12.2021
Poena
105
Dakle, u fazi sam selidbe u novi stan, koji ima podno grejanje instalirano ispod keramike, to je prostor hodnika i kuhinje i kupatilo...

Nikad se sa istim nisam susretao niti sam dobio ikakve upute sem upustva za termostat koje nije naročito obimno. U pitanju je Rovex E51.716...

Elem, upalio sam ga, ništa nisam dirao sem onog početnog moda koji je valjda ručni režim...
Sem toga nisam skontao previše.

Prvo me zanima koja je uopšte praktična temperatura za podesiti podno grejanje a da je osetno?
Ja sam recimo stavio 25 C i onda je sa desne strane temperatura kroz dan polako rasla, baš polako, pre nego sam izašao iz stana bila je 24.9 C. Meni prvo nije jasno da li je to temperatura poda ili prostorije?
Neku toplinu pločica osetio nisam, doduše nisu bile ni hladne...

Onda još jedna stvar... Negde pročitah da s početka podno grejanje treba podešavati polako, prvo 5 C više od ambijentalne temperature, pa naredni dan za 5 C, pa opet za 5 C i tako do maksimuma a onda snizavati za 5 po 5 nazad, kao da se sve to pravilno razradi i pod ne ošteti...
Ja čak ni ne znam šta je maksimum, u upustvu termostata piše opseg podešavanja 5-90 C, a ograničenje opsega 5-60 C (fabrički 35C) Mislim naopako 90C da može, ne znam.

Najviše me zanima koja je ta neka sigurna temperatura da ja do nje idem a da vidim koliko se ta toplota sa te površine odražava na ostatak dela stana...
I mogu li posebno da podesim grejanje samo kupatila?

Najbolje je imati senzor koji ocitava temperaturu vode i akutator trokrakog mesanog ventila koji je za taj krug(podnog) grejanja. Valjda je 30 max ako ima u kosuljici onog aditiva koji je za tu temperaturu. Ovako bi trebalo da je 24 ili 28C, nisam siguran.

Ostavi ga da radi treba dosta vremena da dostigne temperaturu prostorija.Dosta sporo zagreva.

Podesavas temperaturu prostorije, a ne poda.

Ne treba da osetite toplotu već da vam bude prijatno
Mislim da je 25 stepeni ipak previsoka temperatura ja bi smanjio na 23 pa isao pola stepena gore ili dole u zavisnosti kako vam prija.
1 stepen celzijusa je velika razlika

Da bi se podesila posebno temperatura je moguće ali to bolje majstor da odradi i podesi kako vam odgovara.

Nazad
Vrh Dno