Šta je novo?

Hardver Pomoć oko odabira monitora

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Srbenda

Poštovan
Učlanjen(a)
02.12.2017
Poena
55
Pozdrav svima. Potrebna mi je pomoć pri kupovini monitora. Posedujem desktop konfiguraciju:
Ryzen 5600G
16gb ram
1tb m.2 kioxia exceria
Znači ukratko komp bez grafičke tačnije sa integ. grafom. Povezan je na tv, ali sada bi kupio neki monitor za njega. Bavim se dig marketingom pa bi mi pretežno monitor trebao za posao, a igrice igram ponekad wot, gta5...cs go ništa spec, filmovi ostaju da se gledaju na tv-u. Možda u budućnosti kupim neku grafu, ali do tada bi ovako gurao. Izbor monitora mi je sledeći:
Gigabyte G27Q
Gigabyte G24F-EK
LG 27GR75Q
LG 24GN650
Koji mi od ovih monitora preporučujete? Ja bi pre 27 uzeo, ali mislim da ova integrisana grafička neće moći da gura 2k rezoluciju 1440 pa zbog toga se dvoumim. Favoriti su mi G27Q ili LG24GN650. Koje je vaše mišljenje i preporuka kada se uzme sve u obzir? Unapred hvala.

Nema smisla samo brzo osvežavanje tipa 144MHz a rezolucija nije problem jer može da se smanji ako baš ne ide glatko. Za taj posao ti treba što veći sa što višom rezolucijom. Izuzev rada i igranja sa 3D grafikom, sve ostalo može da postigne bilo koji savremen GPU ili IGPU. 75Hz je sasvim dovoljno da nema razmazivanja slike pri brzim pokretima.

75Hz nije dovoljno. Ko kupuje monitor u 2024. godini nema smisla da uzima bilo koji ispod 120Hz, idealno (u odnosu na cenu) 144-165Hz, i ovo pišem kao korisnik koji 27''/1440p/144Hz monitor više koristi za posao nego za zabavu.

Hvala puno na odgovorima. Da skratimo odabir na ova dva Gigabyte G27Q ili LG27GR75Q? Ovaj Lg je izašao u februaru ove godine i za ovaj novac deluje primamljivo. A sa druge strane gigabyte je na tržištu od 2020 godine i deluje kao proveren monitor sa reputacijom.

Bravo,baš su ti koristili saveti sa ovog threda 🤣

Pa sve savete koje sam dobio ovde i sa drugih strana sam razmotrio i sagledao. Što se tiče saveta za konkretne modele monitora njih ovde nisam ni dobio koliko se vidi iz priloženog. Svakako hvala ljudima koji su se javili i pomogli, a uvek će biti i onih što su vickasti i humoristički nastrojeni umesto da se barem potrude da pomognu koliko mogu...

75Hz nije dovoljno. Ko kupuje monitor u 2024. godini nema smisla da uzima bilo koji ispod 120Hz, idealno (u odnosu na cenu) 144-165Hz, i ovo pišem kao korisnik koji 27''/1440p/144Hz monitor više koristi za posao nego za zabavu.
Ovo pišem kao korisnik Samsung UD970 4K 60hz , profesionalni PLS monitor ,32 ili 34incha nisam siguran , i još može da se okrene vertikalno kao telefon detektuje kad okreneš . 10 bita naravno , ulazi za kalibraciju USB3.0. Slika ko avion , kalibrisan u 24 zasebne zone . Zver od monitora .
To je monitor na kom je dobar deo aplikacija , multimedije i filmova dizajniran .
PLS panel , što je samsung varijanta IPSa , zericu drugačiji al 24 zonsko kalibrisanje to je poenta jedina mana mu je kontrast , mana svih IPS panela .
100% Adobe RGB paleta boja , pravljen za razvijanje multimetije .
Kako njima nije smetalo 60hz .
Tačno je imam i panel od 90hz i 120hz , jeste bolje .... ali ako pričamo o prefesionalnoj upotrebi , Night mode ili ti Crvenkasti mod će mnogo bolje da sačuva oči od nekih hz , pa nek je i 1000hz
Sutra će biti 200hz, 300hz , onda će neko da kaže ne vidim poentu da se danas uzima 140 +4hz , baš nema poentu .
A zbog čega . Apple Retina je 60hz bio sad ne znam koliko je , iPhone je bio 60hz pa su skuplji bili od Huawei od 120hz i to mnogo .
Nisu se korisnici žalili da im nevalja ekran .
Ljudsko oko ima osvežavanje od 125hz.... interesantna činjenica , nemoguće je bioloki da vidite 140 ili 144hz.
A sutra će da bude 200hz , i vi ćete reći nema poente uzimati bilo šta ispod 144hz a već smo prešli biološku granicu , 120hz je biloška granica .
Kao zvuk ne možete čuti dalje od 18khz neki mogu mlađi 20khz , al ni oni ne mogu preko .
jedina razlika ovde je što ljudi ne znaju da im oko radi na 120hz otrpilike , tako da može da se oseti razlika između 60hz i 120hz , al ne može između 120 i 140 ili 144.
meni je sasvim dosta 60hz čak i za neprofesionalnu upotrebu , a za profesionalnu ne mora OLED od 120hz , 60hz VA panel sasvim dosta .
Šta da radi dizajner filmova na 24hz sa 120hz , on je profesionalni korisnik .
Budući da je čovek naveo za šta mu treba , i da bulji u ekran , najbolji savet je Windows 11 i night mode . Čuva oči garantovano .
A veličina tolika da je prijatno za gledati da slova nisu mala .
Osvežavanje ekrana za takvu profesionalnu uptrebu od 60hz je dosta , 120hz poželjno ako se ima para al to je zadnja stavka ako se ima para za to .
Jer ovo pre je mnogo bitnije a ovo najbitnije je džaba .Night mode , a ima i aplikacija koje rade to malo bolje , to je Crveni mod .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno