Šta je novo?

Laptop Pomoć oko kupovine laptopa

Koji laptop kupiti?

aleksandarrr17

Zapažen
Učlanjen(a)
16.09.2022
Poena
24
Pozdrav, treba mi pomoc oko izbora laptopa. Crko mi je stari laptop, pa sad gledam da uzmem neki novi. Ne razumem se puno u racunare, pa samim tim ne znam ni sta da gledam. Treba mi laptop za fakultet (sledece godine bi radio programiranje na njemu), neki gaming (igrao bih npr. Cities Skylines i GTA V) i ono klasicno surfovanje netom i koriscenje Offica.
Na oglasima sam našao polovan laptop, koji mi deluje okej (košta 350€, a u prodavnici kosta preko 1000€ 🤷🏽‍♂️): HP EliteBook 830 G5 i5 8250U, 8GB DDR4, 256GB SSD, 13.3' FHD

Ako imate vi neki laptop koji bi mi preporucili ili da mi kazete kakve specifikacije da gledam, bio bih vam vrlo zahvalan 😀

top izbor, odlična platforma i lako proširenje; bajdvej, eno ga jedan na oglasima za 250e upravo sada. prilikom kupovine se uveri da je ekran stvarno FHD i IPS kao i u kakvom stanju je baterija (powercfg /batteryreport iz admin command prompta). ako je sve OK, dodaš mu još jedan 8 GB DDR4 modul i miran si godinama, nema ništa bolje za te pare.

medžutim, nema igranja na tome. može to da pokrene neke light naslove u 720p low low lowest details, ali to nije pravljeno za to.

Mali je to ekran. Za dugo gledanje kOda nista ispod 15.6" u mobilnoj varijanti.
Šta to znači? Da nećeš koristiti i eksterni monitor.

Lično ne bih išao kod Intela na varijantu ispod gen 10.

nisam proverio pre pisanja, na specifikacijama za G5 se vidi da jedino postoje FHD IPS opcije, standardne sa 220 nit i verzije sa 400. kod drugih modela postoje opcije sa 768p TN ekranima i slične gadosti a što domaći dileri vole da prećutu.

kako njih detektovati, pa FHD deo vidiš u podešavanjima tj. da li je rezolucija 1920x1080. IPS momenat vidiš po uglovima (slika izgleda isto svejedno dal gledaš direktno u ekran ili sa strane) kao i blještavosti boja. siguran sam da će neko to bolje objasniti ali jednom kad vidiš IPS ekran pored TN, znaš za ubuduće.

top izbor, odlična platforma i lako proširenje; bajdvej, eno ga jedan na oglasima za 250e upravo sada. prilikom kupovine se uveri da je ekran stvarno FHD i IPS kao i u kakvom stanju je baterija (powercfg /batteryreport iz admin command prompta). ako je sve OK, dodaš mu još jedan 8 GB DDR4 modul i miran si godinama, nema ništa bolje za te pare.

medžutim, nema igranja na tome. može to da pokrene neke light naslove u 720p low low lowest details, ali to nije pravljeno za to.
U medjuvremenu sam nasao i Honor MagicBook 15. Kakav je taj laptop?

honor magicbook = huawei matebook. ima verzija sa intel i5 i AMD Ryzen 5; u oba slučaja modernija platforma od gornjeg elitbuka, jedna od najtanjih i najportabilnijih 15ica trenutno, plus što nema numeričku, praise the dark lord.

nedostaci, nema širenja memorije, to što je zalemljeno je tu forever, vebkem ti snima nosne dlačice i podvaljak, za sada je llinux unfriendly i jako sumnjam da će biti rezervnih delova i dodataka za godinu/dve (baterije, ekrani, tastature, itede). to je consumer-class laptop, ja to ne bih kupovao polovno ako nije baš džaba (like 200ish eur džaba).

U medjuvremenu sam nasao i ovaj:
HP EliteBook 840 G6 (14” FullHD, i5-8365u, 8GB DDR4, 256GB SSD) (polovan, u odlicnom stanju 250€)

U prodavnicama sam nalazio ovakve/slicne laptopove koji su mnooogo skuplji (bar ja mislim da su slicni, opet kazem, ne razumem se previse), pa ne znam koliko se onda isplati kupovati novi iz prodavnice. Ovaj laptop je iz 2019. godine, ne znam da li je i dalje aktuelan i dobar za danasnje standarde. Ono sto me realno brine jeste da li ce ovaj laptop moci da mi solidno odradi posao za gore navedeno (programiranje i light gaming) i da li ce za 2-3 godine to biti i dalje dobar uredjaj?

U medjuvremenu sam nasao i ovaj:
HP EliteBook 840 G6 (14” FullHD, i5-8365u, 8GB DDR4, 256GB SSD) (polovan, u odlicnom stanju 250€)

U prodavnicama sam nalazio ovakve/slicne laptopove koji su mnooogo skuplji (bar ja mislim da su slicni, opet kazem, ne razumem se previse), pa ne znam koliko se onda isplati kupovati novi iz prodavnice. Ovaj laptop je iz 2019. godine, ne znam da li je i dalje aktuelan i dobar za danasnje standarde. Ono sto me realno brine jeste da li ce ovaj laptop moci da mi solidno odradi posao za gore navedeno (programiranje i light gaming) i da li ce za 2-3 godine to biti i dalje dobar uredjaj?
Тај процесор је већ сада застарео, и не надај се много везано за играње на њему.
Генерално је десктоп за играње, а ако баш хоћеш нешто у лаптоп варијанти, ја бих више бирао AMD ryzen.
Дакле теби би чак и Ryzen 5500u завршавао посао, али немој имати превелика очекивања у играма, тј. да ће моћи и за пар година да покрене неке игре.
Играње зависи од графичке карте, а с обзиром да су такви лаптопови доста скупи, ја бих ишао на Ryzen 5500u или ако можеш да се протегнеш до Ryzen 5700u.
To су све нови процесори, тј. релативно нови, прошлогодишњи.
Лаптоп који си навео није лош, али је прављен да добро ради у фирмама, да не прави буку, да је трајан и отпоран. Пошто је предвиђен за предузећа, трајност је приоритет, а не функционисање у играма.
Ако се одлучиш за нов, провери стање на сајту Атом рс.
Неки нови компјутери и нису нешто што се тиче квалитета (не мислим на јефтине, већ на све).
Нпр лаптопови са ценом од преко 100к динара су за правна лица годину дана гаранције (тј. у старту се види да је квалитет танак).
Имаш код Атомаца, обавезно провери на сајту.

Poslednja izmena:
Doduše, za IdeaPad 3 piše da je IPS ekran, a za V15 da je TN ekran.

Vrh Dno