Šta je novo?

Pomoć oko kupovine laptopa - integrisana grafika

ionic

Slavan
Učlanjen(a)
25.04.2008
Poena
301
Treba mi laptop koji ću da koristim za programiranje (VS, NetBeans) prvenstveno, Office, muzika i filmovi. Igre nikako, samo Warcraft3, veoma važno!!! (Mislim da bi mi X3100 najbolje odgovarala). Imam do 40000din kod sebe. Važna je baterija (izdržljivost značajno), da ima srpsku tastaturu, 15.4" ekran e sad ne znam da li bi i 1200x800 bila dovoljna rezolucija, vidjao sam kako izgleda i ne pravi mi problem. Iz Niša sam i našao sam u ponudi ove modele koji otprilike dolaze u obzir...

Acer Aspire 5315-201G12Mi Cel M550 (2GHz) 1GB 120GB DVD-RW 15.4" WL TV-out 35000din
Acer TravelMate 5320G M550/2GB/160GB 36000 din
HP 530 CD T2600 2.16Ghz 15.4" WXGA BV 1GB 120GB DVDRW WLAN FreeDos YU 1God 39900 din (ne znam ima li srpsku tastaturu)
Dell Inspirion 1501 S3600/1GB/80GB/DVDRW 32500 din (Ati 1150)
MSI
VR610X-066EU Athlon64 X2 1.8GHz 2048MB 160GB DVD SuperMulti 15.4'' WXGA 490€ (tastaturaaaaa :( zašto ovako dobar laptop ima ovakve nebuloze na sebi :()

E sad, Aspire ima dosta varijacija i svidja mi se raspored tastera (probao sam), posebno onaj ALT GR taster (veći je). Izdržljivost ne mogu da procenim.
Dell dolazi sa Atijevoj grafikom, koliko je to hendikep u odnosu na X3100? Isto važi za HP-ov GMA 530?
Da li ovi dvojezgarni procesori troše manje struje od CeleronaM i kolika je razlika? Da li će se to osetiti u mom radu?
Ovako gledano, TravelMate me najviše privlači, veoma je kompletan, a mislim da bih mogao da nađem i model sa 2GB Rama i 2 HDD-a od 160GB za oko 40000din... Pozdrav i hvala :)

Nadjoh i ovo:

FSC Amilo Pro V3525 CD T2250 1.73GHz 512MB 80GB SATA DVDRW BT UMTS Linux

Mišljenja, prvenstveno oko baterije jer je navedeno da drži do 4 sata, a za sve ostale FSC laptopove navode oko 1:20 od 2h?

Za VS.net i Eclipse neces da se usrecis ni sa cim sto ima manje od 1 giga rama (NetBeans ne koristim ali zadnji put kada sam ga pipao ni on nije bio bolji po zauzecu rama), radice oba ali mnogo spoooro. Za ovo drugo ne mogu da ti kazem nista i ja trazim laptop ali nisam gledao za tu cenu.

Koliko sam skapirao bavices se programiranjem i igraces samo Warcraft3. Intel ili ATI verujem da je svejedno koju ces uzeti. W3 ce raditi odlicno na obe. Ne znam kako Intel stoji sa drajverima. U svakom slucaju losije od ATI-ja za koga postoji bas sirok izbor. RAM je jeftin bas-samo treba da pazis da imas jedan slobodan slot za upgrade ako ne uzmes lap sa 2GB. Cel 530 bas i ne bih uzimao. Pre neki Turion ili Athlon 64. - jeftini su i dobri procesori a imas ih u kombinacijama sa integrisanim karticama vise nego Core2Duo resenja. Single core procesor sada ne bih uzimao.Pre godinu - godinu i po jos i da ali sada su vec jeftini.

HP 530 sam ja uzeo sebi... dodao 1gb rama (operacija od 2 min i 1400 din)
radi odlicno, taj proc jede sve ove ostale nabrojane... tastatura (sto ti je bitno) i ekran odlicni, kao i kvalitet izrade (nosio ga dosad 3 puta na put i jako se dobro pokazao).
vr610 me je takodje iznervirao zbog tastature |( a i ima ugibanja...
acer me nije dojmio za te pare, dell je koliko se secam dosta slabiji za te pare, tako da mislim da ti je hp pravi izbor.
imas sad hp 6720 ako sam dobro zapamtio za 43000 sa 2gb rama, torbom i misem i cini mi se x3100, hp 530 ima g950, koja je losija, no warcraft bi radio svakako, a i vs radi... ovo sam video u pakom shopu u ns, a i online na laptop-srbija...

edit:
zaboravih, hp530 ima sprsku tastaturu, sto mene extra nervira, ali sta je tu je, mislim da sad maltene svi imaju. celeroni i semproni nisu dovoljno jeftiniji koliko su losiji.

Poslednja izmena:
Danijele, i meni se HP 530 najviše svidja baš zbog procesora, RAM je bagatela sad, tako da to nije problem. Ali me brine izdržljivost baterije jer je 4-ćelijska od 32 Wh. Koliko bi držala sa navedenim načinom rada...? (pošto kažete da ste ga nosili na put, tako da kapiram da imate iskustva sa time)

edit:
zaboravih, hp530 ima sprsku tastaturu, sto mene extra nervira, ali sta je tu je, mislim da sad maltene svi imaju. celeroni i semproni nisu dovoljno jeftiniji koliko su losiji.
Htedoh reci da su dual core CPU sada jeftiniji ako si na moju poslednju recenicu mislio. Nije prikazan sam kraj ne znam zasto. Ali svakako ATI pre Intel gma950 a 3100 je vec ok. Semproni su u principu sasvim ok ali su ipak jednojezgarno resenje i neisplativi su. Celeroni... intel njih nekako vise osakati rekao bih nego sto to AMD uradi svojim Sempronima.

HP u nizem cenovnom rangu svakako preporucujem. I baterija i ekran i kvalitet izrade su na njegovoj strani. Fujitsu Siemens sigurno mozes naci sa istim komponentama za manje para ali ... FS bih bez problema uzeo od cene reda velicine 700 eur pa navise. Oni i MSI nude ubedljivo najvise. U nizem cenovnom rangu razlike u cenama su male a kvalitet ipak osetno losiji.

Poslednja izmena:
I meni se dopadaju HP notebook-ovi. Izrada je uvek bila jaca strana ovoga proizvodjaca. Tu su odlicni, ali su ipak za nijansu skuplji od drugih. Od MSI bih bezao. Susretao sam se sa nekim njihovim modelima. Specifikacije hardvera bi uvek bile najbolje za najmanje para, ali izrada bi bila najlosija koju sam ikada video. Ipak koliko para, toliko muzike. Ja posedujem ASUS i u principu sam zadovoljan, pogledaj malo i njihove modele. Acer je dobar, nema sta. MSI ZAOBIDJI. Mrzim losu izradu.

Nazad
Vrh Dno