Šta je novo?

Pomoć oko kupovine HDD-a

• Začetnik teme marelli
  • Datum pokretanja
M

marelli

Guest
Kupio sam pre. Neki dan sledeći laptop

http://www.laptopovi.rs/proizvodi/asus/k53sv-sx075-7387

Želim da mu ugradim veći hard, na gornjem linku sam našao podatak da je on SATA, da li mogu da mu ugradim neki SATAII HDD?

Mislim da bi ovakva nova mašina trebalo da ima SATA2 HDD, pa mislim da možda nije greška u podacima na gornjem linku.

Preporučite mi gde mogu kupiti HDD za laptop i neki Dobar HDD rack jer hoću onaj HDD koji izvadim iz laptopa da iskoristim kao externi.

Imaš lepe hard diskove za laptop da nađeš, e sad imaš dve kategorije: hard diskovi koji se vrte na 5400 obrtaja u minuti ( RPM ) i one koji se vrte na 7200 RPM.

Ovi na 7200 RPM su značajno brži i operativni sistem je dosta odvivniji sa takvim diskom, jer ima manje vreme pristupa podacima što automatski povlači brži rad.

Najveći hard sa 7200 RPM trenutno je 750 GB, dok sa 5400 RPM imaš i 1 TB laptop hardove.

E sad, zavisi šta hoćeš, ali ja predlažem da investiraš svoj novac pametno i da kupiš 750 GB 7200 RPM hard disk. Evo ti linka, pa odluči iz koje firme ćeš kupiti hard.

1) 1 TB na 5400 RPM: http://itsvet.com/proizvod/samsung-spinpoint-1tb-5k-8mb-sata300-hm100ui-z4/comp_comp_hdd/1/1933

2 ) 750 GB na 7200 RPM: http://itsvet.com/proizvod/western-...7.2k-sata300-wd7500bpkt/comp_comp_hdd/26/1949

Ti odluči sam šta ti je bitnije, veći kapacitet ili brži rad sistema. Najbolje bi čak bilo ako u tvoj laptop mogu stati oba hard diska, pa kasnije dokupi i drugi, kada budeš skupio još para.

Ja bi uzeo pre tog wd black.prvo sto je brzi a drugo sto je mnogo kvalitetniji.Wd black je najbolje od wd a samsung mi se iskreno ne svidja kako pravi hardove.Mada i wd brlja li brlja ali opet black je uvek bolji od bilo kog samsunga.U svakom slucaju biraj wd black a ako ti je toliko vazan prostor kupis kasnije externi i gotovo. :)

kako stoji WD Blac sa bukom.

Nisam imao prilike da uporedim diskove sa 5400 i 7200 obrtaja, da li ih velika brzina čini bučnijim?

Tek sad video da su neki bučni, hteo bih da pazarim neki tih.

Diskovi za laptopove nemaju problem sa bukom, ne brini. Pazari ovaj WD black, a kasnije ako ti zatreba prostor dokupi lepo USB 3.0 eksterni hard od 1 TB i ima Bog da te vidi. :)

@marelli: Taj u laptopu je takodje SATA II (99% je u pitanju neki WD BPVT/BEVT), tako da treba da radis upgrade samo ako ti treba veci kapacitet ili (nesto) brzi disk...
I pre operacije nazovi davaoca garancije (CT ili koga vec) pa pitaj, da ne bude posle problema. Ili zameni "na svoju ruku" pa, u slucaju potrebe za servisom, vrati taj "fabricki"

prvanstveno menjam hard zato što je bučan, nee čuje se drljanje glava po disku, već je motor harda nekako bučan, pa imam osećaj kao da imam dva ventilatora na laptopu, i to me iritira .... :d

dešavalo mi se i sa još jednim lapcem koji je imao takav hard koji je šuštao

ventilator koji je na lapcu je tih , a ovo pravi veću buku od njega, pa me to iritira

pogledaću posle koji je HDD u njemu

Daj upiši lepo podatke u " moja mašina " da znamo precizno kakav komp imaš.

capture.jpg

evo informacija o HDD-u

znači bučan je ko dva bučna, videću da uzmem neki tiši

Pa kažem ti, imaš ova moja dva predloga gore, WD ili Samsung. I dalje ostajem pri tim predlozima. :)

Eto, lepo ja kažem ali meni ne veruju ljudi. Onda je sve rešeno, kupi njega i biće odlično.

Nazad
Vrh Dno