Šta je novo?

Pomoć oko kupovine Ethernet kabla

Dulje

Poštovan
Učlanjen(a)
12.07.2014
Poena
54
Pozdrav,

Pošto posedujem matičnu (ASRock Z87 Pro3) koja ima na sebi ulaz za Ethernet a moj ruter je nekih 3~4 metra dalje od WiFi USB stick-a u kompjuteru koji prima signal od njega a signal prolazi kroz 3 zida, naravno nisam zadovoljan kako radi. Smanjenje brzine, nestabilnost i uopšteno pucanje konekcije s vremena na vreme.
Zanima me sledeće, pošto sam već čitao na Vikipediji u vezi UTP i Ethernet kablova, zanima me da li je ovo: http://www.emmi.rs/kablovi-mrežni-(lan)-kabl.11.html?productId=38462 - taj kabl koji meni treba.
Ako nije, navedite mi neke primere drugih kablova i po mogućnosti link od prodavnice gde mogu da ih kupim. Dužina mi treba 10 metara jer hoću oko nameštaja da ga provučem. Takođe, poželjno bi bilo da bude ovako "flat" kao ovaj koji sam naveo jer ga je lakše provući ispod vrata.

Hvala unapred! ;)

Poslednja izmena:
Nikakav proplem ispod stotinak metara.

Ne verujem da ce ti na 10m praviti probleme, ali UTP kabal treba da ima uvrnute parice - sto znaci tesko moze da bude flat.
Pozdrav

@rafiki Zato sam i pitao jer svaki primer kabla koji sam video je bio okrugao i imao je uvijene kablove u sebi. Tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable - je to i objašnjeno a ni meni nije bilo jasno kako je flat pa sam zato ovde pitao.
Još nešto, u koji ulaz na ruteru da ga spojim? Eh sad, imam 2 kutije. Jedan je direktno povezan u internet koji je naravno na ulici ispod zemlje. A drugi je klasičan ADSL koji širi signal po kući. Predpostavljam da kabl ide u ovaj od ADSL-a. On ima 4 ulaza ukupno (LAN1,LAN2,LAN3,LAN4) od kojih je u LAN1 spojen (ja mislim isto UTP kabl) sa ovom prvom kutijom.
U koju kutiju spajam i u koji ulaz?

Hvala na brzim odgovorima :)

Poslednja izmena:
Ko kaže da UTP kabl mora da bude okrugao a da ima "Twisted Pair" ? Može i imam više takvih i rade bez problema. Samo su širi ali tanji i ništa više. Nema veze u koji od LAN ulaza upotrebiš.

Ok, hvala na odgovoru. Najverovatnije ću sutra da naručim pa će ono da stigne za koji dan i onda ću se javiti ovde kako je sve prošlo ili ako bude nekih problema.

Ok, hvala na odgovoru. Najverovatnije ću sutra da naručim pa će ono da stigne za koji dan i onda ću se javiti ovde kako je sve prošlo ili ako bude nekih problema.
Takvi, pljosnati kablovi dolaze uz telekomove modeme ali su kraći, nema nikakvih smetnji zbog toga.

Odlično. Naručio sam ovaj prvi što sam postavio i trebalo bi da stigne za neki dan.

Hvala svima.

Nekim čudom je već danas stigao pa sam ga odmah prikačio i radi kao zver. Nikad nisam znao taj osećaj konstantne konekcije ali sada bogami znam.
Zanima me samo kako to da mi je konstantno konekcija 8.71mbit/s i upload 0.85 ? Imam 10mbit/s a kod mog druga koji ima isti internet od istog provajdera a on ima 9.80mbit/s. Uglavnom uvek preko 9 ipo. Jel moguće da negde koči ili da je provajder smanjio brzinu? Ili je ovo samo slučaj klasičniog "imaš 4mbit/s a radi ti 2.5mbit/s jer ovo je Srbija i nikad neće biti toliko koliko su obećali".
Evo i jedna slikica. Tu desno je moja soba i kabl ide van nje i u ruter:
140909034041909805.jpg

Poslednja izmena:
Nekim čudom je već danas stigao pa sam ga odmah prikačio i radi kao zver. Nikad nisam znao taj osećaj konstantne konekcije ali sada bogami znam.
Zanima me samo kako to da mi je konstantno konekcija 8.71mbit/s i upload 0.85 ? Imam 10mbit/s a kod mog druga koji ima isti internet od istog provajdera a on ima 9.80mbit/s. Uglavnom uvek preko 9 ipo. Jel moguće da negde koči ili da je provajder smanjio brzinu? Ili je ovo samo slučaj klasičniog "imaš 4mbit/s a radi ti 2.5mbit/s jer ovo je Srbija i nikad neće biti toliko koliko su obećali".
Evo i jedna slikica. Tu desno je moja soba i kabl ide van nje i u ruter:
Pogledajte prilog 149302
Jel to ADSL ?, može da varira brzina sa udaljenošću od centrale, tj. kvaliteta signala, kvalitetom kućne instalacije, vremena kada se meri itd. Pazi da ti vrata ne priklješćuju kabl ili zeca u kući, vole da žvaću kablove.
Ako si pre toga išao preko WiFi-a ping treba da ti je daleko bolji. Probaj WiFi vezu i kabl odvojeno na speedtest.net-u pa ćeš videti razliku.

Da, ADSL. Prikacio sam ga direktno na ruter (kutija pored ADSLa) koji je spojen sa tom ADSL kutijom ali nema razlike. Na Wifi sam isto imao max "8.71" ali je uvek skakutao sa 5-6 na 7-8 i tako a sada preko kabla imam konstantno 8.71 bez padova. Jako je bilo nestabilno sa Wifi konekcijom a sada konstantno. Vidi ovde: http://nsa34.casimages.com/img/2014/09/09/140909061524927945.png - Taj zeleni graf mi je jako bitan. Nikad nisam imao tako pravilan već je uvek imao brda i doline. Imam uključen Skype, Steam, Facebook i jooš neke tabove koji u suštini uzimaju net, a vidi se da radi odlično. Sa Wifi sam uvek imao problema kada sam uključio sve te stvari.
Nemam zecove ni životinjke u kući :D

Poslednja izmena:
Pa WiFi-u može sve da zasmeta, neki BT ili WiFi miš kod suseda, predugački ping, svašta. Maksimalna brzina do provajdera nije ni toliko važna kao ravnomeran rad i ping koji skakuće. Ipak je žica uvek bolja, izbacuje mnogo varijabilnih. WiFi signal preko -70dB i Signal quality ispod 50% brzina i pouzdanost padaju ko' kamen.

А где је проблем што АДСЛ 10/1 има брзину 8.71/0.85?

To 8.72 od 10 je u okviru odstupanja. Ja sam zvao bazu i pitao u vezi toga i oni tako kazu, jer ima bar 500m od centrale do moje kuce. Inace ako speed test prebacis na kb/s videces brzinu 1080kb/s i 100 i nesto za upload, i to svako ima ko ima 10Mbit/ bar u Prijepolju.

Izgleda da je baš tako:
3750039493.png

Onda povodom toga ne mogu ništa jer nije do mene.
Hvala svima koji su pomogli a admini mogu lock temu ;)

Nazad
Vrh Dno