Šta je novo?

Laptop Pomoć oko izbora novog laptopa

Koji laptop kupiti?

srb_hawk

Poznat
Učlanjen(a)
12.02.2021
Poena
35
Pozdrav svima. Imam nedoumicu oko izbora novog laptopa, svaki savet je dobrodosao. Moj izbor se sveo na:
Lenovo Thinkpad E15 Gen 4, Ryzen 7 5825u, 16GB RAM ddr4 (prosiriv, 1 slot od 8GB zalemljen), 512GB ssd + dodatni slot za jos jedan nvme ssd, 300 nits 45% Ntsc ekran (ovo mu je mana plus sto ima samo jedan usb-c port i 2 zastarela usb 2.0 porta)
HP envy 15, Ryzen 7 5700u, 12GB RAM ( prosiriv, dostupna oba slota), 512GB ssd, 400 nits 100% srgb, touchscreen ekran,
Lenovo Ideapad slim 5i 16, Intel i5 1340P, 16 GB ddr5 5200Mhz ( zalemljen za maticnu), 1TB ssd, 350 nits 100% srgb 2.5K rezolucija,16:10 ekran
Svi imaju slicnu cenu, kupuje se u inostranstvu.
Primarna upotreba bi bila za ucenje, programiranje, web surf.

Poslednja izmena:
Ништа од понуђеног, HP има добар процесор али не знам колико је адекватно решено хлађење.
Слим није за твоје потребе, тј. тражио бих други процесор.
Тhinkpad бих одбацио због неадекватног процесора.
Дакле неки Lenovo са 5700 или сличним процесором, али ја лично нисам сигуран у HP, па можда неко има тај модел да ти каже како је одрађено хлађење. Тј. сам биос није тако подешен код HP да је хлађење најсрећније урађено. Можда су то поправили на том моделу, не бих знао рећи.
Јеси погледао неки приказ тог HP модела ?
Да не заборавим, слим отпада како због процесора тако због неадекватне резолуције.

Ништа од понуђеног, HP има добар процесор али не знам колико је адекватно решено хлађење.
Слим није за твоје потребе, тј. тражио бих други процесор.
Тhinkpad бих одбацио због неадекватног процесора.
Дакле неки Lenovo са 5700 или сличним процесором, али ја лично нисам сигуран у HP, па можда неко има тај модел да ти каже како је одрађено хлађење. Тј. сам биос није тако подешен код HP да је хлађење најсрећније урађено. Можда су то поправили на том моделу, не бих знао рећи.
Јеси погледао неки приказ тог HP модела ?
Да не заборавим, слим отпада како због процесора тако због неадекватне резолуције.
Hvala na odgovoru, moram priznati da sam sad malo zbunjen. 🤔
Zar poredak procesora ne ide ovim redosledom i5 1340P - Ideapad Slim > Ryzen 7 5825u ( Zen 3 ) - Thinkpad > Ryzen 7 5700u ( Zen 2 ) - HP , od najnovijeg ka najstarijem. Ono sto sam video iz recenzija je da Intel P serija trosi vise struje od Ryzena-a i samim tim je laptop bucniji u radu i ima manju autonomiju u poredjenju sa Ryzen modelima. Integrisane grafike su na sva tri modela vrlo slicnih performansi, mada mi to nije toliko ni bitno.
HP ima dobro odradjeno hladjenje, potvrdjeno u notebookcheck recenziji, za razliku od recimo Thinkpad-a Gen 3 (Ryzen model) koji se pri opterecenju zagreva na 60 stepeni. Problem je sto za Thinkpad Gen 4 nema nekih detaljnih recenzija pa da znam da li su popravili hladjenje. I iz nekog razloga u Evropi se ne moze dobiti konfiguracija sa 100% sRgb ekranom.
Ideapad Slim 16 je najnoviji model iz te serije i jos uvek ga nema ni u radnjama, porucuje se sa zvanicne Lenovo stranice. Nije mi jasno zasto bi Ideapad bio za izbegavanje zbog ekrana, zar nije bolje da ima vecu rezoluciju i 16:10 odnos stranica ? Jedina mana koja meni upada u oci je zalemljen RAM ( ogranicen na 16 GB ) i mozda malo plitka tastatura u odnosu na HP i Thinkpad koji je tu maltene bez premca plus sto ima trackpoint.

Mozda neki Lenovo Thinkpad E15 za intel i5? Ne greje se, baterija dugo traje, samo je pitanje jel ti i5 radi posao...
Jedino E15 Gen 4 sa i5 1235u, vidim sad na recenziji da nema problema sa pregrevanjem. Problem je sto i5 1235u nije u rangu sa Ryzen 7 5825u, pritom model sa i5 kosta 30% vise od Ryzen modela. Zanimljivo je da se Intel model moze isporuciti sa 100% sRgb ekranom ( ali je onda opet jos skuplji ) za razliku od Ryzen varijante.

5825u je слабашан процесор, није он бољи од 5700u.
Интелов процесор је превише јак, вуче пуно батерије и за твоје потребе је реално непотребан. Taкође нисам сигуран колико би дуго термална паста издржала ту волтажу и тај начин рада који има Интел. Процесор није ни мало лош, али за твоје потребе једноставно није.
5700u смањи брзину кад треба, а кад треба повећава, и није му закључана волтажа као код 5825u

e14 mislim da je gen 2 procesor i5-1135G7 baterija6-8 normalnog rada.... i gen 3 isto, cak i jaca baterija
Bice da je dosta lakse pronaci 14-icu, ali ja sam navikao na 15". E15 gen 2 se pokazao kao problemtican model, bilo je slucajeva pregrevanja ploce kod konektora za punjenje. Gen 3 je samo sa Ryzen procesorima.
U Srbiju treba 100 godina da stignu i5 13 generacije , ja ne mogu da nadjem jos ni na kp ni nigde?
Mozda ne bas 100 godina ali bice cekanja. U sustini su to samo malo brzi procesori od 12-e generacije, malo podigli clock i dodali kesa, jedino je HX serija napravila ozbiljniji pomak.
Ponuda je sa zvanicnog Lenovo sajta, najpre tamo budu dostupni.

Vrh Dno