Šta je novo?

Hardver Pomoć oko izbora konfiguracije

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

deathstr1ke

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2011
Poena
155
Pozdrav svima,
rešio sam da promenim moj stari računar, fx je posustao a i grafa...kako ne pratim IT situaciju, rešio sam da pomoć potražim ovde. Stari računar sam poklonio, tako da ništa ne ostavljam iz njega izuzev hdd- a, budžet mi je negde oko 1300-1400e sa sve monitorom.

Oko procesora i ploča ništa ne znam ali mi ne trebaju (msm na ploču) one svetleće.

Isto važi za ostale komponente, znači ne interesuje me ništa što je RGB jer mi je kućište na podu i generalno mi smetaju ta svetla u mraku. Ali nije mi pod moranje da ne bude RGB.

Sto se tiče ssd-a, išao bih na m.2 koji ne treba da bude veći od 500gb i imam za storage hdd od 2tb.

Monitor bi voleo da je 27" i ako uspe tu da se ugura 144hz.

Za grafu bi mogao malo i da sačekam ako mi predlažete rayzene a može i sa grafom, jer sumljam da će biti bolje.

Hlađenje može i vazdušar a može i voda, svejedno mi je, cenim da je i dalje bolji aftermarker od stock-a.

Klokovanja tu nema, jer nisam zahtevan gamer ali može i to (ima ko da uradi).

To bi bilo to, periferije ću sam ( tastaturu i miša) mada može i tu neki predlog.

Može i preko mađara, vidim da generalno ljudi nemaju problema sa njihovom robom a nisam gadljiv i na naše 😉

Hvala unapred

Mogu i da sačekam sa grafikom ali ovo što se napakuje da bude dovoljno kasnije za nju.
A moze i kombinacija sa intelom pošto vidim da je jeftinija i da se uglavi neka grafa uz blago probijanje budžeta.
Mene najviše muči koji procesor i ploču uzeti, sa ostalim komponentama bi se snašao.
Vidim, iz predhodnih postova da je 5600g i neka tuf b550 dobar izbor, ali što se tiče intela nisam skapirao šta i kako.

Intel je bolja kupovina sada, 12.gen pogotovo, ali možda malo bude problem oko ploče kojih i nema neki izbor, a skuplje su malo....

Koliko si platio RTX3050, da znamo koliko ti je ostalo od budžeta?

U domaćim radnjama je cena 530-570 evra. Što se tačno poklapa sa predviđenom cenom iz diskusije od pre par meseci, kolika će biti cena kod nas kad se kartice pojave.

Pa sobzirom da ima sad i za 48k da se nađe, možda bi mu bilo dobro da vrati tu Eagle karticu ako je poručio preko neta (rok za to je 14 dana).

Kao što je @jurodivi naveo, 12400F CPU i na primer ASUS TUF Gaming B660(M)-Plus matična
Kuler: relativno ograničen izbor zbog novog socket-a, npr. Arctic Cooling Freezer i35
RAM: 2x8GB DDR4 3600 CL16
SSD: Kingston A2000 ili KC2500
Napajanje: FSP HV PRO 650W ili Cooler Master MWE White 600W
Kućište: FSP CMT211A

Nazad
Vrh Dno