Šta je novo?

Pomoć oko instalacije Windows 8.1 na SSD u laptopu

Bash1711

Cenjen
Učlanjen(a)
28.10.2011
Poena
160
Rešio sam da zamenim hard disk za ssd u laptopu ACER Aspire E5-573G-34GF, nadogradim memoriju na 8gb, i instaliram Windows 8.1 x64. SSD je kapaciteta 240 gb i standardno bi ga podelio na sistemsku particiju i jednu za podatke.

Interesuje me da li instalirati gore pomenuti Windows u UEFI modu koristeci GPT particije, ili ići na Legacy bios i koristiti MBR particisionisanje?

Laptop podržava UEFI i Secure Boot opcije. Malo sa pretražio net na pomenutu temu, ali mišljenaja su podeljena. (pritom se još javljaju i razni problemi tipa nemogućnosti instalacije sa USB-a i "Operating System Not Found" greška posle instalacije).

Takođe, da napomenem, razmišljam da predjem na desetku mozda kasnije.

Potreban mi je savet, a pretpostavljam da na forumu ima ljudi koji su davno presli na ssd, pa reko bolje da pitam.:)

Ako instaliras GPT UEFI onda ce ti pisati Acer i uci u Windows(nece biti Windows logo-a) , slobodno idi na Legacy boot , GPT UEFI je za one koji planiraju velike hard diskove 3TB i vise , Legacy ima ogranicenje samo do 2 ili 3TB ne znam tacno.

UEFI instalaciju, pre svega zbog Secure boot. To što podržava velike sistemke participacije je sekundarna stvar trenutno. Radiš li upgrade na Windows 10?

Pa planiram nadogradnju na Windows 10, iako sam zadovoljan sa 8-smicom. Mislim da do kraja jula traje ponuda da se predje za dž. :)

Kao što sam naziv teme kaze, u pitanju je nov laptop. Nemam nikakve potrebe za hard diskovima velikih kapaciteta, zbog toga sam i išao na SSD.

Bitno mi je samo da sam miran na duge staze. ( mislim na to da nadogradnja prođe bez ikakvih problema, kasnija kompatibilnost, cimanje oko pretvaranja MBR u GPT i itd..)

Da li UEFI ima neku drugu prednost sem Secure boot? Vidim da obojica imate SSD-ove, pa jel ima neke razlike?

Dakle instaliraj GPT, pretpostavljam da znaš kako. Nema nikakvog razloga da ne uradiš. Treba da utiče i na brže dizanje sistema. I slično. Ja sam na UEFI od kad imam ploču koja podržava.

Hvala na savetu.

Instaliraću Windows preko usb-a. Koristim program Rufus, pa ću tamo u opcijama odabrati UEFI+GPT. :)

Mozes tokom instalacije da izaberes GPT, kad ti se pojavi "Install now" udji na cmd - shift+f10 i onda kucaj
1. disk part
2. list disk
3. select disk 0 (ili 1 zavisi koji je ssd)
4. clean
5. convert gpt

Ako koristiš aomei partition assistant, možeš da promeniš u gpt i bez gubljenja podataka.
Naravno, ne na disku gde je aktivan sistem.

Nazad
Vrh Dno