Šta je novo?

Pomoć oko Axis 205 Network/ip kamere

checka

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
319
Ovo mi je prvi put da se susrećem s bilo kojom ip kamerom pa sam totalni noob što se toga tiče. Dobio sam je na poklon iz UKa ali nažalost bez bilo kakve ambalaže,user manuala,diska sa softverom već samo network kablo i ispravljać za struju. E sad pošto bih ja to da prodam, hoću da znam jel uopšte radi i tu nastaje problem. U support odeljku axis sajta za ovaj model ima more programa:
Axis IP utility koji bi trebao da dodeli IP adresu kameri i to imaju 2 verzije programa. 1.0 za kamere sa firmwareom starijim od 4.10 i verzija 2.0 sa firmwareom od 4.10 pa na više. Prvo nemam pojma koji je firmware na kameri, kako da to utvrdim i da ga eventualno upgradeujem.
Probao sam obe verzije programa, u oba treba da se unese serijski kamere i željena ip adresa. Verzija 2.0 programa mi kaže da 30 sekundi nakon što pritisnem OK dugme diskonektujem i ponovo konektujem ispravljač i da "pretraga" Axis uređaja može da potraje do 10 minuta. Međutim prođe i više od 10 minuta, onaj bar se napuni do kraja i ne nađe ni jednu kameru. Jel treba uopšte da koristim ovaj IP utility ili nešto drugo i šta? E da, i da napomenem imam sbb net 10 mbita i kameru kačim preko sviča ukoliko je to uopšte bitno.
Hvala unapred

Poslednja izmena:
Imas na ovom linku upustvo http://www.axis.com/files/usermanual/205_ig_en_20862.pdf
Videces tamo kako moze manuelno da se pristupi bez utility, posle toga imas web interfejs da odradis sta treba.
Tamo postoje 3 nacina, preko DNSa, preko IP utility-ja i iz cmda. E sad uradio sam i factory reset, kada probam preko DNSa tj da na axiscam.net unesem serijski kamere dobijem
Axis product not found

The AXIS Internet Dynamic DNS Service has not received any information from the Axis product with the serial number 00408C******.

Troubleshooting

Verify that you entered the correct serial number.
Push the control button on the rear panel of the product once again, and retry.
Refer to the relevant user documentation for alternative methods of setting the IP address.
Onda sam probao preko ip utility-ja (obe verzije) , kad mi je javilo da resetujem kameru to sam uradio, proces trazenja se nastavio, u oba programa trajao preko 10 minuta i na kraju dobijem poruku da program nije uspeo da dodeli IP kameri sa tim i tim serijskim.
Na kraju sam probao i iz cmda sa komandom ARP i dobijem ovo
1.jpg
Sta radim pogresno?

Jel moguće da ima veze to što imam sbb net i to što kameru kačim na switch?
Stvar sa sbb netom je ta da kada preko bilo kog switcha više računara povežem samo 1 ima pristup internetu pa ne znam jel možda zbog toga ni kamera nema pristup netu. Bilo kako bilo, trebalo bi da dobijem router u narednih par dana pa ću probati još sa njim, čini mi se da mi samo još ta opcija preostaje

Dobio sam ruter,povezao ga ali i dalje imam problema s kamerom. Kamera uopste ne moze da se konektuje i dobije IP automatski, dakle kad joj pritisnem control dugmic pozadi umesto da LED senzor treperi u zelenoj on treperi u crvenoj boji (ovo je isto bio slucaj i kad sam kacio kameru preko switcha) dakle ko sto pise u upustvu posto mi se ovo desava ip kameri treba da dodelim manuelno ili preko ip utility-ja ili preko cmda. U ip utilityju pored polja za serijski broj imam jos opciju da ukucam zeljenu IP. Koju adresu tu da stavim? Sto se tice ona trece varijanta konektovanja preko cmda kad god koristim ARP komandu ko bila kamera ukljucena na ispravljac ko ne (ko sto pise u upustvu) dobijem uvek poruku OPERATION REQURIES ELEVATION i posle kada probam da pingujem kameru na toj adresi kojoj sam joj navodno dodelio u ARP komandi dobijam da je connection timed out i da je 0 paketa poslano i primljeno.Ne znam jel ovo sa cmd-om mozda do toga sto koristim win 8 pro x64,cisto sumnjam

Verovatno Ti računar nije u istom opsegu adresa kao i kamera. Podrazumevana adresa kamere je 192.168.0.90. Na rureru podesi LAN adresu 192.168.0.1, Subnet mask 255.255.255.0 i uključi DHCP server. I svom računaru dodeli adresu iz ovog opsega, na primer 192.168.0.11. Uključi kameru direktno u ruter, naravno ako imaš dovoljno portova. U opcijama DHCP servera potraži "DHCP Clients List" i vidi da li je kamera dobila IP adresu i koju. Možeš i u opcijama DHCP servera da rezervišeš IP adresu za kameru (prema njenoj MAC adresi) - da je lakše pronađeš.
Pokreni IP utility, ili jednostavno ukucaj u brovser adresu koju je dobila od DHCP servera.
Naravno uvek postoji mogućnost da je kamera ili kabal neispravani.

Verovatno Ti računar nije u istom opsegu adresa kao i kamera. Podrazumevana adresa kamere je 192.168.0.90. Na rureru podesi LAN adresu 192.168.0.1, Subnet mask 255.255.255.0 i uključi DHCP server. I svom računaru dodeli adresu iz ovog opsega, na primer 192.168.0.11. Uključi kameru direktno u ruter, naravno ako imaš dovoljno portova. U opcijama DHCP servera potraži "DHCP Clients List" i vidi da li je kamera dobila IP adresu i koju. Možeš i u opcijama DHCP servera da rezervišeš IP adresu za kameru (prema njenoj MAC adresi) - da je lakše pronađeš.
Pokreni IP utility, ili jednostavno ukucaj u brovser adresu koju je dobila od DHCP servera.
Naravno uvek postoji mogućnost da je kamera ili kabal neispravani.
Bila je najgluplja moguca stvar,utp kablo koje se izuvijalo svo.Da nisam procitao tvoj post nikad ne bih pomislio da do toga moze da bude.Hvala na trudu i odgovorima i tebi i npero-u :)

Vrh Dno