Šta je novo?

Hardver Pomoć oko AM5 konfiguracije

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

josnekokopa

Zapažen
Učlanjen(a)
22.07.2022
Poena
22
Trenutno imam ovo.
CPU: Intel Core i7-3930K 3.2 GHz 6-Core Processor
CPU Cooler: Noctua NH-D15S 82.52 CFM CPU Cooler
Motherboard: Asus Rampage IV Extreme EATX LGA2011 Motherboard
Memory: Kingston HyperX Fury 16 GB (2 x 8 GB) DDR3-1866 CL10 Memory
Storage: Samsung 860 Evo 1 TB 2.5" Solid State Drive
Video Card: Asus ROG-STRIX-GTX1080-O8G-11GBPS GeForce GTX 1080 8 GB Video Card
Case: Cooler Master HAF 922 ATX Mid Tower Case
Power Supply: Cooler Master Silent Pro M2 1000 W 80+ Silver Certified Semi-modular ATX Power Supply

Potreban mi je jos jedan racunar, jer vecinu vremena provodim na vikendici gde nemam mogucnost kablovskog interneta.
Planiram da iskoristim kućište, napajanje, kuler od procesora i grafičku za sastavljanje nove AM5 konfiguracije,(sa planom da kupim i novu grafičku kroz godinu-dve), a za staru da dokupim polovno napajanje, kuler i ubacim GTX780 koja mi skuplja prasinu.

CPU:
AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2 GHz 8-Core Processor 51.000,00 RSD
Motherboard:
Gigabyte B650 GAMING X AX V2 ATX AM5 Motherboard 26.000,00 RSD
ili
Gigabyte B650 AORUS ELITE AX ATX AM5 Motherboard 31.000,00 RSD
Memory:
Kingston Fury Renegade RGB 16 GB (1 x 16 GB) DDR5-6000 CL32 Memory x2 18.000,00 RSD
Kingston Fury Renegade RGB 32 GB (2 x 16 GB) DDR5-6000 CL32 Memory 18.000,00 RSD

E sad.. Imam par dilema oko toga na kojim komponentama je pametnije da pritegnem kaiš? Pošto mi je potreban Wi-Fi, suzio sam izbor na 2 matične ploče.
Naginjem ka GAMING X AX V2 jer je za 5000 jeftinija, iako ima losiji VRM i 4 manje USB porta.
Ono oko čega imam najviše nedumica je koj DDR5 da uzmem? Mislim da mi je 2x16GB na 6000Mhz vise nego dovoljno. S obzirom da je kod nas u ponudi uglavnom Kingston Fury Beast i Renegade, da li je pametnije uzeti Renegade sa hynix čipom, koj podrzava samo XMP, ali ima nize latencije, ili jeftiniji Fury Beast koj je podrzava AMD EXPO?

Nisam siguran ni da li da dajem ovolike pare za 7800x3D ili da čuvam za grafičku, ali do kraja nedelje moram da narucim barem maticnu i ram inače ću docekati AM6 vagajući šta je najbolja kupovina.

Zar baš mora sa ugrađenim WiFi? I onako je samo dodatna pločica na specijalnom M.2 soketu koji imaju i ploča bez WiFia može da se jeftino zameni sa nekim USB i kombinacijpm sa BT. Tako imaš veći izbor ploča a skoro svaka ima taj M.2.
Za memoriju obavezno 2x16GB, tu nema raznišljanja osim koja marka. Jasamuzeo Rengade 2x16GB na 6000MHz, Cl 32 kao zlatnu sredinu.
Processor, ako nemaš baš velike potrebe, 7700x je čak i bolji od 7800x3D jer su isti processor a 7700x brži kaoCPU a razlika 10ak soma, bolje upotrebljenih za grafičku. Taj x3D ne pomaže u svim igrama a tamogde ne pomaže bije ništa bolji bez toga. čak možda i gori jer radi na nižoj frekvenciji.

Nisam to znao to za WiFi i m2 slot, ja sam mislio da te kartice moraju u PCI slot, pa sam zbog toga izbegavao, Onda mogu da uzmem ASRock B650M PRO RS, samo jos da porverim da li podrzava Fury Renegade i na konju sam, a izbor procesora ce da saceka sledeci mesec. Hvala na savetima.

Ili ako baš mora 7800x3d (koji je btw SAMO za igrice napravljen) kupi preko mađara, 330evra, kakvih 51k za taj proc....

Nisam to znao to za WiFi i m2 slot, ja sam mislio da te kartice moraju u PCI slot, pa sam zbog toga izbegavao, Onda mogu da uzmem ASRock B650M PRO RS, samo jos da porverim da li podrzava Fury Renegade i na konju sam, a izbor procesora ce da saceka sledeci mesec. Hvala na savetima.
Podržava ali memorija ima samo XMP mada i to treba da radi. Tu Asrock sam i ja uzeo i vrlo je bogata za tu cenu. Pored 3x M.2 za NVMe ima i M.2 slot za WiFi/BT pa to može da se nađe odvojeno ako baš mora unutrašnja.
PS. Ne verujem,. bar ja nisam video ni kod mađara da može 7800x3D za 330€ jer su skuplje od 7900x koji sam našao za minimum 390€. Cene kod "mađara" su samo malo, oko soma-dva niže nego u radnjama kod nas a neke bogami i više.. U radnji na M ima trej variante koje su nešto jeftinije. Problem sa "mađarima" je što ne koriguju izložene cene pa kada zovneš ispadne puno skuplje.

Jes da nisam baš u toku sa najnovijim hardverom, ali što ne bi šljakao XMP na AMD ploči? Meni je još prepotopni FX radio sa 970 čipsetom i memorijom sa uključenim XMP profilom...

Oko 10% se skida od cene na iponu ako se ne varam...

Tako je, sklapao sam skoro klincu konfiguraciju, oko 10% su mi skidali za svaku komponentu (+/- koji %)...

Vrh Dno