Šta je novo?

Pomoć oko airflow-a

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nabavio sam neko bigtower kućište...
Staro je (belo) pa ću svakako da ga modujem / sečem...
Imam dilemu kako tj. gde da postavljam ventilatore.
Pošto će u limu biti 2 napajanja, još teže mi je da napravim dobar airflow.

Nekoliko pitanja:

Da li drugo napajanje staviti odmah uz (iznad) provog, time bi to drugo (gornje) moralo da bude sa 80mm ventilatorima, što je nebitno.
Ili drugo da bude skroz gore uz lim kućišta, onda bi moglo da bude i sa 120/140mm ventilatorom.

Da li da sečem lim odozgore i odozdole i da dodajem i tu po koji 120mm fan?
Ako stavljam drugo napajanje sa 120mm ventilatorom onda gore je besmisleno stavljati neki izduv, zar ne?
Na stranicama kućišta, da li da dodajem po koji fan ili da ostavim sve zatvoreno sa strane?
Recimo ispod ploče iszduv a iznad kulera usis...

Na slici ćete vidieti šta sve sada ima, 3 usisa od 120mm, 3 izduva od 80mm i izduv kroz napajanje (120mm).

Svaki savet dobro došao!

Prilozi

• case.png
    case.png
    5.1 KB · Pregleda: 115
Ako misliš da stavljaš posebno napajanje samo za ventove ne vidim svrhu kad i ovako ovi malo troše.
Moj ti je predlog samo da staviš još jedan 12cm vent iznad napajanja da izduvava, ili ako imaš dovoljno dugačke kablove pomeri napajanje skroz gore i stavi ispod njega taj 12cm out.
Što se tiče ventova sa strane možeš staviti 2x12cm na stranu da jedan duva u visini grafike i jedan u visini CPU-a pogotovo ako staviš BOX cooler koji uzima vazduh od "gore" tj vent stoji u standardnom položaju. Ako ideš na nešto tipa Cooler Master TX, 212, ili neka Zalman 9xxx serija onda ti je bolje da ne sečeš ništa u toj visini pošto nema nikakvog smisla (barem kod mene je temp CPU-a ista sa i bez tog 12cm venta koji duva u plastiku TX2, mada u slučaju Zalmana gde su i gore rebra moglo bi da donese recimo 1*C.

AKo bi mogao iznad sadasnje slike PSUa da postavis jedan 120mm fan da izduvava to bi bilo ok, i te dole da zamenis sa vecim fanovima, ili pak gore jos jedan 120mm to bi ti bilo ihaha.:)

btw ^ sve ok receno ;)

Jeftinije mi je da kupim 2 LC napajanja nego jedan Cors ili Enermax.
+ što ako 1 rikne drugo će da posluži dok ne stigne zamena za riknulo.
Planiram u budućnosti da mi mašina bude SLi, sa voltmodovanim procesorom i grafikama.
Otud ideja za 2 napajanja.
1 će biti za CPU, MoBo i HDD, drugo za 2x VGA i fan-ove.
Znači definitivno ostaju 2 napajanja.

Ovi izduvi neće moći da se prošire jer je kućište suviše usko. Jeste visoko ali je usko tako da nema mesta za šire ventilatore od 80mm.
Jedna od ideja mi je bila i da zapušim te izduve kod CPU cooler-a pa na stranici da isečem recimo 2x120mm izduve ali onda mi kao hlađenje procesora jedino ima smisla neki GeminII a nisam siguran koliko bi to bilo efikasno.
Ovako, planirao sam da mi hlađenje CPU-a bude ZALMAN 9700 ili neki iz 7700 serije.

Još nije ništa isečeno, sutra ću slikati kostur, lako ću da posečem ali moram da znam šta hoću i šta treba da uradim. Ovako sam i ja neodlučan, a imam veliku želju da nešto napravim i to mi neda mira. Zato mi treba neka ideja, inspiracija... :D

Znači 2 napajanja ostaju samo je pitanje dal' jedno uz drugo, donje da bude sa 120mm (140mm) ventialtorom a gornje sa 2x80mm ili 2 sa razmakom od ~60mm a obda da budu sa 120mm (140mm) ventilatorima?

I šta u som slučaju da sečam, dal da sečem nešto uopšte što se tiče stranica, dna i vrha ili da mu udarim neki logo po stranici a da ne bude ventilatora?

Razmisli onda o opciji da stavis jos jedan koji uduvava dole na dno, a i ne mora ali u svakom slucaju 2x120mm gore na vrh da izduvavaju. Posto ces SLI i slicno... onda bi mogao na bocnu jedan da duva u njih i onda gore jos jedan 120mm da izduvava. :)

Probaću nešto ovako da uradim, jeste da moram i ploču da izmeštam ali nije problem, samo se probuši par rupica za šrafove koji drže ploču...

5.jpg
6.jpg

Poslednja izmena:
Ovo je sick...

Daj taj link, hocemo jos slika...

meni je ovo i dalje malo sick...puno će tu prašine da bude...

neće, imam onaj tanak sunđer, stavim ga ispred fana, između fana i alu mrežice i nema šta da uvlači osim vazduha... :)

aj onda nek ti je sa srećom i obavezno javi kako je sve ispalo...i kako napreduju radovi...

moras se registrovati na forum :)

pa da bi video link

Ono što si tražio. Dobar EN<->SR rečnik

Vrh Dno