Šta je novo?

Pomoć: MSI EX610-X

tamash

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2007
Poena
319
Mlim vas za pomoć!!! Dešava mi se sledeće: kako se uključi, temperatu procesora diže odmah na 60 stepeni i tako ga drži u idle-u kad ništa ne radi. Čim otvorim firefox ili bilo šta drugo u momentu diže temperaturu procesora na 75-80 stepeni i ubrzava mu se ventilator na maximum. Uzeo sam i ono postolje za hlađenje, ali ništa ne pomaže.

Jel moguće da nešto ne valja procesor???
Molim vas za pomoć!!!!!!
P.S. Ventilator nije zagušen od prašine

Pa sada

Možda mu hladnjak ne naleže dobro na procesor. Drugo, da li to PIŠE ili je na dodir vreo. Treće, koliko sam video to je noviji tip book-a tako da ti predlažem da ako je vreo da ga lepo reklamiraš

E da, nisam spomenu da sam menjao hladnjak, jel mi je počeo da krči ventilator. Dobio sam nov cooler, i posle 2 meseca je sve ovo počelo. A hladnjak naleže savršeno na procesor, čak sam probao i da stavim drugu pastu i ništa. A ne mogu da ga reklamiram, jer sam ga ja otvarao i skinuo sam mu nalepnicu :(((

E da, nisam spomenu da sam menjao hladnjak, jel mi je počeo da krči ventilator. Dobio sam nov cooler, i posle 2 meseca je sve ovo počelo. A hladnjak naleže savršeno na procesor, čak sam probao i da stavim drugu pastu i ništa. A ne mogu da ga reklamiram, jer sam ga ja otvarao i skinuo sam mu nalepnicu :(((

Nov ventilator ili nov hladnjak? Ako si menjao hladnjak, a dva meseca je sve radilo, možda je isti ostao bez fluida u kapilaru, pa se toplota ne transportuje do rebara radijatora u koji duva ventilator. Možda tu leži problem...:crash:

Tu ide sve zajedno, ventilator sa hladnjakom, ne može drugačije, a nema tu nikakvog fluida, već su bakarne cevi koje vode na aluminijumski hladnjak

U tim bakarnim cevima ("heat pipe") se nalazi tečnost - voda ili etanol, aceton...koja služi za bolje/brže odvođenje toplote.

U tim bakarnim cevima ("heat pipe") se nalazi tečnost - voda ili etanol, aceton...koja služi za bolje/brže odvođenje toplote.

A inače u tim bakarnim cevima nalazi se i vakum, kako ja da znam šta se nalazi u ovima????? A vazduh što izduvava bude vreo, tako da ne transportuje temperaturu do ventilatora to tako ne bi bilo :(

Poslednja izmena:
Uf

A inače u tim bakarnim cevima nalazi se i vakum, kako ja da znam šta se nalazi u ovima????? A vazduh što izduvava bude vreo, tako da ne transportuje temperaturu do ventilatora to tako ne bi bilo :(

Piše se vakuum, a on se ne nalazi u cevima, jedino mogu da cevi budu vakuumirane. Drugo, heat pipe nije vakuumiran, jer je vakuum najbolji izolator i stoga prenos toplote bi maltene bio nemoguć. Treće, obzirom da ti ventilator izduvava vreo vazduh mogu jedino da zaključim da je kapilara ostala bez fluida tj da se toplota sa procesora prenosi samo putem bakra, što nije dovoljno brzo da bi se procesor kvalitetno hladio. Moj savet ti je da zameniš kuler. Ponovo.

Ne znam stvarno, mogu samo da nagađam, da ti kažem da sve još jednom isproveravaš.
Što se tiče heat pipe-ova, mislim da tečnost ne može da ispari. One rade na principu isparavanja i kondenzacije. U delu koji se zagreva, tečnost isparava i odlazi do hladnijeg dela cevi gde se ponovo kondenzuje, a toplota se odaje preko hladnjaka. To je zatvoren krug. Evo i sličica

heatpipe06.gif

Znači, proveri hardverski (još jednom) da li sve to dobro naleže, proveri da li ti se pokreće neki proces u pozadini koji odmah po uključenju opterećuje procesor (virus i sl.), proveri postavke u BIOSu, proveri da nije možda uključen Performanse Mod itd.

Javi šta si uradio.

Ne znam stvarno, mogu samo da nagađam, da ti kažem da sve još jednom isproveravaš.
Što se tiče heat pipe-ova, mislim da tečnost ne može da ispari. One rade na principu isparavanja i kondenzacije. U delu koji se zagreva, tečnost isparava i odlazi do hladnijeg dela cevi gde se ponovo kondenzuje, a toplota se odaje preko hladnjaka. To je zatvoren krug. Evo i sličica

heatpipe06.gif

Znači, proveri hardverski (još jednom) da li sve to dobro naleže, proveri da li ti se pokreće neki proces u pozadini koji odmah po uključenju opterećuje procesor (virus i sl.), proveri postavke u BIOSu, proveri da nije možda uključen Performanse Mod itd.

Javi šta si uradio.

E ovo je dobar primer. Jedino ne verujem da softver može da doprinese da dođe do ovakvog pregrevanja. Šta bi bilo da pola sata radi neki rendering ili cepa ultra zahtevnu igricu koja koristi cpu 100%:trust:

Jedino to, znači da je bio oštećen u startu i da je vremenom tečnost isparila.

Pad ili udarac takođe može da ošteti kapilaru na spojevima gde je varena, a takođe može da bude i u startu skrljana i vremenom izdahne... Obe varijante su moguće

Hmm. Evo šta sam našao na jednom sajtu:

Limitations
When heated above a certain temperature, all of the working fluid in the heat pipe will vaporize and the condensation process will cease to occur; in such conditions, the heat pipe's thermal conductivity is reduced to the heat conduction properties of its solid metal casing alone. As most heat pipes are constructed of copper, an overheated heatpipe will generally continue to conduct heat at only around 1/80th of their original conductivity.

Ne znam koliko ti se inače greje laptop...ali ako si igrao igre kad su bili oni vreli dani, moguće da se i taj scenario desio. Neka se javi neko ko bolje barata ovom problematikom pa neka potvrdi/opovrgne.
Pretpostavljam da je kuler zamenjen u servisu? Da li je original ili neki koji nije predviđen za tvoj lap.

Poslednja izmena:
Kad pokrenem cpu stress, digne temperaturu do 90 stepeni i ni stepen više, a ostavim ga preko noći da prži, i sistem je stabilan, da on ne provodi toplotu kako treba, pregrejao bi mi se totalno procesor. a maximalna temperatura procecora je 95 stepeni. Kako to???? A zar ne bi trebalo da su oba jezgra u idleu na istoj temperaturi, bar su mi na desktopu isti??????

Poslednja izmena:
Skonto sam nešto, nije do coolera, javljam vam sutra šta je tačno

Izvadio sam iz drugod računara procesor, i sa tim mi radi ko sat, ne greje se, tako da nije do coolera i do praznih heat pipe-ova. Još samo da nabavim negde procesor i rešena situacija, pošto u srbiji jedino da šaljem u pakomov servis, a oni će me odrati. Jel zna neko kako kupiti, u pitanju je AMD TK-55, a može i TK-57

Vrh Dno