Šta je novo?

Pomagajte drugovi.... PLC PROGRMMER / sta je to?!?

Perlez

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2002
Poena
619
Pozdrav svima,

eto, hitno mi je potrebno objasnjenje sta znaci PLC Programmer i koje poslove obvlja? Probao sam na netu da nadjem "job description" ali trt milojka :) Da li neko ima pojma o cemu se radi i STA ZNACI TO "PLC"?!?? Posao je inace oko odrzavanja nekih automatskih masina u Siemensu (npr.) ali ne znam da li podrazumeva programiranje a la u C++ ili ne.... Pls help :S:

:smash::smash::smash::smash::smash::smash::smash:

Na jednom mestu pise:
We have an immediate opportunity for a Software Engineer/ PLC Programmer to design and implement control software for specifications. The qualified candidate must understand project specifications and drawings.

A na drugom pod tim poslom pise d podazumevaju coveka koji servisira masine i putuje oko 100 dana godisnje, sto svakako nije isti posao...

Poslednja izmena od urednika:
Tenkju!

Ladno se nisam snas'o na brzaka.

Fala jos jedared!

Na jednom mestu pise:
We have an immediate opportunity for a Software Engineer/ PLC Programmer to design and implement control software for specifications. The qualified candidate must understand project specifications and drawings.

A na drugom pod tim poslom pise d podazumevaju coveka koji servisira masine i putuje oko 100 dana godisnje, sto svakako nije isti posao...

U suštini jeste isti posao. PLC programeri/automatičari uglavnom uvek rade na terenu. To mi je buduća struka, nadam se.

Poslednja izmena:
U suštini jeste isti posao. PLC programeri/automatičari uglavnom uvek rade na terenu. To mi je buduća struka, nadam se.

PLC programer i serviser su dva totalno razlicita posla. Serviserski posao je totalno neinventivna stvar, dobijes obuku i posle to ponavljas do besvesti (naravno nesto naucis i usput) i to na zapadu rade srednjoskolci (ne trose inzenjere za taj posao). PLC/SCADA programeri su ljudi sa visom skolom ili fakultetom koji pisu programe (Ladder logic, STL, Function block ili kada je SCADA u pitanju VisualBasic itd.) ali se zahteva siroko znanje automatike, elektronike, fizike jer projektujete realni sistem koji treba nesto da radi ili nadzor i upravljanje istog. Na zapadu (pogotovo Siemens sa svojim STEP7) to rade i programeri ali kod nas su to sve elektroinzenjeri i masinski (redje mada ne znam zasto). Na terenu radis samo kada pustas vec virtuelno provereni program (takozvani commisioning) a ostalo vreme si u kancelariji. Serviseri dobijaju kola i godisnje prelaze oko 80.000km. Ja sam imao ponudu za obe pozicije i odabrao sam PLC programera i jos uvek ne znam da li sam se zaj... Kao serviser postoji mogucnost da uzmes velike pare na prekovremene sate (salju te na obuku u inostranstvo) i kasnije mozes da otvoris svoj servis i da budes sebi gazda (rad jeste crnacki, na kolenima, ali te postuju kao boga). Kao PLC programer vise sam u struci sto povlaci manje kesa ali udobniji rad i kroz ko zna koliko godina neku menadzersku poziciju (zaista ne znam nijednog servisera koji je postao direktor - ustvari lazem znam ih ali to je verovatno samo kod nas, na kraju krajeva imali smo marsala masinbravara).

Poslednja izmena:
Plc

Ako se radi na odrzavanju jedne fabrike to onda nije u pitanju terenski posao,jedino
ako si privatni preduzetnik onda ugovaras poslove sa drugim firmama...!!!!Sustina
automatike je u radu sa PLC-om!!

Ako se radi na odrzavanju jedne fabrike to onda nije u pitanju terenski posao,jedino
ako si privatni preduzetnik onda ugovaras poslove sa drugim firmama...!!!!Sustina
automatike je u radu sa PLC-om!!

Sve je tacno sto si rekao but I fail to see the point???

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno