Šta je novo?

Pomagaje DFI NF4 ultra

vezmar

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
319
Posto sam kupio memoriju geil one sa BH-5 cipovima pokusao sam da pomerim jamper da dobijem veci napon za doticnu,u biosu podesio 3.2V + 0.3V na eneable,i sve je proslo ok,medjutim kad sam ponovo pokusao da ukljucim racunar(posle nekih 2 sata)nastao je problem tj. racunar nije mogao da se startuje.Usavsi u bios provalio sam da je vratio voltazu memorije na 2.6,pokusavsi da vratim na napon veci od 3.2 nije bilo nikakve sanse kao da nisam podesio jamper i kao da nisam namestio 3.2V +0.3V na eneable, a ponavljam da sam to sve u uradio i sve je proslo ok dok nije nastao problem,flesovao sam ponovo bios i opet nista,pomerao jampere,vadio bateriju........i opet nista, pomagajte ima da se roknem majke mi.

ma chek bre polako... nije valjda da se toliko nervirash zbog kompa ? naici ce vec neko ko ima dotichnu plochu, sa reshenjem nadam se

:wave:

vezmar je napisao(la):
Posto sam kupio memoriju geil one sa BH-5 cipovima pokusao sam da pomerim jamper da dobijem veci napon za doticnu,u biosu podesio 3.2V + 0.3V na eneable,i sve je proslo ok,medjutim kad sam ponovo pokusao da ukljucim racunar(posle nekih 2 sata)nastao je problem tj. racunar nije mogao da se startuje.Usavsi u bios provalio sam da je vratio voltazu memorije na 2.6,pokusavsi da vratim na napon veci od 3.2 nije bilo nikakve sanse kao da nisam podesio jamper i kao da nisam namestio 3.2V +0.3V na eneable, a ponavljam da sam to sve u uradio i sve je proslo ok dok nije nastao problem,flesovao sam ponovo bios i opet nista,pomerao jampere,vadio bateriju........i opet nista, pomagajte ima da se roknem majke mi.

Vrlo cudno. BTW, zar pomeranje dzampera ne donosi max voltage od 4V? Ja bih ti preporucio da se manes tih +0.3V ENABLE, nega da ga prebacis u disable i stavih napon od 3.5V i vidis oce li tako da radi.

Ako ne uspes, pogledaj malo na
http://www.dfi-street.com/forum/forumdisplay.php?f=33
mozda je neko vec imao slican problem, a ako ne, registruj se i ostavi pitanje, ima tamo sveznalica...

Puno srece.

P.S. Jedno upozorenje. Cuo sam da visok napon memorije zajedno sa niskim naponom procesora (narocito ako imas ukljucen C&Q) nosi sa sobom rizik od crkavanja memoriskog kontrolera zbog razlike napona. Kazu da razlika (Vmem/2)-Vcore ne bi nikako trebalo da bude veca od nekih 0.5V da bi bio u bezbednoj zoni.

Poslednja izmena:
Ma problem je u tome sto nema sanse da predjem 3.2 u bijosu nema te opcije, aponavljam bila je dok se nije pojavio problem ,znaci nece preko 3.2V

Kakvo ******,problem sam resio tako sto sam procesoru podigao napon na 1.425 i tek onda mi se u biosu pojavio ostatak voltaza do 4V za memoriju,sto znaci ako ne podignes napon na procesoru nista od veceg napona od 3.2V za me moriju,djabe sam se nervirao.Hvala na pomoci u svakom slucaju

eto vidish... dzabe nerviracija ;)

znachi tachno je ovo shto je M_M napisao za razliku u naponima. odnosno dfi je u biosu tako podesio opcije da nije moguce napraviti dovoljno veliku razliku koja bi ubila mem kontroler. el tako ?

vladabgd je napisao(la):
znachi tachno je ovo shto je M_M napisao za razliku u naponima. odnosno dfi je u biosu tako podesio opcije da nije moguce napraviti dovoljno veliku razliku koja bi ubila mem kontroler. el tako ?
Upravo tako ;) Visok vdimm(preko 3.2v) ukombinovan sa CPU-om koji radi na default voltazi ili nekoj vrednosti koja je malo visa od nje mogu dovesti do crkavanja procesora (tj. njegovog memorijskog kontrolera).

Poslednja izmena:
Ufffffff dobro je listajuci po netu nasao sam da zadnja dva biosa imaju tu mogucnos ,a sa svim predhodnim mozemo lepo,ali sigurno da sprzimo svoje procesore,ova DFI ploca iz dana u dan pocine sve vise da me iznenadjuje.

Eh Marko, pa da si od pocetka pratio sve sto je vezano za DFI LP Ultru znao bi da je neophodno podici voltazu procesora sa defaulta da bi mogao dizati Vdimm preko 3.2!!
To je opste poznata stvar!
isto tako je opste poznato da se Mosfet kod 5V dzampera mora aktivno hladiti, ako neces da ti crkne ploca!!!
Moras se bre debelo informisati pre nego sto krenes u tako ekstremna overvoltovanja i overklokovanja! Da posle nebude kuku i lelel!!!

Nedjo je napisao(la):
Eh Marko, pa da si od pocetka pratio sve sto je vezano za DFI LP Ultru znao bi da je neophodno podici voltazu procesora sa defaulta da bi mogao dizati Vdimm preko 3.2!!
To je opste poznata stvar!
isto tako je opste poznato da se Mosfet kod 5V dzampera mora aktivno hladiti, ako neces da ti crkne ploca!!!
Moras se bre debelo informisati pre nego sto krenes u tako ekstremna overvoltovanja i overklokovanja! Da posle nebude kuku i lelel!!!
Od samog pocetka sam znao da ce se mosfet grejati,medjutim jedna 12nestica na stranici koja duva na plocu i zamena paste trebala bi koliko toliko da resi problem,sto sam i uradio,a sto se tice napona za memoriju igrom slucaja nisam bio informisan o doticnom problemu koji je mogao da bude fatalan za moj processor,ali sad sljaka sve ok i to je najvaznije.Pozdrav

Marko bre, koliko si ti love potrosio na tvoj kop u zadnjih 6 meseci... joj...
Daj bre smiri se na jednoj konfiguraciji i uzivaj...
Inace, cak i u uputstvu koje dobijas uz DFI plocu pise da se mora podici napon na procu da bi dobio napon za memoriju do 4V.

@vezmar
Znam da nema veze sa ovom temom, ali me mnogo interesuje kako sljaka tt Bigwater. Isplati li se dati 60-70e za njega???

Ti razmili pa,ako ga kupis javi kakvi su utisci

BigJoe je napisao(la):
@vezmar
Znam da nema veze sa ovom temom, ali me mnogo interesuje kako sljaka tt Bigwater. Isplati li se dati 60-70e za njega???
Ako mislis da ga ugradjues sa unutrasnje strane i sa tim da ti je zatvoreno kuciste performanse su za nijansu bolje od box kulera,ipak sa spoljasnje strane ako izbacis i radijator i pumpu kao u mom slucaju performanse nisu lose,sa tim sto ti savetujem da planiras da nadogradnju nekog rezervoara.Recimo samo sto sam probao od ortaka dual radijator sa dve 12tice dobio sam abnormalnih 20C sa nekih 25C ili kad ga maltretiram sa ovim radijatorom sto sam dobijo ne prelazi 27 -28C na naponu procesora 1.8V venica 3000+ na 2900MHz dok sa mojim radijatorom pravi nekih 32-33Cpa i 34C u svakom slucaju ti razmisli.Ja planiram da nadogradim ovaj dual radijator sa postojecim tako da ce redosled da bude pumoa-dual radiator-blok-radijator-pumpa.Sa cim se nadam da cu postici jos bolje razultate,ali sve u svoje vreme.Pozdrav

Poslednja izmena:
vezmar je napisao(la):
...na naponu procesora 1.8V venica 3000+ na 2900MHz ...

Pa jel nije 1.8V malo fatalno previse za Venice?! Cuo sam da znaju prdnit vec i na 1.7-1.75V.

Naravno da je tako

Ji 4Tze je napisao(la):
malo ko drzi na toliko, 1.65, recimo, plafon
Na toj voltazi drzim ga najvise 15-20minuta,recimo za potrebe super PI rezultata ili 3D marka.

Poslednja izmena:
Ne za slikanje nego za potrebe rezultata

Kada su frekvencije u pitanju,ako ne prolaze testove onda je za slikanje(recimo super PI....) Na primer moj procesor bez problema radi na 330x9=2970MHz (to je za slikanje),ali mi ne prolazi ni jedan jedini test,sto znaci da je sistem nestabilan,i usled dodatnog povecanja magistrale sistem ne mogu ni da podignem.Jel ti sad jasno.

Vrh Dno