Šta je novo?

Polozaj coolera?

nikoola

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 / AF eSport DUO
Matična ploča
Asus ROG Strix B550-F Gaming WiFi II
RAM
Corsair Vengeance 2x16GB 3600MHz
GPU
Asus ROG Strix Gaming OC 3070 8GB
Storage
Samsung 980 PRO 512GB
PSU
Seasonic FOCUS Plus 850 Gold
Kućište
Fractal Design North TG black
Monitor
Dell UltraSharp U2722DE
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & MX Keys
Laptop
Macbook Pro 14 M1 Max 32/512GB
Tablet
iPad Pro 12.9 3rd 256GB Cellular
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro 256GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Drzao sam skoro godinu dana na DFI polozaj sa prve slike.

DFI je riknuo, pa su mi mi na Asusa namontirali drugaciji polozaj (ne znam da li zato sto nije moglo drugacije ili...). Slika 2.

Planiram da za vikend razmontiram sve i odradim opet kabliranje, pa me zanima sta je pametnije?

ps. gore je TT napajanje sa 14cm fanom, na gornjoj strani kucista jedan 8cm, a na zadnjoj isto 8cm. Inace, do sada sam drzao otvoreno kuciste, mada planiram sad da ga zatvorim.

Hvala

Prilozi

• IMG_2932.jpg
    IMG_2932.jpg
    135.4 KB · Pregleda: 171
  • IMG_0350.jpg
    IMG_0350.jpg
    101.3 KB · Pregleda: 153
Zasto?Moje misljenje je da je ovo bolje resenje,jer napajanje mu ima vec veci fan nego sto je ovaj na zadnjoj stranici kucista,tako da ce napajanje brze izbacivati vruc vazduh koji ide od cpu-a?

Zasto?Moje misljenje je da je ovo bolje resenje,jer napajanje mu ima vec veci fan nego sto je ovaj na zadnjoj stranici kucista,tako da ce napajanje brze izbacivati vruc vazduh koji ide od cpu-a?
A zasto bi vruc vazduh isao u napajenje,pa napolje,umesto direktno napolje?

I ja kontam da je prvo resenje bolje, ali sad vent hladi i grafiku, dok je u prvoj varijanti topao vazduh izlazio sa strane. Ili gresim?

Opet u drugom, topao vazduh ide u napajanje.

Ako hoćeš varijantu da direktno izbacuje vruć vazduh, razmisli i o ovome: napraviš tunel od nekog "kartona" koji bi vruć vazduh usmeravao na 8icu koja izbacuje vazduh napolje. Ja sam pravio ranije takav tunel, ali sam imao i dotok svežeg vazduha sa front panela...i hlađenje je bilo poboljšano. Vruć vazduh se neće rasipati okolo, po kućištu i neće zagrevati ostale komponente.

:wave:

Prilozi

• flow.PNG
    flow.PNG
    3.8 KB · Pregleda: 39
Pa i na front panelu imam jednu 8-icu ali sam je iskljucio jer je pocela mnogo da drci.
Imam jednu dokonu 8-icu sa regulacijom brzine, a mogu da kupim novu, nije problem.

Jedino sto ta osmica duva direkno u HDD, pa bi bilo pitanje koliki bi onda protok bio. Ili da podignem HDD malo gore?

Prilozi

• 1483306072_30380300b8.jpg
    1483306072_30380300b8.jpg
    34.2 KB · Pregleda: 84
A zasto bi vruc vazduh isao u napajenje,pa napolje,umesto direktno napolje?

Pa mislim da ova njegova "osmica" na zadnjoj strani kucista ne moze da postigne da izbaci sav vruc vazduh koji ventovi na kuleru mogu da "proizvedu".A ako duva ka napajanju,vruc vazduh ce izbacivati i napajanje i ova 8ica na vrhu kucista..Bar moja logika tako funkcionise:)

Sto se tice te toplote, planiram CPU da dodam malo napona i da ga vozim na ~3GHz (mada planiram kupovinu nekog 45nm).

Inace, sutra planiram da sve rasklopim i odradim kabliranje (posto su u servisu sve batalili i izvukli kablove), tako da bi svaki savet bio koristan.

ma nema potrebe... prirodno topao vazduh ide na gore... tako da jedan deo ide u napajanje... bolje da duva pozadi pa 8-ca da ga izbacuje...

a jos bolje bi bilo da iseces taj zadnji deo kucista i montiras jos jedan 12-cm vent na hyper-a da izvlaci vazduh...

Poslednja izmena:
Pa mislim da ova njegova "osmica" na zadnjoj strani kucista ne moze da postigne da izbaci sav vruc vazduh koji ventovi na kuleru mogu da "proizvedu".A ako duva ka napajanju,vruc vazduh ce izbacivati i napajanje i ova 8ica na vrhu kucista..Bar moja logika tako funkcionise:)
Pa da,ali isto tako ce i ako je okrenut prema osmici ici jedan deo na osmicu,a jedan deo na napajanje.Ali mislim da kad bi bio okrenut prema napajanju,da bi veliki deo isao na napajanje,a mali deo na osmicu.Tako da mi deluje da je prvi nacin efikasniji.Ne mora biti tako,ali mi je tako logicnije.:wave:

Hvala vam puno, ali sam i dalje neodlucan.

Ima li jos ko neki savet posto sad planiram da rastavim comp?

evo kako sam ja to uradio, ispred harda je vent vezan paralelno sa tim shto se nalazi na bochnom panelu, i prave buku 0db :) vazduh ide od dole, preko vga > cpu > napajanje > napolje, qler na cpu je okrenut tako da izvlachi vazduh sa chipseta i pasivne grafike i ubaci to u napajanje koje se inache ne greje nishta i odatle napolje, ovaj bochno ubacuje ladovinu izmedju cpu i vga, i skroz je dobro reshenje, pogotovo zbog buke, a stepen, 2, 3 me ne zanima uopshte....
ako ti se ceo sistem greje malo vishe stavi da ti izbacuje vazduh napolje odma... poz

Poslednja izmena:
Kod mene je kao na prvoj slici sto mislim da je najbolje
8-ca izvlaci veci deo dok napajanje samo pomaze.

@nikoola:

- Vrati kuler u prethodni polozaj (kao na DFIu) i .

:smoke:

Evo sad sam zavrsio i vratio cooler u prethodni polozaj.
Hteo sam da stavim jos jednu 12-icu na Hyper 212, ali TT koji sam uzeo ne moze da se namontira. I to je jedina 12-ica koju sam nasao.

Usput, odradio sam i kabliranje.

Prilozi

• IMG_0354.jpg
    IMG_0354.jpg
    195.9 KB · Pregleda: 84
Da probam da ti dam jedan savet. Imao sam briza kuciste i mogu ti reci da je suv krsh.
Jedan od gomile problema je to sto ne mogu da se stave veci ventilatori i to predstavlja problem u kombinaciji sa 212. Moze da se moduje ali sve zavisi od tvoje kreativnosti i vremena koje za to imas.
Ako te ne mrzi, uzmi i iseci rupicasti lim kroz koji duva ventilator koji ti izbacuje vazduh. On ti samo smanjuje protok vazduha ih kucista napolje. Nema potrebe za tom resetkicom.
Da li ima potrebe da stavljas jos jedan ventilator na 212 je cisto tvoj izbor.
Ja sam prezadovoljan 212-icom i sa jednim ventilatorom, ali je problem kad treba bilo sta raditi sa hladnjakom. Mora ceo da se skida. Pogovoto kad moras da ga usisas posto se nakupi gomila prasine na njemu. Osim toga, samo reci hvale.

Nazad
Vrh Dno