A refabrikovani?Onda dva polovna. 🙃
Skoro mi rapidno pao health na 9% za eksterni Toshiba HDD koji je služio kao backup i paljen samo kada zatreba pristup podacima sa svega 23 sata rada, dok drugi Seagate SSHD koji je nekada bio sistemski sa 143 sati je i dalje u perfektnom stanju, tako da ni to ne mora apsolutno ništa da znači. Prebacio sam sve sa jednog na drugi preko MultiCommander i velika većina podataka je spašena, ali sam primetio po tome što stvari iznenada volšebno nestaju ili se skrivaju, da dolazi do remapiranja sektora.Da li preporucujete kupovinu polovnog hard diska koji je radio od 30 do 400 dana ili je kupovina refabrikovanog sa garancijom bolji izbor?
Naravno ovo se podrazumeva (backup na drugi, ili RAID), a ja pored toga najbitnije još i na cloud!Ako vec imate vazne podatke, ne uzdajte se u "kvalitet HDD-a", nego samo back up.
Dva razlicita i odvojena medijuma, najvaznije podatke (sto uglavnom nije tona njih) na oba i mir.
Ja лично не бих узео рефабриковани.Disk jeste bitan ali ako ce sluziti samo za skadiscenje ne znam u cemu je problem da bude polovan?
Gotovo je nemoguce naci po pristupacnoj ceni koji nije refabrikovan.
Ja sam kupio dva od po 320gb koji su bili oko 2300 radnih dana.
Rade usto kao i ovaj sto sam kupio novog a i on vec ima oko 700 radnih dana.
Поједини хард дискови праве огромне вибрације па их је тешко користити као екстерне дискове. Можда је најбоље узети механичке за лаптоп и од њих направити екстерне уз додатни rack.Hvala vam ljudi na savetima mnogo mi znaci.
Meni je hdd na racunaru najvazniji deo.
Ostale komponente se menjaju ali podatke i dalje cuvam.
Mislio sam da kupim dva od po 3TB refabrikovana,pise da su majnovali,valjda nisu istroseni.
A rizikovacu i sa nekim polovnim ali samo za podatke koji nisu puno vazni.
@mdm Ja sam moj sad vec stari wd planirao da sacuvam tako sto cu da ga iskljucujem sa maticne,ali me mrzelo,sto znaci da sam mu ucinio dobro delo a i sebi.
Netačno; ako su majnovali u pitanju je bilo čia majnovanje, tako da su trošeni samo tako.Mislio sam da kupim dva od po 3TB refabrikovana,pise da su majnovali,valjda nisu istroseni.
Netačno; ako su majnovali u pitanju je bilo čia majnovanje, tako da su trošeni samo tako.
Ako već kažeš da ti je hard disk najvažniji deo u računaru kupi dobar novi hard disk.
500 radnih dana za hard disk koji je bio u računaru koji se ne isključuje (ups-om napajan server, npr.) nije previše za dobar hard disk.
Problem je u tome sto je pitanje gde pronaci dobar novi hard disk?
70% su majnovali,a ostali su preskupi a i pitanje je da li nisu ni oni majnovali. Mnogi prodavci kriju ili "ne znaju" da li su refabrikovani...
Замолиш продавца да ти пошаље лог из Viktoria програма.Problem je u tome sto je pitanje gde pronaci dobar novi hard disk?
70% su majnovali,a ostali su preskupi a i pitanje je da li nisu ni oni majnovali. Mnogi prodavci kriju ili "ne znaju" da li su refabrikovani...
Нпр ако је коришћен 300 дана може да буде паљен и гашен и 10.000 пута, то је океј. Ако је радио 300 дана и има 200 паљења и гашења онда је коришћен у професионалне сврхе.
10.000 значи да је корићен у кућним условима.Ne znam kojom logikom si dosao do toga da je 10.000 start/stop ciklusa bolje od 200?
@Sass Drake Gde ima 5 godine garancine na hdd da nije djavolski skup?
Pre 7 godina kad sam kupovao wd black je imao samo 5 godina garanciju.
Sad je stvarno rizicno i pronaci hard disk koji nije refabrikovan...
Imam ja wd red oko 7 godina,kostao je skoro kao wd black. Nisam se pokajao ali sam rekao da ponovo necu da kupujem takav hard disk,sto se mene tice i wd purple bi mi dobro dosao,oni su napravljeni da rade bezobzira sto su spori. Ja sam mozda 500gb prebacio samo iz tog hard diska. Tako da mi brzina apsolutno ne treba...Imam Black WD2003FZEX već osam godina i nikad nisam zažalio plaćen iznos. "Skupi" su zato što se dobija 5 godina garancije na njih, a hard diskovi reklamirani kao server/data center/enterprise ipak moraju biti pouzdaniji od onih "za PC". Ako su ti bitni podaci i pouzdanost nemaš puno izbora, ili da si napraviš NAS ili kušiš enterprise HDD. Polovan HDD ja lično mogu koristiti samo za download i skladištenje nebitnih fajlova.
BTW, kad je hard disk otkačen sa napajanja i matiče imaćeš veće šanse problem za bit rotting. Mislim da bi ti najbolje bilo da uzmeš dva nova obična diska i staviš ih u RAID 1.
Šanse da se desi bit rot na hardu su iste i kad je uvek uključen i kad se pali povremeno, jer se podaci ne "osvežavaju" kad je uključen, kao što je to slučaj kod SSD-a.BTW, kad je hard disk otkačen sa napajanja i matiče imaćeš veće šanse problem za bit rotting. Mislim da bi ti najbolje bilo da uzmeš dva nova obična diska i staviš ih u RAID 1.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari