Šta je novo?

polovni i refabrikovani hard diskovi - iskustva

Ja sam uzeo refabrikovan od 320GB pre 6 godina, sa 2 godine garancije, radi kao i prvog dana. * WD blue*. Stalno se nesto upisuje i cita sa njega. Ne znam cemu tolika drama? Taj disk se vraca u fabriku, oni menjaju delove koji su neispravni, i vracaju u prodaju. ( bolje mi to neko nosim u neki lokalni servis da oni to kao poprave, peku ko graficke ili sta vec muljaju ). Nije prodavac lud da stavlja 2 god garancije ako nesto nije dobro uradjeno ili proizvodjas. Znas kada se auto pokvari, auto ne bacas, nego odes kod majstora i stavi nove delove i teras tako godina.

@Čika_Kure Nije mi hitno,sacekacu pa da vidimo sta ce biti.
Mada je pitanje sta nosi dan a sta noc,juce je bio 300din jeftiniji ovaj refabrikovani...
@filni Samo sto pre 6 godina nisu rudarili hard diskovi,sad izvlace maksimum iz njih.
Ne znam videcu sta da uradim.
Rizikovacu sigurno i to duplo.
Da li cu uzeti polovan ili refabrikovan ne znam ali sigurno necu da uzimam npr 3x1TB nego cu uzeti jedan od 3TB

Druga strana teme koja mi je zanimljiva, ama ja nisam shvatio šta kupuješ i zbog čega?! :)

@Vladarko kao što @Čika_Kure kaže

ja imam dilemu da li da uopšte uzmem refabrikovani disk (da služi kao disk za privremeno skladištenje). primetno su jeftiniji, to stoji

@Vladarko Upravo tako manje bitne podatke,serije filmove. Jeste da bi bilo bas krivo da sve to izgubim ali nisu podaci od zivotnog znacaja.
U ostalom ako hard disk radi prvih sest meseci ili ako izgura garanciju ne vidim razlog da ne radi i 10 tak godina.
@momsab Tesko je pronaci hard disk koji nije refabrikovan...
Meni je stvarno skupo da dajem 100-130 evra za 2TB. Ja sam za 108e kupio wd red pre 7-8 godina. Sad je pitanje i te wd serije da nisu refabrikovane...

Za bilo koju namenu osim kao primarni, glavni i jedini disk su apsolutno ok.

Cim ga uzmes, pregazis ga sa Read-Write-Read testom u HD Sentinelu i nakon toga ga prodjes i Victoria-om da potvrdis rezultate. Zatim mozes da ga maltretiras malo kopiranjem fajlova i ako to pregura bez da se pojavi nesto u SMART-u onda mozes da se oslonis na njega za sve osim gorepomenutog.

Iz prve ruke iskustvo, uzeo sam prvi Hitachi i imao je 48 realociranih losih sektora na kraju, uvazena mi je reklamacija bez problema i drugi je bio dobar. Samo treba uzeti u ok radnji i online, ja licno sam uzeo u BC-u jer su mi apsolutno svaku reklamaciju do sada uvazili bez ikakvog cimanja, ukljucujuci i za prvi HDD.

Uzeo sam ga za dodatni backup jer imam Hitachi 2TB koji radi duze od vecine refabrikovanih koji se sad prodaju a platio sam ga vise na polovno.

Za 100€ ima 4 TB, zašto bi uzimao 2 TB?
Skaču cene skoro svakodnevno, ja ne bih čekao.

S druge strane, koliko vredi polovan 2, 3 ili 4 TB?
Meni se nakupilo tih malih, pa gledam veće.

@Lanikor Kako mislis da nije primarni?
Probao bih sa jednim refabrikovanim pa sta mi bog da.
Samo kod nas su skupi...
Pogledao sam na yt tutorijal gde je covek sa ebay kupio za 36$ od 6TB
A kod nas je od samo 3TB skuplji...
@Heinz Jer svi ti hard diskovi koji su oko 100e su uglacnom refabrikovani (bezobzira sto nece svako da napise?
Jedino ako nije od 1-2TB za 100€

4TB polovan ne vredi vise od 3500din
Mada i to je mnogo!

Kupio sam u poslednjih par meseci par 4TB hardova raznih proizvođača i nijedan nije bio refabrikovan.
Daj neki izvor tih informacija, jer nas onda mnogo lažu proizvođači, pošto ni na jednom hardu nije napisano da je popravljan, što mora da stoji negde, ako ne na kesici, onda na samoj nalepnici na hardu.

Uvek je negde sitnim slovima stajalo refurbished, renewed, recertified ili slično, da se zna da je prošao neku popravku ili kontrolu i da nije nov proizvod.

Verovatno je to samo neka glasina, ali ako ima neka proverena informacija, valja ju pogledati. 🙂

@Čika_Kure , @momsab

Hvala! :cool:

@Miki_
Mnogo dilema imaš. :)
Nisam nikad razmišljao o tome da li je disk refabrikovan (resertifikovan i slično).
Kupovao sam polovne hard diskove i uglavnom nisam imao problema sa njima, ne mogu da se setim.

U poslednje vreme se igram sa raid kontrolerom na jednom računaru, pa pravim razne vrste raid konfiguracija, a sve koristeći polovne hard diskove. Jesi li razmišljao o tome, imaš li mogućnosti da napraviš/skladištiš raid?

@Lanikor Kako mislis da nije primarni?
Probao bih sa jednim refabrikovanim pa sta mi bog da.
Samo kod nas su skupi...
Pogledao sam na yt tutorijal gde je covek sa ebay kupio za 36$ od 6TB
A kod nas je od samo 3TB skuplji...
@Heinz Jer svi ti hard diskovi koji su oko 100e su uglacnom refabrikovani (bezobzira sto nece svako da napise?
Jedino ako nije od 1-2TB za 100€

4TB polovan ne vredi vise od 3500din
Mada i to je mnogo!
Zato sto planiras da ga koristis kao primarni i uz to da se potpuno oslonis na njega za skladistenje. Licno to ne bih preporucio ni sa apsolutno novim diskom jer se nikad ne zna kad ce da crkne.

@dulenator Pa u tome i jeste problem ker neki i ne naglase da je refabrikovan,ili sa sitnim slovima napisu,ili cak i to ne napisu nego ako neko pita oni u komentaru kazu da jeste a na kesici svakako ne pise...
@Vladarko Ja sam kupio 2 i odlicni su,i ako imaju preko 2000 radnih dana.
Kupljeno su da imam prostora da mogu da seedujem sa torrenta.
Ali vidim sta ovde ljudi pisu,ne vi kupovali polovne pa se zato kolegam toliko puno...
Razmisljao sam odavno da napravim nesta slicno.
U starom kucistu imam mesto za 7 hard diska,samo brzo odustanem od realizacije:(
@Lanikor Znaci sve se svodi na backup...
Ispada da je bolje imati 2 polovna-refabrikovana,nego jedan nov pa cak i da je wd gold ili wd black.

Za 75e u nasim radnjama imas Seagate 2TB barracuda ili za 90e externi 2TB Transcend's StoreJet 25H3.
Imas i na KP za 65e Toshiba P300 3TB, ja sam ovaj uzeo i sluzi odlicno vec preko 11000 sati..
Ne verujem da su svi oni refabrikovani.

Kupio sam u poslednjih par meseci par 4TB hardova raznih proizvođača i nijedan nije bio refabrikovan.
Daj neki izvor tih informacija, jer nas onda mnogo lažu proizvođači, pošto ni na jednom hardu nije napisano da je popravljan, što mora da stoji negde, ako ne na kesici, onda na samoj nalepnici na hardu.

Uvek je negde sitnim slovima stajalo refurbished, renewed, recertified ili slično, da se zna da je prošao neku popravku ili kontrolu i da nije nov proizvod.

Verovatno je to samo neka glasina, ali ako ima neka proverena informacija, valja ju pogledati. 🙂
Некима је враћена километража у кућним условима.
Нпр диск стар 10 година, радио 10 дана и тако те смешне приче.

@Diamond :

(22:53) EDIT:
Nisu sve priče smešne; imam prilike da vidim disk koji je dosta dugo radio (u serveru, WD1002F9YZ, barem 6 godina), pratio ga kroz Sentinel, prikazivao je dugo da mu je ostalo "samo još 100 dana života, eto".

Sada, kao da je obrnuo brojčanik; i dalje Sentinel pokazuje "još samo 100 dana", a da je radio tek 248 dana!

Običan, isti Sentinel, trial verzija, nelicencirana, čista. :oops:

Neke verzije Sentinel-a su imale bug i pokazivale pogrešne podatke. Meni je pokazivao par radnih dana za hard koji je tad imao preko 85.000 radnih sati (preko 3.500 dana).
To bi trebalo da je rešeno odavno i da sad pokazuje kako treba.
Trenutno očitavanje iz Sentinel-a tog harda (103.378 sati). Imao bi i više sati, a manje start/stop ciklusa da nisam u naselju gde često nestaje struja. 🤓

Samsung 2TB HDD.jpg
Некима је враћена километража у кућним условима.
Нпр диск стар 10 година, радио 10 дана и тако те смешне приче.
Jeste, ima i toga, ali ovde su u pitanju novi hard diskovi, pa me zanima koji su modeli refabrikovani, a nemaju to obeleženo, pa da ih izbegavamo.

BTW, neki stariji HDD-ovi (proizvedeni pre 2005. ili tako nešto) su imali odvojeno malo prostora za S.M.A.R.T. vrednosti, pa je tu znao da bude zez, jer su se resetovale kad se taj prostor napuni, pa je recimo timer išao do 65.536 sati i onda se vraćao na nulu.

@terzazak Ovo i nije toliko losa ideja, mada mnogo bolje zvuci 6TB za 89e ako nije refabrikovan.
Bice ovde jos dileme vidim ja :) Samo da ne skoce cene dok dilemisem :D

@Miki_ nemoj puno da razmišljaš ovi Toshiba P300 diskovi su odlični. Ja sam svoj pre nešto jače od godinu i po platio oko 100e, tebi skupo 65...
Ne budi alav...
Ako sad nemaš love kupi jedan, pa posle još jedan, bolje to nego da vijaš HDD iz "kontejnera"...

Oni koji mnogo razmišljaju obično na kraju ništa ne kupe.

I to kažem i na osnovu ličnog iskustva jer uvek dođe nešto novije i bolje ali i skuplje pa opet krene faza razmišljanja da li sad uzeti to novije i tako u nedogled...

A inače @Čika_Kure ti je lepo rekao u prethodnom postu - ne možeš da gledaš koliko ti misliš da su realne cene već u skladu sa ponudom i da se onda tome prilagodiš ako ti to odgovara.

@Čika_Kure Nije mi skupo 65€ nego sam rekao da bolje zvuci 6TB za 89 (isti hard disk P300)
Stvar je u tome sto ja ovde dolazim po savete jer ih prvenstveno i sve razmatram. A kako da se ne premisljam kad neko preporucuje da se kupe iz "kontejnera" a neko ne.
Glava mi je u haosu radi na 7200 obrtaja.

To što lepše zvuči ne znači da to na kraju nije "too good to be true"...
Naposletku, ko zna zašto je ta cena povoljnija od neke druge?
Mnogi su se tako zaleteli isključivo zbog niske cene i prilike koja ne sme da se propusti pa su na kraju žalili jer je ispala skuplja dara nego mera.
Ne kažem da to na kraju ne bi bila dobra i povoljna kupovina ali lično meni i cene znatno povoljnije od drugih isto tako zvone na oprez i kažu "Ne zaleći se nego dobro proveri i to" jer šanse su i da to bude OK prodavac koji ceni realnije svoj proizvod nego drugi, prodavac kome se žuri i hitno mu trebaju pare pa daje proizvod ispod cene ali sa druge strane i neko ko bi sa niskom cenom da privuče kupca i uvali mu poluispravan proizvod... Naravno govorim o polovnim stvarima.

Ne valja, ako ćeš svakodnevno da upisuješ velike količine podataka.
Ok je za backup, jer to što je SMR ne utiče na brzine čitanja, pa kad se jednom upiše sve što treba, funkcioniše isto kao CMR ili bilo koji drugi tip HDD-a.
Mislim da čak ni upis ne bi trebao da bude sporiji, kad se prvi put upisuju podaci, nego najviše kad se nešto briše pa upisuje novo, jer ima više posla, zbog specifičnog slaganja podataka.

Imam dve Toshiba-e i dva Seagate-a SMR i za backup su mi odlični, mada danas ko koristi hard za bilo šta drugo je mnogo strpljiva osoba. 😀

Ne valja, ako ćeš svakodnevno da upisuješ velike količine podataka.
Ok je za backup, jer to što je SMR ne utiče na brzine čitanja, pa kad se jednom upiše sve što treba, funkcioniše isto kao CMR ili bilo koji drugi tip HDD-a.
Mislim da čak ni upis ne bi trebao da bude sporiji, kad se prvi put upisuju podaci, nego najviše kad se nešto briše pa upisuje novo, jer ima više posla, zbog specifičnog slaganja podataka.

Imam dve Toshiba-e i dva Seagate-a SMR i za backup su mi odlični, mada danas ko koristi hard za bilo šta drugo je mnogo strpljiva osoba. 😀
Evo upravo sam i ja istrazivao razliku izmedju SMR-A I CMR-A
Meni ovo u potpunosti odgovara!
Ja sam moj od 3TB sad vec skoro napunio i obrisao sam oko 100gb samo za ovih 7 godina.
Sad treba da obrisem i da prebacim novih 400gb kad kupim novi hard disk.
Ne znam ovaj moj sto imam od 160gb da li je SMR ali sam na njega skinuo i obrisao do sad preko 20TB sigurno :D

Neke verzije Sentinel-a su imale bug i pokazivale pogrešne podatke. Meni je pokazivao par radnih dana za hard koji je tad imao preko 85.000 radnih sati (preko 3.500 dana).
To bi trebalo da je rešeno odavno i da sad pokazuje kako treba.
Trenutno očitavanje iz Sentinel-a tog harda (103.378 sati). Imao bi i više sati, a manje start/stop ciklusa da nisam u naselju gde često nestaje struja. 🤓

Pogledajte prilog 410877

Jeste, ima i toga, ali ovde su u pitanju novi hard diskovi, pa me zanima koji su modeli refabrikovani, a nemaju to obeleženo, pa da ih izbegavamo.
Ne razumem se bas u ovo, od cega zavisi koliko ce health imati procenata? Npr. kod mene je 134 dana i 16 sati power on time a health je 92.

Evo upravo sam i ja istrazivao razliku izmedju SMR-A I CMR-A
Meni ovo u potpunosti odgovara!
Ja sam moj od 3TB sad vec skoro napunio i obrisao sam oko 100gb samo za ovih 7 godina.
Sad treba da obrisem i da prebacim novih 400gb kad kupim novi hard disk.
Ne znam ovaj moj sto imam od 160gb da li je SMR ali sam na njega skinuo i obrisao do sad preko 20TB sigurno :D
Onda uzimaj koji god, ako je cena odgovarajuća. 🤓
SMR je krenuo sa mnogo većim kapacitetima, tako da taj od 160GB nije sigurno SMR, a verovatno ni CMR, nego matori PMR.

Ne razumem se bas u ovo, od cega zavisi koliko ce health imati procenata? Npr. kod mene je 134 dana i 16 sati power on time a health je 92.
Zavisi od ostalih parametara koji su bitniji od power on time, kao Reallocated sectors count, Current pending sector count, Read error rate, Spin retry count, Start/Stop Count...
Mnogo toga je bitnije od radnih sati, ali oni su uvek nekako najviše vidljivi i većina se za to hvata. Isto kao i kilometraža na automobilu - ne mora da znači ako je mala, da je auto super očuvan, a ni ako je velika, da je krš za otpad.

Nazad
Vrh Dno