Šta je novo?

polovan laptop i VISTA

dexrobi

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poena
310
Interesuje me sledece moj drug je dobio od brata iz francuske laptop koji ima legalnu vistu. Prodao ga je meni. Nema nikakav pisani dokaz ni brat,ni drug,ni ja. Dali sam ja kupovinom laptopa vlasnik i viste na njemu ili ne? Kada bi npr hteo da nadogradim vistu t.j.da doplatim za sedmicu ili osmicu dali bi mogao to ili ne?I ako mogu jel taj legalan win mogu instalirati i na desk ili bi vazio samo za lap? Hvala

Ovo bolje da pitas advokata ;))) OS ti je vezan za laptop a laptop ima ime kupca na nekom racunu = ako nisi napravio posle neki ugovor o prodaji kako ce ko znati da si ti vlasnik...ajd ukljuci vijuge..
sa druge strane OS ti vazi samo za laptop i sem ako nije na CD-u ne mozes ga instalirati na desktop. Pozz.

Pa stvarno mi to nije jasno. Na pozadini laptopa stoje neki silni hologrami i sifre licence Viste. E sad ajde nisam vlasnik. Sta kad treba reinstalacija? Kako to da se odradi?

Trebao bi imati serijski broj da bi aktivirao produkt. On bi trebao da pise na laptopu.

Ukoliko na pozadini imas nalepnicu sa serijskim brojem, sa tim brojem aktiviras Vistu, i ta licenca ti je za taj laptop. Znaci ti si vlasnik licence za taj laptop.

Ima Vista Business OEMAct zatim kod. Pise i Label not to be sold seperatly - sto bi trebalo da znaci da ide uz laptop.

Kao i jedno 90% racunara koji (jos uvek) imaju Vistu, taj laptop je dosao sa preinstaliranim sistemom. Imas nalepnicu kao dokaz legalnosti softvera. Licenca naravno vazi samo za taj jedan racunar, ne mozes je instalirati na desktop (a i zasto bi, kad je Vista). Kad hoces da reinstaliras, potrebna ti je legalna verzija Viste (pozajmis od nekoga), i zatim pozoves Microsoft kol centar, izdiktiras im broj sa nalepnice, oni tebi izdiktiraju aktivacioni kod i gotovo.

Bas tako. Ako nalepnica nije oštećena, to je sve sto ti treba sto se tice aktivacije.

za reinstalaciju takvog laptopa mozes da koristis opciju koju imaju vracanja na fabricko stanje

Ja sam uvek pre za formatiranje i cistu instalaciju.

Nazad
Vrh Dno