Šta je novo?

Polovan laptop da ili ne

goran11111

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2005
Poena
304
Dilema stoji, lap top mi trebe pre svega za teren i to za neke aplikacije koje nisu zahtevne
DVD rezac mi nije potreban
Jaka graficka takodje nije bitna
Monitor neki 14 ili 15
NIje mi potreban ni veliki hard disk
Bitno mi je da mogu da prosirim memoriju i da je procesor cetvorka
Da li da skupljam pare za nov ili da se opredelim za polovan
Koji lap topovi su zahvalni po pitanju rezervnih delova - dostupnost i cena
pozdrav

Laptop je masina koja je ipak izlozena dosta ekstremnijim uslovima od desktopa (nosenje sa jednog mesta na drugo, tresenje, cimanje, pomeranje laptopa dok je ukljucen, dosta vise temperature svih komponenti zbog kompaktnosti pakovanja sto opet utice na trajnost istih) tako da ako ne poznajes coveka od koga kupujes i ako ne znas kako se sa istim postupalo mislim da je preveliki rizik da kupis nesto sto ce brzo otkazati. Danas moze dosta jeftino da se nadje nov laptop (sa garancijom) sa karakteristikama koje si naveo, kada kazem jeftino mislim npr. 520 eur (mozda mozes negde da nadjes i jeftinije, ja sam ove cene nasao na pcberzi) ali ako ti je to preskupo onda ti jedino preostaje da trazis neki polovan. Znaci moj savet ti je sto se tice laptopova da ako ikako mozes kupis nov.

to je ipak cista elektronika, ako se dobro pripremis sa testovima (posebno za HDD, gde dobijes prakticno podatke koliko je rada obavljeno) i probas lap top, mozes realno da nadjes dobar i ustedis bar 20-30 % para za nesto drugo!!!!

Savet: kupi od nekog koga poznajesh dobro, a ko ti nije dobar prijatelj :) nece te slagati, a u sluchaju kvara, nece se stvoriti preteran jaz :)

Polovan sto da ne?Nije to automobil pa da se haba...

Polovan sto da ne?Nije to automobil pa da se haba...
Lap top(notebook) se "haba" kako ti kazesh i to mnogo vishe od desk top varijante.A dosta chesto se javljaju i hladni lemovi.Normalno,ovo zbog grejanja lap topa,koje je dosta vece nego kod provetrene desk top varijante rachunara.Baterija takodje ima svoj vek a skupa je.Ekran takodje.Da ne gnjavim:amortizacija kod lap topa je po meni duplo veca nego kod desk top konfe.Treba kupiti polovan lap top ali samo od "jakog" proizvodjacha koji,po mogucnosti,nije iz Kine.Ovde je jako bitan kvalitet kalaja.Skidali smo neke delove sa laptop topova east produkcije i west produkcije:usisna lemilica je bila zapushena kalajom koji je nechist(ima nezeljene sastojke) a kod npr.IBM-a(pre Lenovo preuzimanja) je bio jako techan i nije bilo problema.

Poslednja izmena:
bolje jeftiniji MSI a nov, nego polovan HP... veruj mi, 24 meseca garancije je dovoljan razlog da das oko 48 000 za neki 14" lap sa celeronom na 1.7 i 512MB rama koji mozes da siriris, nego da das 30 000 za polovnjak, koji ne zna gde je sve bio, i crkne ti posle godinu dana. Ali ako imas nekog poznatog ko prodaje svoj lap, koji znas da je koriscen u normalinim uslovima, onda sto da ne polovnjak, samo rizik je veliki, mozes da naletis na kraden, pa ako hoces da izadjes iz zemlje s njim, izaci ces bez njega... a mozda i ne izadjes...
I da, jos jedna najbitnija stvar. Baterija... kosta preko 100 evranih, a ako kupis lap sa losom baterijom, onda si napravio problem, jer ces je skupo platiti, ili je neces naci, pa ces ga koristiti kao desktop...

Moj glas za nov, pre polovnog.

1. Postoje ljudi koji nikad ne bi kupili polovan mobilni telefon, njih bas ne razumem, vrlo je jednostavno proveriti da li je legalan, ispravan, sta ima od papira itd. Naravno, postoji sansa da se zeznu, cak iako su eksperti (tipa ovi preprodavci) ali ona je manja od 5 % sto je prihvatljivo u odnosu na ustedu koja moze biti i vise od 30% u odnosu na cenu novog telefona. Niko od vas ne kupuje sebi prvi telefon, imali ste do sada makar 1, pa znate kako isti funkcionise, isto to gledate i trazite i kad kupujete polovan. Nisam u zivotu kupio nov telefon.
2. Druga stvar je kupovina polovnih kola, tu vec treba nekog znanja, makar onog osnovnog, da li je auto udaran, prefarbavan, oceniti ocuvanost i naravno stanje motora i mehanike, i ispravnost elektronike (malo teze kod novijih automobila). Ali ni to nije nesto sto se ne moze nauciti, postoji brdo ljudi koji nikad nisu zamazali ruke uljem a bave se preprodajom kola. Nisam u zivotu kupio nova kola, osim ako ne racunam ona koja je moj otac kupio one godine kad sam se ja rodio, a to je bilo pre 32 godine.
3. Polovni laptopovi, malo trziste, OK ponuda, malo potraznje, dosta djubreta. Iskreno, nikad nisam kupio niti jedan laptop, hteo sam par puta, ali na osnovu mog znanja nisam smeo. A i kad se preracunam, nije mi BAS ni trebao, a verujem da ce mi u buducnosti trebati zbog posla. U tom trenutku bih se bas preracunao da li ce mi posao "isplatiti" sam laptop i da li mi eventulano otkazivanje ulazi u racunicu o ustedi, ako ne uzimam nov. Vrlo verovatno bi se sve svelo na to da li u tom trenutku posedujem dovoljno znanja da mogu da se oslonim na sopstveno rasudjivanje o "stanju" odredjenog modela i mogucnosti popravke, tj. raspitivanja sta na tom konkretnom modelu moze da otkaze. I naravno, da li neko meni poznat prodaje takav laptop. Znaci, poznat prodavac moze da bude veliki plus pri kupovini, ali ni to ne mora nista da znaci ako je on neuredan, bahat prema stvarima itd. Posto cene novih lapova padaju iz dana u dan, ako ne znas nikoga ko je pedantan i pazljiv prema stvarima kao ti, kupi nov i ne razmisljaj o mogucim problemima.
Jer i zivci kostaju. Najvise.

Sve je pitanje para, ako je neko spreman da rizikuje 400€, recimo, da ih baci, onda u redu. Kod mobilnih telefona nema tolikog rizika, finansijskog.
Automobil nije za poredjenje, tesko moze da se desi, posle kupovine polovnog, i potrebnih provera, da zariba motor, otpadnu tockovi i raspadne se karoserija, i pravac otpad. Mada moze da se provuce steta, ali koja je popravljiva, pa je tehnika ponovo u upotrebi.
Polovan laptop moze da radi godinama, a moze da crkne za par nedelja...sto je nazalost situacija bliza realnosti nego ona prva..

Poz.

Poslednja izmena:
polovan laptop moze da bude dobra kupovina, uz ponavljam dobru proveru, jer realno oni uglavnom pretstavljaju alternativne racunare kod korisnika, sto znaci da se u proseku malo koriste. Mozes lako da naletis na godinu dana star laptop koji nije radio ukupno 100h !!!

Ja bih polovan kupovao samo IBM i to,naravno iz IBM produkcije.Ovi iz Lenovo izdanja su pod pitanjem.
Kupio sam IBM R40e i radi ka zmaj na 2.2ghz Pentium M.Nije lep ali je kvalitet.Kod njega po nekim pokazateljima mozesh videti koliko je,shto bi se narodski reklo,"akan".Onaj joystick ili kako hocesh da ga nazovesh izmedju tastera se haba.A zamena skoro nemoguca.Tu vidish koliko je koriscen.Ako je korisnik imao stalno misha pri ruci onda otpada ova provera.Tasteri se lako ocene koliko su korisceni po izlizanosti povrshinskog sloja.Prljavshtina ispod njih je vidna ukoliko je chesto stojao otvoren(rad ili standby)..
Ko je vichan rasturanju, lako po prashini u kuleru moze da vidi koliko je mashina radila ukoliko je lap top star 2-3 godine jer preko grane im toliko traje garancija pa ih niko ne otvara i chisti.Baterija se lako proveri.
U svakom sluchaju,ono shto se na zalost ne moze videti,je stanje lemova na plochi.Lap top se dosta greje a pretpostavljam da uglavnom ne kupuju podnozja za lap top sa aktivnim hladjenjem tipa coolermasterovog "NOTE PAL".I tako lepo kupish neshto shto povremeno baguje hardverski jer ima "hladan lem" koji je nastao duzim koriscenjem bez dobrog provetravanja.I shto tanji lap top to veca shansa za hladan lem(parametar je i klasa kalaja).
U svakom sluchaju machka je u dzaku.
Samo da skrenem i paznju na josh jedan aspekt:
I novi otkazuju itekako.A kvalitet im je solidno opao u mainstream segmentu.Shto veca prozivodnja,shto niza cena i bolja prodaja su kriterijumi koji uvek manje-vishe utichu na pad kvaliteta.
Stoga moj rezime:
Ako idesh na nov laptop onda kupuj neki sa shto duzim garantnim rokom jer i on po sebi neshto govori o prozivodu.
Ako hocesh polovan onda kupuj IBM(malo sam subjektivan ali je zaista mashina za rad a ne kozmetiku i pokazivanje).

Poslednja izmena:
ne bih iskljucio DELL, kao dobru marku za kupovinu polovnih laptopova!!

Uz sadasnje cene novih laptopova, ne vidim ni jedan razlog za kupovinu polovnog. Narocito ako ti treba za posao.
Nemoj da racunas da su laptop racunari alternativni racunari, koje je neko koristio samo povremeno. Nije da nema takvih, ali ih je sve manje i manje. Sve vise firmi koristi samo laptop racunare, a i pojedinci se sve vise okrecu laptop racunarima. Ja od 2000.-te (evo, skoro punih sedam godina) nemam desktop racunar, ali imam tri laptopa. Da li je racunar radio 10 ili 100 sati ne znaci nista, ako je za tih X sati rada napr. dva puta pao na pod. Da li je padao ili se prekomerno greje jer je hladnjak zapusen duvanskom smolom neces otkriti za par minuta testiranja, vec kad bude kasno.
Po meni licno, usteda od par stotina eura za potrebe posla nije vredna rizika. Ako posao ne moze da opravda tu razliku u parama, onda razmisli jos jednom da li ti lap treba.

Ako ti laptop ne treba za posao, vec za licno zadovoljstvo, e onda se vec prelazi u sferu hedonizma. Tu sad vec preovladjuju neki drugi "iracionalni" kriterijumi... :)

Pozdrav

Edit: typo greska

Poslednja izmena:
druga stvar u prilog kupovini p0lovnih laptopova: kod nas tek pocinju da budu jeftiniji polovnjaci, a napolju je to odavno, sta moze samo na e-bay-u da se nadje!!!!

treca stvar, kod nas i da kupis novi laptop i da ti se nesto desi u garantnom roku, u vecini slucajeva ce biti velikih problema u otklanjanju nedostataka u garantnom roku:wall:

Polovan laptop? Da ali iz poznatog izvora od poznatog coveka.
Ja recimo nikada ne bih kupio koriscen laptop prekoeBay iako ima povoljnih stvarcica. Tamo sto ima lesheva od laptopova to nema nigde. Na eBay budze cene samo tako jer prodavce eBay i paypal odvaljuju sa provizijama.
Sad moze da se kupi nov laptop u bestbuy sa c2d za 650 dolara. Bilo je neko snizenje za prosli vikend u officemax-u i bilo je laptopova za 450dolara?! Pa ko je lud da ide na eBay i kupuje neke matore lesheve bez garancije ili sa sumnjivim garancijom. Ovako nesto rikne a ja pravo u 'brick and mortar' prodavnicu i ne izlazim dok ne srede. To nema cenu jer kao sto rece covek sve je vise ljudi koji koriste laptop i samo laptop a ne kao do sada da su imali laptop kao backup varijantu. Ima dzabe dell-ovih laptopova koji su off-lease ali to nije gaseno i ima milion sati iza sebe i sl.

Sada su cene novih i polovnih toliko blizu da se uopste ne isplati rizikovati jer to je cesto rizik na sve ili nista jer najcesce riknjavaju maticne ploce i lcd-ovi. Kad rikne hdd to je mila majka.

Ja bih uvek kupio IBM recertified laptop pre nego novi za te pare jer sam uvek postovao tezu: bolje vrhunski laptop pre dve generacije nego trenutni meinstrim. Skoro sam ubedio jednog kolegu da kupi recertified IBM sa njihovog sajta i to sam ga jedva ubedio. Evo covek odlepio od srece koliko je zadovoljan. Kupili smo mu za 600 dolara (bilo snizenje za neki praznik od 10% i shipping je dzabe) T41P sa ATi fire gl, 1GB memorije, 60GB 7200rpm, SXGA+ ekran, Intelova a/b/g wifi karta, 1.7 Ghz....

http://www-132.ibm.com/webapp/wcs/s...1&catalogId=-840&langId=-1&categoryId=2576396

Ovaj Broz mi chita misli.Inache danas sam pustio u test ovog mog starkelju ibm r40e na 2.2ghz Pentium M u test protiv HP-ovog 2400 atlona...Taj HP se prodaje za 400eu polovan(sumnjivo poreklo)...ovaj moj malko stariji ga je ushio skoro duplo u poenima na svim sintetichkim testovima....:D...nedam ja IBM....nema shanse...:D
BTW. kod T serije mi se ne svidja shto su tanji pa je promaja manja:D....ovaj moj kao cepanica...:D..duva na sve strane..jedino shto nema wlan,BT i sl..ali to sam dodao pa usb zavrshava posao...
PS.taj IBM T koji si nashao za 448EU je ispao super zaista...

Poslednja izmena:
Broz-ov savet je OK, al da zivimo svi u USA. Tesko da ces ovde da nadjes T4xp, ne samo za te novce, vec uopste (mada bilo ih je par po oglasima skoro). Dakle, za novce od 500-600e definitivno nov ACER (recimo), ako nisi gadljiv na nesto nizu klasu, jednostavno cak i po mom rezonu garancija vredi vise od imena (i to pogotovo od R serije pa nek je 100 puta IBM). Ako hoces da das do 700-750 definitivno polovan vise klase. Jednostavno za toliko para mozes da kupis polovnog zmaja, a od novih i nije neka razlika u kvalitetu sa ovom najnizom klasom.

Polovan...

Citam ove postove i svako je donekle u pravu,ali mislim da je glavni parametar cijena...
Makar za nase uslove...
Neki dan sam kupio LT,polovan za 200 eura..
Ima i torbu,salim seee...
Inace marka je MAXDATA,a za nju sam prvi put u zivotu cuo.Njemacki proizvodjac.
Sa dosta sumnje i skepse sam pristupio pomenutom,ali sada sam vise nego zadovoljan.
15 monitor,40 GB,Kombo rezac,4 USB,FW,Citaci kartica,Pentijum 4 2,66 MHz,a o meni jedine mane su 256 memorije,i baterija koj drzi malovise od pola sata....
Za sada radi ko zmaj,ali da ne ureknem...
Tako da mislim da ni kupovina polovnog nr mora da bude losa po svaku cijenu...
Pozdrav

Ako imash XP u njemu dizi ram na 512mb.Ja cu ovih dana da cepim josh 512mb da bih mu dao prostora da se razmashe na 1gb ram prostora.
Samo da dodam neshto za ljude koji misle da su vishe procesorskih jezgara neka pozeljna velichina u lap top konfiguraciji ovih dana:
-Nepotrebno napucavanje za mashinu kao shto je lap top. Zbog optimizacionih kodova programa koji se koriste danas,potroshnje,grejanja.... Jedan Pentium M od 2.2ghz je tata-mata i danas za sve potrebe lap top-a. A takvih lap topova u polovnom izadanju ima danas dosta.Zato preporuchujem intel chip set i Pentium M procesor ako se ide na polovan notebook..

Poslednja izmena:
Imam XP,i sto je najbolje,licenciran...
Tako da radi ko zmaj...
Istina da mu treba malo vise memorije,ali sacekcu da se vratim za Srbiju...
Ovde cu da kupim modul,a kod nas da ga ugradim.

Ja samo moram da vidim da li ovaj moj Ibm r40e podrzava modul od 1 gb u 1 slotu.Pre cu staviti jedan modul od 1 gb nego 2 od po 512mb.

da

Ljudi pozdrav svima...

Kao sto vidite ovo mi je prvi post, jer na ovom forumu nisam bio par godina pa sam zaboravio username, a i ostalo :)

Ovako, prvo na temu novih laptop racunara...
Ja bih za pocetak napravio veliku razliku izmedju racunara kupljenih na (trulom) Zapadu i ovde. Konkretno, moje je licno misljenje da kvalitet istih laptopova pravljenih za zapadno i ,da nazovem, istocno trziste nikako nije isti. Nekako mislim da laptopovi namenjeni bogatijem trzistu prolaze vecu kontrolu kvaliteta, a samim tim i vise testova nego ovi "nasi". To bi znacilo da i ovde mozete da kupite laptop koji ce vas savrseno sluziti, ali je verovatnoca manja, tj. na nase trziste zbog manje kontrole dodje veci procenat racunara sa greskom.

Najbolji primer za to su mi Fujitsu-Siemens racunari. Licno poznajem 5 osoba koje imaju FS laptopove. Za 4 znam da im garancija istice za mesec dana. Laptopove su kupili na akciji koja se zvala "popust uz index" ili nesto slicno, verovatno se vecina ljudi seca. Elem, svo petoro je dozivelo kvar na racunaru (2x kuler, 2xDVD, 1xHDD, 1x?ne znam tacno, ali je jos uvek u servisu). Drugi primer je covek koji je takodje na akciji u jednom Mega-marketu kupio laptop, upalio ga kod kuce, video 4 mrtva piksela, odneo na reklamaciju, gde je dobio odgovor da reklamacija vazi samo ako je ne znam tacno koliki procenat ekrana ostecen!? Verujem da na zapadu, uz takvu neku prijavu, biste pored novog laptopa, pica za osvezenje, dobili i ogromno izvinjenje uz objasnjenje da ste vi 1 od milion srecnih vlasnikka odredjenog laptopa....blabla
Po meni losa strana kupovine novog laptopa na nasim prostorima, je sto iaoko imate garantovan servis, moze se desiti da laptop od 12 meseci garantovanog servisa 8 provede u istom tom servisu (znam coveka :) )

E sad zapad...Generalno mislim da je to najbolje i najsigurnije resenje, prvo sto se tice onih velikih snizenja i rasprodaja, a drugo, naravno, kvaliteta. Ovde naravno postoji problem, sta ako ste 1 od onih milion srecnih.....Ono sto ne znam a trebalo bi proveriti, to je da li za neke laptopove kupljene u inostranstvu vazi garancija u nasim ovlascenim servisima. Nisam siguran, ali mislim da za HP vazi...Ako to funkcionise, onda sacekate neku dobru internet ponudu, kontaktirate prijatelja ili prijatelja vaseg prijatelja...Laptop stize posle nekog vremena kod vas, imate garanciju i to je to. Problem je ako garancija ne vazi u miloj nam Srbiji, onda ako niste srecnik, pa vam se pokvari laptop, pa jos nemate mogucnost da tako lako kontaktirate onog prijatelja, a jos manje da odete i licno odnesete laptop u servis....postaje problem, a garancija koju imate malo znaci :(

Sad malo moje branse, polovni....
Procedura koju ja pratim je sledeca. Na zapadu otkupim testirane laptopove, kada sam u mogucnosti licno odem i pregledam kod prodavca to sto uzimam. Garancija koju ja dobijam je usmena i vazi na 2 dve nedelje, koliko je dovoljno da se ispolji neka anomalija koju su oni mozda prevideli. Do sad je to savrseno funkcionisalo, sto se tice postovanja dogovora. Slican model sam i ja preuzeo prema kupcu, tj. ono sto kazem je da garancije nema, ali ako se bilo sta negativno pokaze na laptopu u te 2 nedelje, laptop se menja. Racunam da ako su Nemci testirali pa onda i ja uradio to isto + su to laptopovi koji su radili u ozbiljnim i velikim kompanijama, gde je radnicima omoguceno da 100% svog vremena koriste te racunare, nemam razloga za brigu. Takodje, posto se radi o elektronici, ako je nesto falicno verovatno ce se odmah i manifestovati.
Tako da, losa stvar kod kupovine polovnog racunara je ta sto nemate godinu dana garancije, ali kupujete nesto sto znate da je funkcionisalo do tog trenutka i da u tom trenutku radi.

Slozio bih se sa jednim od postova da je kod kupovine veoma bitna, mozda i najbitnija stvar cena, ali i namena laptopa. Konkretna konfiguracija (ovde sam subjektivan :) ) Pentium3/20GB/256MB/DVD/BatOK bez ikakvih problema vozi WinXP, radi office stvari, pusta DVD/DivX/MP3, MODEM/LAN za Net i to je to. Znam da se ovde skuplja kompjuterski pismeniji narod koji komp. pored ovih stvari koristi za jos po nesto, ali ovo samo navodim kao primer namene. Tj. zasto bi neko davao 700e i vise za nesto sto moze raditi i na nekoliko puta jeftinijem laptopu.

Takodje par saveta za kupovinu polovnog laptopa. Posto verovatno kupujete od neznanca, bitno je da imate nesto sto vam garantuje da cete ga ako je takav dogovor sigurno moci ponovo videti. Prednosti su tu reputacija, tj preporuka, zatim, nije zgoreg naci se na mestu za gde je ocekivati da se prodavac ponovo moze naci (ne kafic, ulica i sl.)
Sto se tice kradenih laptopova, ja stvarno ne znam sta savetovati ljude. Mislim meni licno dokaz da laptop nije kraden je kontakt u Nemackoj, koji naravno ne dajem. Od njih od dokumentacije dobijem jedino racun da sam to platio. Inace interesantno za nase ljude ovde su dve stvari. Masa njih preferira kradene laptop racunare !? Tj. oni koji se slabije razumeju, misle da ako je nesto kradeno, automatski je mnogo jeftinije :) Drugo sto mi je skroz neverovatno, a tice se same psihologije. Ogroman broj ljudi kada me pozove i ja im kazem da imam vise komada istog modela automatski odustane, dok moj drug kome dajem odredjen popust, prodaje komad po komad i svaki personalizuje (naziva ga svojim) mnogo bolje prolazi od mene!? Ok mozda to na prvi pogled potvrdjuje ispravnost, ali zar nije logicnije i zar ne bi trebalo vecu sigurnost coveku da ulije to da ako mu laptop ne radi moze da ga zameni za identican....

Ovo sam se upravo setio..jedan savet, za one koji prodaju laptop...Kao sto imate prevaranata prodavaca, isti slucaj vazi i za kupce. Meni se licno desilo da je covek dosao pregledao laptop, platio otisao. Sutra se vratio sa zalbom da mu je RAM los. Kad smo upalili laptop stvarno je tako i bilo. Laptop je blokirao svaki put posle manje od minut. Ja sam mu dao drugi, posto sam imao nekoliko takvih. Kada mi je kasnije doslo u glavu pregldao sam i taj i ostale RAM module i pretpostavljate, jedino je onaj los bio od drugog proizvodjaca. Tako da ako prodajete laptop a ne znate kome, nije zgoreg da na brzinu zapisete neke kljucne stvari (broj laptopa, HDD-a, RAM-a, optickog uredjaja)

Jos za kraj iz licnog iskustva bih sortirao brendove ovako:
1.IBM
2. HP(Compaq), Toshiba, Sony
3.Dell
4.Acer
...
XX. FS, Asus, Gericom, Medion

MSI stvarno nijedan nisam drzao u ruci, ali ono sto me brine kod njih je da nemaju dugogodisnju reputaciju tako da kako su se pojavili mogu i da nestanu sa trzista laptop racunara. A koliko je bitna podrska u smislu drajvera necu ni da vas podsecam.

Interesantno, da sa Samsung i NEC laptop racunarima imam mnogo dobra iskustva, ali nisam se usudio da ih rangiram globalno.

Ljudi nadam se da ce vam ova moja iskustva i saveti bar malo pomoci u izboru i kupovini laptopa. Srecno... Odoh ja da posetim i ostale hitove...Trebalo bi danas i da se proda nesto :)

Pozdrav

Poslednja izmena od urednika:
E svaka ti cast kad si Asus stavio u grupu sa tim bogaljima...
To sto je laptop dosao iz korporativne atmosfere nije garancija kvaliteta nego garancija da nije gasen 8 sati dnevno (bar) i da mu je lifespan pri kraju ili u poslednjoj petini za mnoge komponente a pre svega hdd, ventilatore i ekran. Ekran najverovatnije nece crci ali ce poceti da dobija nijanse ili sto bi rekao nas narod "da vuche" na neku boju.
Potpuno je logicno da ljudi koji prodaju jedan pojedan i uz to i lazu kako im je to jedini i voljeni laptop bolje prolaze. Razloga ima vise a jedan od njih sam vec naveo.

Hvala moderatoru....

Hvala moderatoru sto je izbrisao ceo pasus mog prethodnog posta, koji je samo bio uvod u pricu, jer mislim da je bitno da se zna iz kog ugla se sve posmatra. Ne vidim da je taj deo na bilo koji nacin strcao od teme ili bilo sta slicno.

U svakom slucaju ono sto je ostalo je skroz licno iskustvo ( mada istrgnuto iz konteksta :( ) i takodje se nadam da moze pomoci potencijalnim kupcima.

Pozdrav svima i puno srece, ali ja se iskljucujem iz ove diskusije.......

Ma ti si super prosao,meni je ceo prvi post bio obrisan.
Pozz

Evo da dodam i ja koju...:)
Trenutno imam laptop iz potpisa, dakle Acer 2303 wlmi. Kupio sam ga polovnog, starog 3 meseca od dobrog prijatelja (on je prvi vlasnik). Ja ga imam malo preko 2 godine. Jos uvek nemam apsolutno nikakvih problema, sve radi kao i kada sam ga uzeo! Tako da moje iskustvo sa kupovinom ovog laptopa je krajnje pozitivno. Ali, ja sam kupio od prijatelja, proverena masina.... Druga je stvar zvati oglase, svako se predstavi da je to njegov jedini laptop kojeg ima dugoooo, dugooo..... E, tu treba malo vestine! Prvo se baci pogled u kakvom je stanju samo kuciste laptopa. Da li su tipke tastature izlizane, da li ima ogrebotina koje ukazuju na padove (nosenje,..), zatim se baci pogled na ekran, da li je mutan, ima li mrvih piksela... ukljuci se masina, malo se isforsira komp da se vidi ima li velikog zagrevanja (pregrevanja). Potom se izvadi baterija, baci se pogled na kontakte baterije, da li su "izguljeni", vidi se ako je baterija cesto vadjena... Sve u svemu moze se generalno utvrditi da li je laptop urnisan od rada ili je normalno koriscen. Ako je sve ok, a pri tome jos povoljan... Vredi uzeti i ustedeti koji dinar.

Poslednja izmena:
Polovan laptop - cista lutrija...
Ja nikad ne bih uzeo od prijatelja. Sta ako se pokvari? On nema nista sa time ali...

Bio je star 3 meseca, pod garancijom.. Njemu je bio slab zbog procesora, uzeo jace a meni prodao ovaj... Tako da se nisam cimao...

Nazad
Vrh Dno