da
Ljudi pozdrav svima...
Kao sto vidite ovo mi je prvi post, jer na ovom forumu nisam bio par godina pa sam zaboravio username, a i ostalo
Ovako, prvo na temu novih laptop racunara...
Ja bih za pocetak napravio veliku razliku izmedju racunara kupljenih na (trulom) Zapadu i ovde. Konkretno, moje je licno misljenje da kvalitet istih laptopova pravljenih za zapadno i ,da nazovem, istocno trziste nikako nije isti. Nekako mislim da laptopovi namenjeni bogatijem trzistu prolaze vecu kontrolu kvaliteta, a samim tim i vise testova nego ovi "nasi". To bi znacilo da i ovde mozete da kupite laptop koji ce vas savrseno sluziti, ali je verovatnoca manja, tj. na nase trziste zbog manje kontrole dodje veci procenat racunara sa greskom.
Najbolji primer za to su mi Fujitsu-Siemens racunari. Licno poznajem 5 osoba koje imaju FS laptopove. Za 4 znam da im garancija istice za mesec dana. Laptopove su kupili na akciji koja se zvala "popust uz index" ili nesto slicno, verovatno se vecina ljudi seca. Elem, svo petoro je dozivelo kvar na racunaru (2x kuler, 2xDVD, 1xHDD, 1x?ne znam tacno, ali je jos uvek u servisu). Drugi primer je covek koji je takodje na akciji u jednom Mega-marketu kupio laptop, upalio ga kod kuce, video 4 mrtva piksela, odneo na reklamaciju, gde je dobio odgovor da reklamacija vazi samo ako je ne znam tacno koliki procenat ekrana ostecen!? Verujem da na zapadu, uz takvu neku prijavu, biste pored novog laptopa, pica za osvezenje, dobili i ogromno izvinjenje uz objasnjenje da ste vi 1 od milion srecnih vlasnikka odredjenog laptopa....blabla
Po meni losa strana kupovine novog laptopa na nasim prostorima, je sto iaoko imate garantovan servis, moze se desiti da laptop od 12 meseci garantovanog servisa 8 provede u istom tom servisu (znam coveka

)
E sad zapad...Generalno mislim da je to najbolje i najsigurnije resenje, prvo sto se tice onih velikih snizenja i rasprodaja, a drugo, naravno, kvaliteta. Ovde naravno postoji problem, sta ako ste 1 od onih milion srecnih.....Ono sto ne znam a trebalo bi proveriti, to je da li za neke laptopove kupljene u inostranstvu vazi garancija u nasim ovlascenim servisima. Nisam siguran, ali mislim da za HP vazi...Ako to funkcionise, onda sacekate neku dobru internet ponudu, kontaktirate prijatelja ili prijatelja vaseg prijatelja...Laptop stize posle nekog vremena kod vas, imate garanciju i to je to. Problem je ako garancija ne vazi u miloj nam Srbiji, onda ako niste srecnik, pa vam se pokvari laptop, pa jos nemate mogucnost da tako lako kontaktirate onog prijatelja, a jos manje da odete i licno odnesete laptop u servis....postaje problem, a garancija koju imate malo znaci
Sad malo moje branse, polovni....
Procedura koju ja pratim je sledeca. Na zapadu otkupim testirane laptopove, kada sam u mogucnosti licno odem i pregledam kod prodavca to sto uzimam. Garancija koju ja dobijam je usmena i vazi na 2 dve nedelje, koliko je dovoljno da se ispolji neka anomalija koju su oni mozda prevideli. Do sad je to savrseno funkcionisalo, sto se tice postovanja dogovora. Slican model sam i ja preuzeo prema kupcu, tj. ono sto kazem je da garancije nema, ali ako se bilo sta negativno pokaze na laptopu u te 2 nedelje, laptop se menja. Racunam da ako su Nemci testirali pa onda i ja uradio to isto + su to laptopovi koji su radili u ozbiljnim i velikim kompanijama, gde je radnicima omoguceno da 100% svog vremena koriste te racunare, nemam razloga za brigu. Takodje, posto se radi o elektronici, ako je nesto falicno verovatno ce se odmah i manifestovati.
Tako da, losa stvar kod kupovine polovnog racunara je ta sto nemate godinu dana garancije, ali kupujete nesto sto znate da je funkcionisalo do tog trenutka i da u tom trenutku radi.
Slozio bih se sa jednim od postova da je kod kupovine veoma bitna, mozda i najbitnija stvar cena, ali i namena laptopa. Konkretna konfiguracija (ovde sam subjektivan

) Pentium3/20GB/256MB/DVD/BatOK bez ikakvih problema vozi WinXP, radi office stvari, pusta DVD/DivX/MP3, MODEM/LAN za Net i to je to. Znam da se ovde skuplja kompjuterski pismeniji narod koji komp. pored ovih stvari koristi za jos po nesto, ali ovo samo navodim kao primer namene. Tj. zasto bi neko davao 700e i vise za nesto sto moze raditi i na nekoliko puta jeftinijem laptopu.
Takodje par saveta za kupovinu polovnog laptopa. Posto verovatno kupujete od neznanca, bitno je da imate nesto sto vam garantuje da cete ga ako je takav dogovor sigurno moci ponovo videti. Prednosti su tu reputacija, tj preporuka, zatim, nije zgoreg naci se na mestu za gde je ocekivati da se prodavac ponovo moze naci (ne kafic, ulica i sl.)
Sto se tice kradenih laptopova, ja stvarno ne znam sta savetovati ljude. Mislim meni licno dokaz da laptop nije kraden je kontakt u Nemackoj, koji naravno ne dajem. Od njih od dokumentacije dobijem jedino racun da sam to platio. Inace interesantno za nase ljude ovde su dve stvari. Masa njih preferira kradene laptop racunare !? Tj. oni koji se slabije razumeju, misle da ako je nesto kradeno, automatski je mnogo jeftinije

Drugo sto mi je skroz neverovatno, a tice se same psihologije. Ogroman broj ljudi kada me pozove i ja im kazem da imam vise komada istog modela automatski odustane, dok moj drug kome dajem odredjen popust, prodaje komad po komad i svaki personalizuje (naziva ga svojim) mnogo bolje prolazi od mene!? Ok mozda to na prvi pogled potvrdjuje ispravnost, ali zar nije logicnije i zar ne bi trebalo vecu sigurnost coveku da ulije to da ako mu laptop ne radi moze da ga zameni za identican....
Ovo sam se upravo setio..jedan savet, za one koji prodaju laptop...Kao sto imate prevaranata prodavaca, isti slucaj vazi i za kupce. Meni se licno desilo da je covek dosao pregledao laptop, platio otisao. Sutra se vratio sa zalbom da mu je RAM los. Kad smo upalili laptop stvarno je tako i bilo. Laptop je blokirao svaki put posle manje od minut. Ja sam mu dao drugi, posto sam imao nekoliko takvih. Kada mi je kasnije doslo u glavu pregldao sam i taj i ostale RAM module i pretpostavljate, jedino je onaj los bio od drugog proizvodjaca. Tako da ako prodajete laptop a ne znate kome, nije zgoreg da na brzinu zapisete neke kljucne stvari (broj laptopa, HDD-a, RAM-a, optickog uredjaja)
Jos za kraj iz licnog iskustva bih sortirao brendove ovako:
1.IBM
2. HP(Compaq), Toshiba, Sony
3.Dell
4.Acer
...
XX. FS, Asus, Gericom, Medion
MSI stvarno nijedan nisam drzao u ruci, ali ono sto me brine kod njih je da nemaju dugogodisnju reputaciju tako da kako su se pojavili mogu i da nestanu sa trzista laptop racunara. A koliko je bitna podrska u smislu drajvera necu ni da vas podsecam.
Interesantno, da sa Samsung i NEC laptop racunarima imam mnogo dobra iskustva, ali nisam se usudio da ih rangiram globalno.
Ljudi nadam se da ce vam ova moja iskustva i saveti bar malo pomoci u izboru i kupovini laptopa. Srecno... Odoh ja da posetim i ostale hitove...Trebalo bi danas i da se proda nesto
Pozdrav