Šta je novo?

Polovan IBM X ili T serije

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
Potreban mi je savet za kupovinu polovnog laptop-a.

Namenjen je za pisanje knjige i treba da bude uvek uz mene. Sto se mogucnosti tice, jaca pisaca masina. Knjiga se uglavnom nalazi na USB drajvu, posto malo radim na poslu, malo kod kuce, itd.

Ja imam moj sluzbeni HP 8430, koji ima 15.4" ekran. Supruga ima Toshiba A10 sa 15" ekranom, koji je smece. Nijedan nije sasvim pogodan za ovu namenu, jer hocu da novi laptop bude pod Linux-om, a ne bi da petljam sa tim na ova dva racunara, pogotovo ne na sluzbenom.

Pre ovih racunara imali smo dve Toshibe PI i jedan stari IBM 486, koji rade i dan-danas.

Ja sam dobio na poklon jedan Toshiba Portege PIII, koji bi bio idealan za ovu svrhu, da nema par problema. Nema ugradden CD drive, a ne moze da se butuje sa USB-a i najgore od svega ima samo 1 USB port.

Da ima dva, da u jedan mogu da ubodem Mini RF dongle za misa, a u drugi neki mali USB bilo bi idealno. Ovako opet treba da vucem neki HUB itd. Druge alternative su jos komplikovanije - PCMCIA Blueotoothili tako nesto. Pri tome je i taj jedan port USB 1.1.

Asus EEE je lep, jeftin i prenosan, ali nije za ozbiljno kucanje - bar se meni cini.

Zbog toga razmisljam o necemu slicne procesorske snage kao ta Toshiba, ali malo fleksibilnijem. Prva ideja mi je neki IBM Thinkpad X serije, kao X20 ili X30. Eventualno neki T seije sa 14" ekranom.

Baterija mi i ne treba - necu kucati u prevozu (vozim sam).

Znaci, uslovi: mali, jeftin, polovan, dobra tastatura, sa dobrom reputacijom sto se odrzavanja tice.

Hvala unapred za sva misljenja i preporuke!

Potreban mi je savet za kupovinu polovnog laptop-a.

Ja sam dobio na poklon jedan Toshiba Portege PIII, koji bi bio idealan za ovu svrhu, da nema par problema. Nema ugradden CD drive, a ne moze da se butuje sa USB-a i najgore od svega ima samo 1 USB port.

Da ima dva, da u jedan mogu da ubodem Mini RF dongle za misa, a u drugi neki mali USB bilo bi idealno. Ovako opet treba da vucem neki HUB itd. Druge alternative su jos komplikovanije - PCMCIA Blueotoothili tako nesto. Pri tome je i taj jedan port USB 1.1.

A da zadržiš Tošibu i kupiš PCMCIA USB adapter? Nisu skupi, ima ih sa 2 i 4 USB porta (2.0 naravno). A ako hoćeš da instaliraš Linux, skini image Ubuntu-a, iskopiraj na hard, uvuci ga u neki virtual cd emulator i iz njega pokreni instalaciju. CD ti i ne treba.

Hvala, momci!

Na laptopu je instaliran Debian Etch 4.0. Sa instalacijom nije bilo nikakvih problema i radi kao zmaj.

Sto se tog USB prosirenja tice, do sada sam kupio 2 PCMCIA kartice sa 4 USB-a i iz meni nepoznatih razloga nijedna ne radi sa ovom makinom. Doduse, nikada nisam na LAP instalirao neki Windows, pa da vidim da li je neslaganje sa Linux-om ili hardware-om, ali za sada ta varijanta (inace, meni najsimpaticnija) ne radi :(.

Da radi, ni trena ne bih razmisljao ni o cemu drugom...

Instalirao sam ga na ovoj Toshiba-i bez floppy-ja, CD drive-a i USB boot-a.

To je bila neka petljavina se network install-om i tako dalje, ali je sve uspelo na kraju... Pre dve godine sam to radio i ne secam se detalja, bitno da je sve proslo savrseno, osim te price o USB karti...

Debian ima floppy install koji radi sa 4 diskete bez problema. Kasnije je moguce dodati putanju do ostalih paketa sa mreze (net-a), jedino je malo gnjavaza skidati sve pakete.

I ja sam u slicnim 'mukama' imam T22 koji ima samo jedan problem - jedan USB1.1 port :( vrlo rado bih ga menjao za novije ali je veoma tesko naci nesto sto odgovara. Pre neki dan sam video T30 koji je otisao za auto dijagnostiku i od onda mi nije dobro :( ali opet - >200 eur za polovnu (jeste maksimalno ocuvana) masinu je mozda malo mnogo :(

Poslednja izmena:
Video sam taj T30. To je masina da se uvali nekom majstoru za servis, koji ne zna cene laptopova. Pre neki dan je bio T42 za 230 Evra. T30 ne sme da pridje 200...

Upravo tako. Kad pogledam recenzije za T uvek se pominje odlicna tastatura - po nekim review-erima bolja od mnogih dekstop tastatura!

A laptop treba da sluzi za pisanje knjige - dobra tastatura je mozda i najvaznija od svega, mnogo bitnija od brzine.

Kod drugih firmi se kvalitet uglavnom razlikuje od modela do modela.

Isto tako 7" nije bas za ozbiljan rad. A ako se dodje do 10", tu je vec i cena odgovarajuca.

Nazad
Vrh Dno