Šta je novo?

pokvarena Amiga 1200

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
OK :)

Amiga 1200 ima nekoliko problema:

ne radi Compozitni video izlaz!
imam i Amiga520 adapter i preko njega radi kompozitni izlaz ali ne radi onaj na maticnoj ploci A1200. Na oko se ne vidi da se nesto odlemilo, rasklimalo...
Sta bi mogao da bude kvar?!

ako ovo ne mogu da sredim resenje je da eventualno dobijem S-Video izlaz iz Amiginog video konektora, da li neko zna da li je ovo izvodljivo? ili da nastavim da koristim A520... :(

sledeci problem su audio chinc izlazi: kad se prikljuce oba kabla, levi i desni, jedan kanal postane 10 puta tisi!! sta bi mogao da bude problem?
(solomonsko resenje mi je da pomeram balance na pojacalu kako bi dobio pravilan stereo...)

Pitanje za Blizard 1260 - da li mu je potrebno aktivno hladjenje? (ventilatori na hladnjacima??)
da li je dovoljno samo Amiga500 napajanje za A1200+Blizzard?

-------------------

pored toga imam jos jednu Amigu1200 koja je totalno crkla:
upali si se samo power lampica, na ekranu preko RF ili kompozitnog nema nista - samo crn ekran. Floppy se nikada ne zavrti.

OK :)

Amiga 1200 ima nekoliko problema:

ne radi Compozitni video izlaz!
imam i Amiga520 adapter i preko njega radi kompozitni izlaz ali ne radi onaj na maticnoj ploci A1200. Na oko se ne vidi da se nesto odlemilo, rasklimalo...
Sta bi mogao da bude kvar?!

Jel' ti ne radi samo composite video ili ne radi i rf tv?
Moguće da je crk'o onaj video encoder cxa1145
btw. zašto uopšte koristiš composite video kad ti je preko rgb scart kabla 100 puta bolja slika?

ako ovo ne mogu da sredim resenje je da eventualno dobijem S-Video izlaz iz Amiginog video konektora, da li neko zna da li je ovo izvodljivo? ili da nastavim da koristim A520... :(

http://aminet.net/docs/hard/S-Video_A1200.lzh
ali samo ako ti je ispravan cxa1145

sledeci problem su audio chinc izlazi: kad se prikljuce oba kabla, levi i desni, jedan kanal postane 10 puta tisi!! sta bi mogao da bude problem?
(solomonsko resenje mi je da pomeram balance na pojacalu kako bi dobio pravilan stereo...)

Verovatno je crk'o neki od tranzistora u izlaznom stepenu. Malo će biti pipavo, pošto su smd tranzistori u pitanju, ali neki malo bolji majstor ne bi trebao imati problema sa tim, ako mu daš i šemu (skini sa amineta).

Pitanje za Blizard 1260 - da li mu je potrebno aktivno hladjenje? (ventilatori na hladnjacima??)
da li je dovoljno samo Amiga500 napajanje za A1200+Blizzard?

060 na default kloku se ne greje i ne troši puno. (manje i od 030)
Zato ti je dovoljno to a500 napajanje.

pored toga imam jos jednu Amigu1200 koja je totalno crkla:
upali si se samo power lampica, na ekranu preko RF ili kompozitnog nema nista - samo crn ekran. Floppy se nikada ne zavrti.

daj je meni :d

hm, kako da znam da li je crko samo cxa1145? RF TV radi.

gde mogu da kupim RGB scart kabl?? to je kabl samo za Amigu? Kaci se direktno na Amiga video port?

hm, ovde nema dobro majstora, tj. niko nece da se prihvati toga. Majstor kod koga sam ja nosio racunare za sve pipave stvari je bio Guerino Kodnik ali mu se izgubio svaki trag pre xx godina... :(

sto se pokvarene Amige tice vec sam je obecao DejanuOsipa., njegova Amiga sa ovim goreopisanim problemima je kod mene. (on me je spojio sa covekom kome je on prodao svoju Amigu1200 pa sam je ja nedavno otkupio; doduse otkupio sam dve Amige od kojih je jedna neispravna :( - jednu Amigu sam mu vec obecao misleci da su obe ispravne)

Sto se napajanja tice pa zar nemozes da nadjes bas ni jedno ispravno AT napajanje od pc-a to radi kao bog.Solucija dva ti je da uzmes atx napajanje i da ubacis prekidac izmedju zelene i crne zice (na ovaj nacin mozes direktno ukljuciti atx napajanje,btw isto se desava i ako spojis zelenu i sivu).Koj nepon gde dolazi mozes proveriti unimerom na kablu od tog ispravljaca sa A500.
Semu kabla za amiga rgb=>scart imas na aminetu kao i na mnogo mesta na metu samo ucukaj amiga rgb scart cable.Bitno je samo da ti tv ima implementiran full scart standard.

Poslednja izmena:
postoje dve verzije '060 CPU, jedna se poprilicno greje tako da ne bi bilo lose dodati hladjenje za svaki slucaj (valjda se produzuje radni vek).

hm, kako da znam da li je crko samo cxa1145? RF TV radi.

gde mogu da kupim RGB scart kabl?? to je kabl samo za Amigu? Kaci se direktno na Amiga video port?

hm, ovde nema dobro majstora, tj. niko nece da se prihvati toga. Majstor kod koga sam ja nosio racunare za sve pipave stvari je bio Guerino Kodnik ali mu se izgubio svaki trag pre xx godina... :(

sto se pokvarene Amige tice vec sam je obecao DejanuOsipa., njegova Amiga sa ovim goreopisanim problemima je kod mene. (on me je spojio sa covekom kome je on prodao svoju Amigu1200 pa sam je ja nedavno otkupio; doduse otkupio sam dve Amige od kojih je jedna neispravna :( - jednu Amigu sam mu vec obecao misleci da su obe ispravne)

amiga-scart kabl možeš da kupiš na ebayu ili vesalia.de, ali mislim da ti se ne isplati :p
lakše ti je da ga sam napraviš: uzmeš jedan običan scart-scart, odfikariš jedan kraj, i tu zalemiš amigin konektor prema šemi sa amineta. pošto je 23-pinske ženske konektore dosta teško naći, najbolje ti je da uzmeš 25-pinski i odfikariš višak. :D

što se tiče composite videa, pošto imaš rf tv, onda ti je cxa1145 ok. 99.9% ti je pregoreo tzv pico fuse (efi filter) na poziciji e231. nađi ga i premosti običnom žicom.

za audio problem, nađi bilo kog tv mehaničara sa preciznom lemilicom i daj mu šemu audio izlaza amige

p.s. ako naletiš negde na a1000 - ja sam uvek zainteresovan ;)

@10x dag! napravicu tako kako si rekao!

btw mislio si bash na A1000 ili na A1200?

@dejan saljem ti Amigu cim nadjem adekvatnu kutiju za transport :) sto se tice ATX - iskreno ja sam razmontirao ATX napajanja koja sam dobio jer hocu da mi sve bude u originalnom kucistu, zato sam i pitao da li su potrebni ventilatori na Blizardu... ;)

Jel ima neko da hoće da proda A1200? Mislim znam da je to jako teško ali možda je neko voljan da udovolji starom Amigisti...

Hvala "Bokasa", znam da to ima nego sam mislio da bi mozda neko (teska srca) odavde hteo da se rastane od prijateljice za neku sumu novca...

pffft, ma kakvi, pogledaj amigastyle shop i odmah ce ti sve ostalo biti jeftino..

i ja trazim a1200 ali samo maticnu plocu posto planiram ugradnju u tower

Poslednja izmena:
vec imam BPPC+BVision.. :p

Jel ima neko A500 ili A1200 samo kuciste (plastiku?)

ovako,vidim da ima jos ljubitelja Amiga,...
i ja sam njihov veliki fan,al me pritisla situacija da mi treba novac :(((((

ovako imam dve amige500 za prodaju,stim sto jedna ima prosirenje na 1mb
za jednu znam da se lepo startuje,al pretpostavljam da joj crkao flopi disk drajv
druga... nesto slicno... dugo ih nisam ukljucivao sa obzirom na to da ih nisam mogao koristiti,a ima igrica kojima slicne nisam nasao..
takodje imam i dva djostika tipa Megaboard. jedan je skroz ispravan a drugi je popravljen al u radnom stanju.. za to imam i pitanje dal ove djostike mogu da koristim za PC kako ?

ok,ocekujem ponude na MSN i email adresu [email protected]
moze i na mob 064 324 09 56 Marjan

sto se tice problema zvuka, cuo sam da Amiga ima neki sistem da prepozna dal su povezani stereo ili mono zvucnici (i u drugom slucaju pusti sav zvuk kroz jedan kanal, valjda levi), mozda je do toga..

sto se tice problema zvuka, cuo sam da Amiga ima neki sistem da prepozna dal su povezani stereo ili mono zvucnici (i u drugom slucaju pusti sav zvuk kroz jedan kanal, valjda levi), mozda je do toga..

Nema nikakav sistem, pogrešno si čuo. Zvuk nekada hoće da krči ako nije dobro napajanje -12v, koje se osim toga još samo koristi za serijski port.

hm, da.. ne mogu da nadjem nikako gde sam to cuo, bas cudno.. tja
nego, znam zasigurno da mogu da otkazu/procure dva kondenzatora, valjda 22uF/16V
na audio izlazu. to se veoma cesto desava na A4000, a mislim da ih i ostale amige imaju.
menjao sam ih kod A4000 i u desktop i u tower varijanti. jedan od simptoma je krckanje.

evo odlicnog linka: http://amiga.serveftp.net/audio_repair.html

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno