Šta je novo?

Pokretne klime !!!

vmiro

Čuven
Učlanjen(a)
31.03.2003
Poena
619
Zna li ko valjaju li cemu one pokretne klime, neko kaze da su dobre a neko da su ko k.
Kolika ima je cijena i kolika ima je snaga !

Ako su one koje rade na vodu odn. led onda se slazem sa onim drugim misljenjem.

Cini mi se da je mislio na tzv. Pingvine. Oni rade odlicno(isto kao i njihovi nepokretni ekvivalenti) ali im je cena osetno veca za istu snagu. Mada ako ti iz nekog razloga treba mobilnost onda "plati pa se klati".
Inace to na vodu ili led i ne spada u klima uredjaj. To se neko lepo setio kako da uzme kintu na ljudskoj gluposti i neznanju.

vmiro je napisao(la):
Zna li ko valjaju li cemu one pokretne klime, neko kaze da su dobre a neko da su ko k.
Kolika ima je cijena i kolika ima je snaga !

Ja sam imao 3 takve koje su bile snage otprilike kao 12-ica.Poslije toga sam kupio LG 12-icu i iz iskustva kazem da veci efekat ima ta jedna ,zbog toga sto je izmijenjivac toplote kod pokrethih u samim njima ,pa ujedno i malo i griju,dok je kod tzv.split sistema taj dio van prostorije

Samo jedno tehnicko pitanje type; kako odvode toplotu van prostorije ???

Relja je napisao(la):

Pa i ne odvode je i to i jeste problem,doduse imaju neke cijevi koje kao mozes da dovuces recimo do dimnjaka,ali to ti je u principu s..nje

Pa pazi postoje dve vrste pokretnih klima uredjaja.
Oni kod kojih je i isparivac (jedinica koja hladi) i kondenzator(jedinica koja greje) u jednom kucistu i koji toplotu sa kondenzatora odvodi kroz crevo slicno onom za kuh. aspirator. To crevo mozes da izbacis kroz prozor, gurnes u dimnjak ili vec gde hoces.
Drugi tip je skoro isti kao i split sistem. Znaci ima razdvojena kucista za isparivac i kondenzator koja su (za razliku od fiksnih uredjaja) povezana armiranim crevima i na tockovima su sto im obezbedjuje mobilnost.
Jasno je da fiksni uredjaji najbolje hlade(uz istu snagu) i na to uticu mnogobrojni faktori. Jedan od njih je sto je kod klas. split sistema prostor koji se hladi zatvoren i nema gubitka usled otvorenih prozora (zbog izbacivanja creva)i. Jos dosta stvari tu utice na kvalitet i kapacitet hladjenja samo sad nemam vremena da ih objasnjavam pojedinacno. Samo ni noviji modeli pokretnih klima nisu uopste losi. Sve zavisi od kvaliteta izrade. Imao sam priliku da vidim "DeLonghi" i "Gorenje" i ostavili su na mene povoljan utisak narocito ovaj prvi.
Naravno ko nema potrebe da cesto premesta uredjaj treba da izabere klas. varijantu najpre zbog cene. Kome je potrebna mobilnost nema alternativu.

Relja je napisao(la):
Izbaci se crevo napolje. Iz njega izlazi vreo vazduh sa kompresora (manje efikasno) ili vreo vazduh pomešan sa vodenom parom (efikasnije) a u sam uredjaj dosipaš nekoliko litara vode dnevno.

Hvala na odgovorima, pretpostavljao sam da je nesto tako, ali nisam bio siguran posto ih nisam video "uzivo", mada cini mi se da to "izduvno" crevo malo umanjuje njihovu mobilnost :(

Nazad
Vrh Dno