Šta je novo?

Poklanjamo Racunare?

Kissme1

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2010
Poena
200
Postovanje,

Pre nekih 6 7 meseci posle svih onih poplava i cuda koje su zadesile ljude u Srbiji, medju njima sam imao i jednog drugara koji je cesto provodio vreme sa nama na netu igrajuci igrice i td. i sad da skratim pricu kad je naislo sve mu je odnelo i onda smo nas 10tak uzeli i skupili neke komponente zajedno ko je sta imao i sastavili mu komp da mozemo da gejmujemo zajedno, i sad nesto razmisljam koliko bi bilo komplikovano ("bar da probamo") da napravimo nesto slicno, recimo svako da napise koje komeponente moze da da i dokle moze da ih cuva, i to stavimo na jednu virtuelnu listu (sa nekim filterima) i u trenutnku kada imamo dovoljno komponenti posaljemo taj neko sastavi pc i prosledi nekome kome to stvarno treba. E sad ja bi mogao da sve to izreklamiram po yt kada bi to krenulo i vrv bi mogao da nabedim "nase youtubere" koji imaju po 200k subova da podele moju pricu , i recimo da i ja sastavim te racunare, cak bi mogao da vidim i sa nekim sponzorom koji bi mogao da udeli neke majice i solje za ljude koji doniraju. E sad ovako kad pogledam na prvi pogled ideja jeste dobra i ima smisla, samo ne znam koliko je tesko realizovati i dal ce biti ljudi koji ce hteti da pomognu, mislim ja prvi uvek imam neke komponente koje mi iskreno ne trebaju ostanu od nekog klijenta pa onda bolje da ih poklonim nekome kome stvarno treba.

E sad ovo je forum na kojem sam ja dobio najvise iskrenih odgovora, pa bi voleo da cujem sta imate da kazete na ovu temu.. posto sam jako bio zagrejan dok me brat nije poceo odvracati od ideje.. A sada ni sam ne znam sta da radim..

Ideja je dobra. Jedini problem jeste filter po kojem ce se vrsiti raspodela racunara - tj kome su stvarno potrebni. Ako to mozes da resis na najbolji nacin, onda ideja moze da zazivi.
Kad smo kod toga, mogao bih da prevrnem sta imam od ispravnih komponenti koje skupljaju prasinu :)

Ideja je dobra ali se nece dopasti Lordaci, to je sigurno. Ubiste mu biznis na taj nacin. :d

srafciger.jpg

Zar nije bilo nešto slično (možda čak i par puta), pa se ljudi poklaše na kraju?

Tako da, Kissme1, prešaltaj te teme i uči iz grešaka. Takođe, mislim da u 2015-oj nema smisli nuditi neke kršware komponente iz 2003. naprimer. Sad ni YT bez nekog Exxxx Intel serije procesora neće ni da pisne, Skype i slične stvari takođe. Tako da mislim da se i oko toga treba voditi računa.

Bez obzira, pohvala za pokretanje teme, ali po onome što sam video iz prošlosti, logistika je dosta teška, tako da ti želim sve najbolje.

PS: Ako budem imao šta da doniram, doniraću rado.

To se desilo u temi "nema dzabe ni kod bakutanera". Secam se da je bas vladao entuzijazam sve dok lik nije uspeo da sklopi racunar i zbrise.

Kompjuter bi trebao da bude relativno nov jer ce u suprotnom da nastrada od 100% cpu zauzeca, tj. bice jedva upotrebljiv.

Poslednja izmena:
Nisam pratio temu "nema dzabe ni kod bakutanera", ali upravu ste i za doniranje tog starijeg hardwera, tesko da nekome to moze da koristi danas.
Sta je recimo sa opcijom, da svako od nas "donira" lupam 200-500 kinti? Pa na forumu nas ima toliko da bi mogli cudo a ne par masina da sklopimo :)

Pa ja samo kontao ono svaki am2 i 775 pa nadalje, to sve radi posao, cak ima i nekih starih koji oce da poteraju internet i skype na nekom linuxu mint i slicno tome, ali sta ima veze kontam da je bitno da radi..

Ovo sto kazete sto je vec bilo na forumu .. pa nisam mislio da ostane na nivo foruma hteo sam da prosirim na yt ima 300-400k nisu valjda sve klinci valjda ima i nekih starijih koji bi hteli da pomognu, a najvaznije da bi mozda uspeo naci sponzora za ovu akciju.

E sad ovo kako i kome dati me najvise brine, dal neko ima kontakt neke pouzdane organizacije koja moze da mi obezbedi tako nesto? Jer da idem na princip da mi se neko javi jer mu treba ili njegovom komsiji to bi bilo jako lose i 90% ljudi bi hteli da iskoriste za prodaju..

Poslednja izmena:
Ko sto dzoni rece, logistika je nocna mora.
Ako nisi spreman da to radis kao full time job, ne verujem da mozes da odmaknes od ideje.

Zanimljivo

Tema definitivno zasluzuje da se razradi pa ako uspemo da se sta dogovorimo dobro ako ne sta da se radi. Ali mogli bi se svi uključiti sa idejama. Npr. najpametnije bi bilo poklanjati računare deci koja ne mogu da dodju do njih. Neko komponentu, neko koji dinar i sklopio bi se po koji računar čisto da se dete na vreme informatički obrazuje a posle kad se zainteresuje za it dalje ce vec ici lakse. Neki fond koji bi bio nekom računu ili slično. Valjalo bi se pozabaviti ovim.

@Kissme1

Svaka cast za inicijativu ortaka i tebe, rece mi neko jednom da su gejmeri najbolji ljudi :d
Mislim da ti je dobar pristup to sto si vec pomenuo - da prepustis odabir osobe/ustanove, kojoj ide racunar, nekoj humanitarnoj organizaciji koja vec ima iskustva u tom polju.
Npr moglo bi se proguglati na netu koje i kad delio racunare seoskim skolama itd. Time si resio jedan veci problem u startu i zadrzao bitniju ulogu donatora.

Upravo naleteh na ovo:
http://www.pomak.org.rs/sr/projekti

E sad, ovo svakako deluje da je veceg obima i da verovatno dele nove racunare. Ali bez obzira verovatno je moguce pokupiti nacin rada ili cak saradjivati sa pomenutom ili nekom slicnom organizacijom.

Stavise (let's dream big) :) ne znam sta se desava sa komponentama koje dobijaju Benchmark i drugi za test run. Da li ih vracaju? Ostaju kod njih? Poklanjaju se tetki?
Mozda bi se i sa tim moglo nesto kombinovati? Verujem da se ne zadrzavaju laptopovi i slicno, ali tu i tamo neki slabiji RAM, CPU ili napajanje bi sigurno nasao namenu u budzet konfiguraciji.
Jos ako bi se kroz Bench i druge animirali uvoznici da ostavljaju komponente bas u te dobrotvorne svrhe, to bi bio pun pogodak. U zamenu za to ogroman baner na stranici test-a "Komponenta je dodeljena u dobrotvorne svrhe".
Ili nesto slicno.

Haha, malo sam poleteo, standard :)

Drzim palceve da bude od ovoga nesto.

Ideja

Ne mora da znači da bi bilo zloupotreba. Moze se u svakom gradu zaduziti po neko ko bi odgovarao za skupljanje i dodelu sredstava. Koliko je forumasa mogao bi se u svakom gradu naci bar jedan posten, mada ja mislim i mnogo vise jer jos uvek verujem u ljude. Npr. svi mi koji smo iz NS a podrzavamo ovu ideju nadjemo se negde i sklopimo dogovor, a tako i iz ostalih gradova. Koliko nas ima na forumu i jos kad bi rasirili na yt i drustvene mreze npr. da imamo 1000 ljudi i neka svaki mesec svako uplati bar po 200 din. (to je kutija cigara mesečno) 200000 svaki mesec bi mogli 10-tak računara uzeti. Moze se i raspitati kako stoje dečija sela, domovi za decu bez roditelja, popravni domovi, ne verujem da su bas opremljeni. Naravno, sve ovo treba izgurati, ali ako nas ima dosta i ako se potrudimo, islo bi to. Na početku malo teze a posle kad se uhoda nebi tu bilo problema.

Ideja je lepa ali nije rentabilna.

Svetu se ne moze ugoditi, pohlepa i nezahvalnost su opaki u tom poslu... A i to traje, trazi vreme, a nista, prijatelju moj, nista nije besplatno. Ako mislis da ce neko da se zrtvuje vremenski i ekonomski da bi ugodio nekome koga ne zna a da sam ne omasti brk u toj prici - zivis u nekoj drugoj zemlji. + Racunari su jos uvek donekle privilegija, jos uvek nisu potrepstina.

Nemoj pogresno da me razumes, ja bih prvi voleo da se tako nesto desi ali prvi necu da ucestvujem u necemu takvom. Nije vredno toga.

Pozdravljam ideju.Doduse, vec se pokretalo ovde raznih tema pa je, kao sto neko rece, sve zavrsilo veoma neslavno. Praticu razvoj situacije pa da vidim sta ce se od ovoga izroditi.

Za početak treba pokušati virtuelno sklopiti računar. Testa radi. Ako sklapanje funkcioniše iole normalno onda treba dalje razmišljati.
Realno, za jedan, dva ili 5 polovnih računara mislim da ne treba tražiti nekog partnera, i možda se čak ne može naći. Mislim da je dovoljno da neko ko učestvuje u sklapanju predloži javno kome bi poklonio (nekoga iz njegovog šireg okruženja/grada) i da se većina učesnika složi. Pa ako se i napravi greška, mada teško. Nije neki problem.

Poslednja izmena:
Za početak treba pokušati virtuelno sklopiti računar. Testa radi. Ako sklapanje funkcioniše iole normalno onda treba dalje razmišljati.
Realno, za jedan, dva ili 5 polovnih računara mislim da ne treba tražiti nekog partnera, i možda se čak ne može naći. Mislim da je dovoljno da neko ko učestvuje u sklapanju predloži javno kome bi poklonio (nekoga iz njegovog šireg okruženja/grada) i da se većina učesnika složi. Pa ako se i napravi greška, mada teško. Nije neki problem.

Izgleda jedino ovo, nesto sam se raspitivao neko neke organizacije koja oce da ostane anonimna, neki papiri cuda muda sta sve treba da bi nekome nesto poklonio .. skoro da se i ne isplati..

Nazad
Vrh Dno