Šta je novo?

pojeftinjenje ADSL-a?

neuron

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2004
Poena
304
Ljudi, imate li neku predstavu kada ce ADSL flat rate biti jeftiniji, tipa 1000 din/mesecno, ili tako neka cifra?

Koliko mi je poznato, na zapadu je praksa da se za istu cenu pretplate poveća brzina linka. Verovatno će se i naši (jednog dana) odlučiti za takav korak, pre nego za pojeftinjenje.

Poslednja izmena:
S obzirom na potraznju, mislim da nece skoro :S:

ivo.r je napisao(la):
Koliko mi je poznato, na zapadu je praksa da se za istu cenu pretplate poveća brzina linka. Verovatno će se i naši (jednog dana) odlučiti za takav korak, pre nego za pojeftinjenje.

Jeste povecavaju brzinu za iste pare i normalno kazu da je to maksimalna brzina a ne garantovana (u sustini za home user-e garantovana je uvek 0) i u sustini retko se desava da ides tom max. brzinom. Bas mi je covek iz poste (u Italiji) pricao u stilu ma mi mozemo da odvrcemo "cesmu" koliko hocemo ali veze su te koje jesu pa jos ako si na centrali gde njih gomila koriste adsl zaboravi na maximum. Ovde je adsl poceo sa 256 pa 640 pa 1,2 i sada je 4 Mb i normalno cifra je bila uvek ista 37€ mesecno za flat, jedna od skupljih u Evropi. Od pre mesec dana su izbacili ponovo 640 flat ali za 20 € mesecno. Masa ljudi (i ja medju njima) se sada vraca na 640 jer za normalno surfovanje pa i za p2p je sasvim dovoljno a upola je jeftinije.

Da, to je tacno za zapadnu Evropu. Gomila ljudi po Battle.netu kuka na hosta kad igra krene da zeza, a onda se host pravda kako ima 1-10mb konekciju ali je provajder krsh, to mi je bas ovako upalo u oko i stalno su nezadovoljni. Izgleda da je upravo u tome fora, u tome sto kaze Vladimir.
Anyway 256k sasvim dovoljno zasad za moje potrebe

Cene koje su trenutno na snazi su niske za to koliko Telekom guli. Osim toga Telekom agregira 32 porta na 1Mbps, tako da imate garantovanih 32Kbps a ne 256Kbps. Recimo na wirelessu (panline.net) 200Kbps je 200Kbps, a stepen agregacije kod home usera je mnogo manji nego ovaj koji sam upravo pomenuo na adsl-u.

Paradigma je napisao(la):
Telekom agregira 32 porta na 1Mbps, tako da imate garantovanih 32Kbps a ne 256Kbps.

ovo nije tacno

telekom zahteva da se na 32 porta uzme 1mbs link od telekoma do provajdera
a ne guraju 32 korisnika na 1mbs
a isp moze ako hoce manju agregaciju da uzme i veci link( sto su neki isp i uradili)

Poslednja izmena:
Mikizemun je napisao(la):
ovo nije tacno

a isp moze ako hoce manju agregaciju da uzme i veci link( sto su neki isp i uradili)

Tako je!
Ne preterujte ljudi sa pljuvanjem za koje nema razloga, jeste nas internet na niskom stupnju razvoja ali ono sto radi - radi.
Vrlo konkretno, 32 korisnika su na YUBC-u, koliko vidim, nakaceni na 10mbps. Verovatno su tu dodelili i par dial-upova, ali obecanih 256kbps se apsolutno postize, naravno, imajuci u vidu onih par kbps koji se gube po difoltu u kontrolnim signalima adsl veze

Dial-up i adsl su na svim provajderima totalno razdvojeni.

ovo nije tacno

Tacno je da provajder moze da doplati za manji stepen agregacije ali se za home korisnike (servise) to nece ciniti.

Ja do sada na beotelu imam uvek skoro full sa svojih 512 kbps
Brzina downloada ne pada ispod 52,znaci krece se od 52-55.
Znaci nije mi se desilo da mi neki put ide recimo 30 ili 40 kb/s vec konstantno iznad 50 tako da prica o agregaciji kod njih mislim da ne stoji...

Tacno je da provajder moze da doplati za manji stepen agregacije ali se za home korisnike (servise) to nece ciniti.

pa mozda nece eunet(mada on nudi varijantu sa manjom agregacijom za nesto vise para) i neki mali pilicarski isp-ovi ali sezam,beotel,yubc(verat?) sigurno hoce a i rade to

jel si svestan sta bi se desilo kad bi isp pustio 32 korisnika koji imaju 256k na 1mbs??
a da ne pricam o ljudima koji su uzeli 512k i 768k

momentalno ali momentalno bi presli kod drugog isp-a

meni kad bi na sezam adsl-u pala brzina sa ovih prosecnih 55kb/s na pola u trajanju duzem od 7 dana ( a da pritom to nije neki kvar kod telekoma) odmah bi menjao provajdera pa ti sad vidi da li se isplati sezamu da izgubi mojih 3.700 mesecno ili ne

Poslednja izmena:

moras da razumes da vise od 60% ljudi koji su uzeli adsl da su to uzeli zbog skidanja stvari sa neta
i agregacija od 32 korisnika na 1mbs bi se odmah ali ODMAH videla

uzmi mene na primer meni evo vec 5 dana masina konstantno vuce bez prekida 40kb/s( i to samo zato sto sam na toliko ogranicio torrent) + vpn veza na lan u firmi + moj surf i poneki ovako download
zar ne mislis da bih primetio da delim 1mbs sa jos 30 korisnika????

Chekaj evo na primeru jedne moje mushterije, chovek je advokat i to dobrostojeci, reshio chovek da uvede chak tri adsl konekcije, jednu u kancelariju, jednu u svom stanu i jednu u cerkinom stanu.
Chovek jednostavno nema zivaca i smuchilo mu se okretanje dial-up-a, te je chovek odluchio da uvede 256kbitne flat accounte, na sve tri konekcije, dve su recimo na jednoj centrali dok je treca na drugoj.
Koliko sam chuo od njega ne pravi ni 2-3 gb mesechno na konekcijama, mozda na office mashini pravi malo vishe poshto gleda online snimke iz haga ali sigurno ne predje ni 6gb mesechno.
Ja mislim da takvih ima dosta.

pa mozda nece eunet(mada on nudi varijantu sa manjom agregacijom za nesto vise para) i neki mali pilicarski isp-ovi ali sezam,beotel,yubc(verat?) sigurno hoce a i rade to

jel si svestan sta bi se desilo kad bi isp pustio 32 korisnika koji imaju 256k na 1mbs??
a da ne pricam o ljudima koji su uzeli 512k i 768k

momentalno ali momentalno bi presli kod drugog isp-a

meni kad bi na sezam adsl-u pala brzina sa ovih prosecnih 55kb/s na pola u trajanju duzem od 7 dana ( a da pritom to nije neki kvar kod telekoma) odmah bi menjao provajdera pa ti sad vidi da li se isplati sezamu da izgubi mojih 3.700 mesecno ili ne

32 porta od 256 znaci 16 od 512 ili 8 od 768. Za home servise se stepen agregacije najverovatnije nece smanjivati, za office ili premium servise hoce ali i cena tih servisa je visa. Trenutnu situaciju ne vredi uzimati u obzir jer sada svi vode racuna da ne prave greske i da prigrabe sto veci broj korisnika, a onda na scenu stupa racionalizacija i to svih provajdera sinergicno, polako i sigurno. Zbog veceg broja korisnika i efekta usrednjavanja potrosnje, brzine nece biti drasticno manje ali ce polako padati pod ovim uslovima koje je nametnuo telekom. Ako telekom bude spustao cene pretplate po portu kao i cenu pristupa internetu, ISP-ovi ce moci da odrze kvalitet u kojem sad uziva relativno mali broj ljudi.

Racunaj i to da ce Telekom izaci sa ponudom adsl-a za krajnje korisnike i to ne samo za biznis kkao sada vec i za home korisnike
Telekom nema ogranicenje u transportnoj mrezi do internet okosnice

ako isp-ovi polako budu imali zagusenije linkove gubice korisnike u korist telekoma
a to nece svi isp-ovi da dozvole sebi...

a sto se tice obaranja cena Telekoma njih ce biti

lucky2001 je napisao(la):
Ja mislim da takvih ima dosta.

to su onih 40% :)

mada kad pogledas ozbiljnije i dosta sadasnjih downlodera ce da smanje svoju potrosnju u neko dogledno vreme

Poslednja izmena:
Ako se to i desi nece se desiti skoro evo i zasto. Za sada Telekom je prepustio distribuciju adsl-a jer je to u skladu sa planom da se po privatizaciji i demonopolizaciji telekoma zadrzi prenosna mreza pod njihovom ingerencijom a da se poslovi distribucije telefonskih prikljucaka prepuste drugim firmama kojih ce svakako biti vise i gde ce postojati konkurencija medju njima. Mnoge od tih firmi ako ne i sve ce nuditi i adsl kao uslugu osim samog prikljucka fiksne telefonije. To tada ce dosta vremena proci i ne bi me iznenadilo da se jedan monopolista zameni drugim.

Imam 256k i pazi protok po mesecima (UL+DL):
Maj - 58Gb (36% vremena full opterecenje konekcije)
Jun - 42Gb
Jul - 18Gb (11% vremena full opterecenje konekcije)
Avgust (do sada) - 6Gb

Za samo 4 meseca!
Stvar koju ljudi nece da shvate, na deli 16 korisnika 1mbps, vec recimo 160 deli 10mbps...ogromna razlika!!!

Vrh Dno