Šta je novo?

Pojacalo ili AVR?

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
Imam dilemu jer o ovome ne znam puno: Da li meni treba pojacalo ili AVR?
Planiram da WDTV prikljucim na neku plazmu, verovatno s20/g20 i da napravim home cinema pa mi nije jasno sta ce mi onda video reciver? Ok zvuk je relativno los na g20 pa bih ga pojacao a ujedno to bih koristio i za slusanje muzike preko wdtv-a kao player jer pusta flac kojeg imam podosta...
Nisam se odlucio da li cu ici na stereo ili 5.1 ali sve je oko zvuka nigde tu ne vidim da mi je potrebna i komponenta koja se zove video reciver...
Ne vidim poentu video recivera ako imate player a opet ljudi kupuju...mislim sta ce im?
Molim vas da mi pojasnite moju dilemu, sigurno negde gresim i ne poznajem dovoljno materiju...:trust:?

pozdrav

Poslednja izmena:
Pa osnovno ti je da odlučiš da li želiš 5.1 ili stereo sistem, kad to budeš znao znaćeš i da li ti treba AVR ili pojačalo. Da li ti je stalo do DD i DTS ili ne? Posle više od 10 godina i nekih 7-8 AVR-ova ja ne bih mogao da zamislim da drugačije gledam (slušam) filmove, serije a i običan TV program, nego sa 5.1. Kada slušam muziku prebacim obavezno na običan stereo, ali video sadržaj obavezno ide u više kanala.

Onako najprostije banalno: AVR je uređaj koji je nastao tako što su na audio risivere dodali mogućnost ulaza i video signala. Kao risiver ima i radio tuner,audio pojačalo, ulaze za video (kompozitne, komponentne, s-vhs i HDMI). Uglavnom za široke narodne mase se sada i prave samo AVR risiveri, samo audio, uglavnom su za neke prave audiofile, ali onda povlači i kupovinu zvučnika i ostalo.

zasto se onda zove i video reciver (pored audio) ako je cela prica oko zvuka...ja bih to nazvao audio stereo i 5.1 reciver jer nema tu sta da se radi sa videom...valjda?

Poslednja izmena:
recimo, video upscaling na 1080p koji radi faroudja cip u boljim avr-ima.

:)

recimo, video upscaling na 1080p koji radi faroudja cip u boljim avr-ima.

:)

lepo, ali sta mi to prakticno znaci? Vecinu filmova ionako skidam u 1080p...mozda da kada gledam sbb da mi radi upscale...jel to moze?

to ti pricam.

ne samo SBB, nego i stari VHS video lepo ubodes i njegovu 320i sliku dobijes u 1080p, hardverski.
obicno avr-i imaju 4-5 composite/s-video ulaza pored hdmi.
de ces lepse.

Koliko se secam trenutni best baj Denon 1910 ima farudju, takodje i Onkio 607.
/ edit - evo sad sam gledao, 607ica ima upscale samo na 1080i /

Poslednja izmena:
Denon 1910 o njemu i razmisljam mada 55000 hiljada nije mala cifra...:S:

Za dobar avr je mala ... ako mislis da slusas muziku ozbiljnije kupi stereo pojacalo jm2c

Slazem se sa civijem (verovali ili ne) za dobar AVR 55k din uopste nije velika cena, cak treba lepo da se predje 1000e. Razmisli sta zelis, 5.1 ili stereo. Moze i oba sa srednjim AVR i kasnije dodatnim stereo pojacalom.

pa ako vaj denon 1910 moze da da pristojan stereo za slusanje muzike onda ne bih isao na kombinaciju vec bih ga uzeo pa da u jednom resim oba...
U tom slucaju bi mi odgovarao neki 5.1 sa frontovima koji mogu da daju pristojan stereo... ako ima tako nesto da se ukombinuje a da nije preko 500 E (mislim samo na zvucnike)?

Uf *** ovde lako ode polovni auto za home cinema...kada saberes tv i hd player sa ovim sada ode preko 2000 evra...

Poslednja izmena:
Recimo da ga je u uporednom testu odrao rotel integralac sa dna ponude pa ti vidi , govorim o stereu...

Recimo da ga je u uporednom testu odrao rotel integralac sa dna ponude pa ti vidi , govorim o stereu...

:zgran:

tek sada sam u zbunilu...cini mi se da ipak vise slusam muziku nego sto gledam filmove a i stereo zvuk za film nije bas tako lose kao sto bi bilo slusanje muzike na nekom krsu...

Znas sta treba da uradis? Da se lepo prosetas i obidjes prodavnice HiFi i tamo poslusas stereo i surround sisteme i onda steknes utisak sta i kako. Najbolje da podje sa tobom i neko iskusniji, cisto zbog uredjaja ali dozivljaj mora biti iskljucivo tvoj.

Daleko od toga da su AVR krsh u odnosu na stereo pojacala, kao sto i ugodjaj tokom filma nije dramaticno losiji ako je "samo" stereo.

Ja sam pre za dobar AVR, ali potpuno kapiram da nekome ne treba vise od stereo signala.
U stereo prici mene vise smara potreba i razmisljanje na temu kablova i povezivanja.
Kod AVR je to prosto, HDMI ili SP/DIF i imas visok kvalitet bez brige da si nesto zeznuo.

Stereo ima svojih cari, ali ja licno nemam volje i zelje za njima. Ljudi kojima je zvuk i hifi sistemi zanimacija, sigurno preferiraju "igranje" sa tim brdom faktora u odnosu na "dosadne" digitalne veze i surround zvuk.

Da, treba da se ode na lice mesta to je jedino resenje, pa probati nekoliko varijanti a zatim proveriti kod iskusnijih poznavalaca da li je ok izbor...
Gde bi bilo najbolje u BG-u otici a da se ima lep izbor i da hoce da izadju u susret...jedino sam u tehomaniji video onu sobu gde kao moze da se proba ozvucenje...

Nesto mi je ovo zapalo za oko...moze neko od poznavalaca da objasni sta prakticno znaci ovaj D/A konverter u smislu kvaliteta zvuka...koliko shvatam na ovo bi isli stereo zvucnici.

http://www.4audio.rs/product.php?id=4

Poslednja izmena:
Stereo pojacalo sa digitalnim ulazima.

D/A konvertor je digitalno analogni konvertor, pretvara zvuk u analogni (jer samo takav goni zvucnike) iz digitalnog sa ulaza.
Ima ga svaki stereo risiver koji na ulazima ima SPDIF.

Stereo pojacalo sa digitalnim ulazima.

D/A konvertor je digitalno analogni konvertor, pretvara zvuk u analogni (jer samo takav goni zvucnike) iz digitalnog sa ulaza.
Ima ga svaki stereo risiver koji na ulazima ima SPDIF.

pa koji to uredjaji mogu da se prikljuce na ovo a ne mogu na obicno stereo pojacalo?

Nije do uredjaja, nego do tipa konekcije.
Sa svakog uredjaja koji ima digitalni izlaz je daleko bolje vuci SPDIF nego stereo cinceve.
Npr PC, Sony Playstation ili digitalni audio/video player poput WD Live....

A kakva ti je prostorija, da li bi u njoj moglo lepo da se rasporedi 5 zvucnika? Kakve si zvucnike imao na umu? Koliki budzet za zvucnike? Da li zelis "ozbiljne" zvucnike pa da sam uparujes, ili bi se zadovoljio nekim gotovim jeftinim 5.1 kompletom?

prostorija je oko 20 kvadrata verovatno bi moglo da se rasporedi 5.1 ali da zadnji budu wireles...ne bih se zadovoljio sa gotovim jeftnimim kopletom jer jer to verovatno znaci i los zvuk nekako bih da nadjem neku sredinu da ne odem previse u hi fi audiofiliju ali i da ostanem sa pristojnim ozvucenjem za dnevnu sobu...*** neki best bay u cenovnom rangu do 1000 evra za reciver i zvucnike najvise, a pozeljno i manje...ako bi 5.1 mogao da me zadovolji po pitanju zvuka u kombinaciji flac preko wd tv livea na reciver pa na 5.1 ya slusanja klasike i alternativnog kantrija onda bih isao na 5.1 s tim da zadnji moraju biti wireles jer ne dolaze u obzir kablovi po podu...ko je razumeo shvatice :S:

Od tih wireless rešenja baš i nemaš veliki izbor. Možda neki Samsung komplet. Nije im nešto zvuk ali koliko vidim prvo si razmišljao da zvuk slušaš preko TV-a pa pretpostavljam da nemaš preterane zahteve.

Od tih wireless rešenja baš i nemaš veliki izbor. Možda neki Samsung komplet. Nije im nešto zvuk ali koliko vidim prvo si razmišljao da zvuk slušaš preko TV-a pa pretpostavljam da nemaš preterane zahteve.

nisam mislio preko TV-a vec da koristim WD TV live kao player...

Izvinjavam se, nisam lepo pročitao. Ako će ti WDTV biti jedini izvor video signala, video sekcija risivera ti neće biti od velike koristi. Ako se odlučiš za 5.1 sistem a nisi gadljiv na polovno onda pogledaj po oglasima neki stariji 5.1 AV risiver. Neće imati HDMI prikjučke (tebi ni ne trebaju) i neće imati nove HD audio formate ali mislim da će ti i klasičan DTS i DD biti dovoljni.

Da li neko gleda sbb d3 koristeci upscaling na svom A/V reciveru?

Neki reciveri (poput denon 1910) ne navode chip za upscaling a neki da (recimo kada je faroudja u pitanju obavezno ga navode) da li je taj faroudja tako famozan kao sto se pise po netu ali i ovde i isplati li se imati ga za upscaling redovnog TV programa sbb d3?

Imam D3 HD 4398 risiver i radi odlican upscale SD programa. Klasicni SD risiver kako bi povezao sa AVR? AVR nema scart, znaci ostaje kompozitni tj najgori moguci i tu ti AVR ne bi bio od velike pomoci. Ako imas HDTV nabavi uredjaj sa HDMI.

danas sam poslusao NAD 356 BEE + KEF IQ 70 u pokusaju da dokucim sta meni treba stereo ili AV reciever pa evo utisaka...
Ono sto mi je najjaca impresija su visoki tonovi na KEF-u , reprodukcija je prosto fenomenalna mada sam ja ljubitelj basa
Skoro neverovatno je zvucalo kada na NAD-u potpuno smanjite visoke tonove a dodate full bas to i dalje na ovim kefovima zvuci podnosljivo...
Mora da se odsrafi malo vise volume ako hocete da osetite loudnes....
Stereo pozornica je odlicna, dinamika takodje ali da bi dosli toga ipak sve mora da ide na malo jacem volume-u...
Raymisljam da bi mozda za pojacalo pre isao na nekog engleza , npr adiolab, obyirom da oni imaju malo naglaseniji bas pa bi sa ovim kef-ovima zvucalo verovatno punije...
Pitam se da li ima neka kombinacija koja deluje uverljivo i na niskom volume-u, da deluje puno i cisto i uverljivo?

Poslednja izmena:
Vrh Dno