Šta je novo?

Pojacala, Zvucnici i Volume - vrlo osnovna pitanja

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Dakle, kako je pravilno pojacati zvuk (mislim, slusati), da bi on imao sto manja izoblicenja - sa pojacala koje se nalazi na aktivnim zvucnicima ili sa zvucne karte (iz windows-a)?

Konkretno, imam PC, u njemu PCI zvucnu kartu (xwave) za koju pise u uputstvu da ima 2W po kanalu - i u nju su nabodeni destop zvucnici (obicni) koss hd50, za koje stoji da imaju po 4.5W
Slusaju se uglavnom audio diskovi sa cd rezaca.

Dakle, da li treba vise odvrnuti na samim zvucnicima, ili u windowsima.

Naravno da je kvalitet zvuka sa ovih uredjaja neprimeren poredjenju bilo cega sto bi podrazumevala audiofilija - nego se nadam da cu kroz ovaj primer nauciti i nesto sto je najosnovnije, i sto mi se cini da bi mal`ne moglo da se podvede pod opstu kulturu.

Hvala

Svasta ljudi, niko od audiofila da bekne, i to u nedelju kad je jeftiniji telefon.
Da nisam mozda postavio pitanje na koje vam je ispod casti da odgovarate.

pa evo nesto iz mog iskustva a nadam se da ce da pomogne:)
ja master volume ne dizem vise od 2/3 a ostali nisu toliko ni bitni tj mozes da ih pojacavas do mile volje...samo pripazi za muziku sa cd-a jer jacina izlasa sa cd uredjaja varira...pa to moras sam malo da procaprkas:)
e sad sto se tice zvucnika, ja imam neke krnjave od kojih jedan ne radi, ali i ne marim jer muziku slusam preko technics slusalica koje su 5 puta skuplje od zvucnika;) na mojim zvucnicima se izoblicenja javljaju takodje na nekih 2/3, ali ih uglavnom koristim do 1/3 jer oni sigurno prave veca izoblicenja nego zvucna karta...
sve zavisi od kvalitete uredjaja, sto kvalitetniji znaci da moze da dere vise:)

Hvala kefalo (ziv bio), imacu tvoje napomene u vidu.

U principu nisam imao na umu koliko glasno (jako) mogu da odvrnem zvuk, (uglavnom slusam tiho - koliko da se cuje samo u sobi i nigde vise), vec da li je pravilnije da volume na zvucnoj bude manje, a na zvucnicima vece, ili obrnuto.

E sad, imao sam na umu da znalce nece mrzeti da objasne osnovne principe vezane za ovo.

Sustina je da ukupno pojachanje (na kartici i u kutijama) ne dovede do distrorzije zvuka.
Zvuk je losh onoliko kolkiko je losha najloshija karika u lancu !!

Kod Hi-Fi sistema postoji predpojachalo i pojachalo i zvucnici- ti imash predpojachalo na zvucnoj kartici i pojachalo (i same zvucnike ) u kutijama. Ako preterash sa predpojachanjem imaches izoblichen zvuk. Isto vazi i za pojachanje (sve pod uslovom da sami zvucnici jos uvek nisu prepterecheni- mada se obicno tako i prave te aktivne kutije, da su im snage na kojima poshinje chujno izoblichenje blizu ) .

Kada che zvuk koji pojachavash (na potenciometru koji je na kutijama) pocheti da se izoblichava , zavisi direktno od ulaznog napona (tj. napona signala koji mu salje zvucna kartica)!!!

Kad vidim ono " odvrnem dugme potenciometra za 1/3 i zvucnik ubija, shta bi bilo (koliko bi bilo jako) da sam ga tek odvrnuo do kraja !?" Ovu glupost ne mogu da svarim nikako.

Znachi : Prvo pojacash zvucnik umereno (da bi uopste nesto chuo) i onda pojacavash zvuk u u Windowsima dok ne chujesh izoblichenje. Onda smanjish pojachanje i onda pojachavash ubuduche samo na pojachalu. Mozesh i obrnut postupak, ali ja mislim da je ovako najprostije.

Hvala Bato, tako nesto sam imao na umu.

&pozdrav!

Nazad
Vrh Dno