Šta je novo?

Pojačavanje Wi-Fi signala sa Cudy M1800 WiFi 6 Mesh

sretenije

Cenjen
Učlanjen(a)
15.03.2012
Poena
155
Nedavno sam završio sa renoviranjem kuće, provukao sam u sve sobe ethernet cat6 kablove i postavio rack ormar negde na sredni kuće. Za povezivanje sa ruterom koristim switch tp-link tl-sg1024d 24-port gigabit switch. Imam Orion internet i oni su mi dali ruter Sagemcom Fast 5657. Takodje (pošto sam još pod ugovorom) imam i mts internet (koji planiram da otkažem kad istekne ugovor) koji radi preko rutera Zte H168n. Ruteri stoje jedan pored drugog u ormaru. Imam dva pitanja:

1. Primetio sam da mts-ov ruter ima bolji signal na većim razdaljinama nego Orion-ov od 2.4Ghz. Da li neko zna kako je to moguće obzirom da Orion-ov koristi novije standarde ako sam dobro ispratio specifikacije?
2. Pošto imam dosta senzora po kući (poplava, curenje gasa, zatvaranje ventila za vodu) želeo bih da pojačam signal u određenim delovima kuće. Pošto imam izvučene cat6 ethernet kablove, razmišljao sam da koristim Cudy M1800 WiFi 6 Mesh. Da li moguće jednostavno povezivanje Cudy sa ruterom koji imam? Da li neki ima iskustva sa tim ili možda ima bolji predlog? Bitno mi je da proširim mrežu i za 2.4Ghz pošto većina senzora radi samo na toj frekvenciji

Nisi rekao kolika je kuca?

Ali da za kucu bi bilo najbolje postaviti neki mesh sistem i iskljuciti wifi od provajdera. (takodje imam i orion)

Ja imam 250m2 u dva nivoa, i pokrivam sa tendom mw5 (twin pack) a ima da se kupe i sa 3 kocke.
Mozes i nekog drugog proizvodjaca, mozda neki sa wifi 6 ali nemas brige oko pokrivenosti cele kuce.
Svakako da postoje i bolji mesh sistemi od ove tende, ali ovo je jeftino i radi jako dobar posao.

Kupis mesh sistem za 50-70eur, pa to je meni odlicno, jer to moze da kosta i par stotina eura.

Nisi rekao kolika je kuca?

Ali da za kucu bi bilo najbolje postaviti neki mesh sistem i iskljuciti wifi od provajdera. (takodje imam i orion)

Ja imam 250m2 u dva nivoa, i pokrivam sa tendom mw5 (twin pack) a ima da se kupe i sa 3 kocke
Mozes i nekog drugog proizvodjaca, mozda neki sa wifi 6 ali nemas brige oko pokrivenosti cele kuce.
Kuća ima 180 kvadrata i u pitanju su poluetaže. Mislim da bi sa 3 mesh uređaja rešio problem.
A zašto bih isključio wifi od provajdera? Jel bi on ostao onda samo kao default gateway i dodlejivao ip adrese, a sam mesh ruter bi radio wifi? Pošto ja imam switch jel on ond aisto ostaje vezan za sam ruter? Jel imaš isti ruter kao ja pošto si u orion-u?

Nemam isti, ja imam huawei WIFI ruter koji je je verovatno i bolji od tog sagema ali domet opet ne moze da pokrije moju kucu.

Wifi od provajdera trebas iskljuciti jer ne zelis na njega da se kacis jer nema dobar domet,
pa da se posle moras prebacivati na mesh rucno...jednostavno nema smisla kada ti je sve pokriveno sa jednim dobrim signalom.

Mozes i wifi provajdera da ostavis za neke manje bitne uredjaje koji su stalno konektovani, nece to da smeta, ali nece puno ni da koristi.

Sto se tice samog povezivanja mozes kako hoces, kod mene je mreza dosta velika i komplikovana sa nekoliko switcheva i rutera,
ali najprostiji mozes bukvalno da postavis svoj ruter iza modema provajdera (kome iskljucis wifi), na njega vezes svoj switch i svo rutiranje onda radi tvoj ruter.
Neko ce reci da provajderov ruter treba u bridge ali to ce da radi i ovako prosto.

ili kako god da povezes dobices dobru wifi pokrivenost sto je tebi trenutno i najbitnije a arhitekturu mreze ces prilagoditi posle.

Nemam isti, ja imam huawei WIFI ruter koji je je verovatno i bolji od tog sagema ali domet opet ne moze da pokrije moju kucu.

Wifi od provajdera trebas iskljuciti jer ne zelis na njega da se kacis jer nema dobar domet,
pa da se posle moras prebacivati na mesh rucno...jednostavno nema smisla kada ti je sve pokriveno sa jednim dobrim signalom.

Mozes i wifi provajdera da ostavis za neke manje bitne uredjaje koji su stalno konektovani, nece to da smeta, ali nece puno ni da koristi.

Sto se tice samog povezivanja mozes kako hoces, kod mene je mreza dosta velika i komplikovana sa nekoliko switcheva i rutera,
ali najprostiji mozes bukvalno da postavis svoj ruter iza modema provajdera (kome iskljucis wifi), na njega vezes svoj switch i svo rutiranje onda radi tvoj ruter.
Neko ce reci da provajderov ruter treba u bridge ali to ce da radi i ovako prosto.

ili kako god da povezes dobices dobru wifi pokrivenost sto je tebi trenutno i najbitnije a arhitekturu mreze ces prilagoditi posle.
Hvala na odgovoru! A zar ne mogu da dam mesh-u isti wifi naziv oa uredjaj sam prebacuje sa rutera na nekih od pointa posto je isti naziv. U tom slučaju i ruter može biti koristan jer pokriva jedan deo teritorije pa bih point mogao malo dalje da stavim

Mozes naravno, ali nemoj to da radis... pogresna ti je logika skroz.

mesh sistem ce sigurno da pokrije celu kucu od 180m2, a i ako slucajno ne pokrije dodaces lako jos jedan cvor i pokrijes sve.
Znaci jedan wifi pokriva sve i ne treba ti nista dodatno,
cela poenta mesh sistema je da nema potrebe za dodatnom mrezom jer nema nepokrivenih delova.

ja imam i u dvoristu brzinu od 300mbit, i to je ujedno i max koji ova oprema moze da isporuci na wifi

Mozes naravno, ali nemoj to da radis... pogresna ti je logika skroz.

mesh sistem ce sigurno da pokrije celu kucu od 180m2, a i ako slucajno ne pokrije dodaces lako jos jedan cvor i pokrijes sve.
Znaci jedan wifi pokriva sve i ne treba ti nista dodatno,
cela poenta mesh sistema je da nema potrebe za dodatnom mrezom jer nema nepokrivenih delova.

ja imam i u dvoristu brzinu od 300mbit, i to je ujedno i max koji ova oprema moze da isporuci na wifi
Hvala na informacijama! A koliko ti je dvorište? Jesi li i tamo dodavao neki čvor ili ti hvata iz kuće?

Moje dvoriste ima nekih 100m2 nije preterano veliko, ali hvata signal sa cvora iz trpezarije na spratu.

Bilo bi pozeljno da sve tacke budu spojene lan kablom (meni nisu)

Da mesh podrzava ethernet za takozvani backhaul, je bitno u tvom slucaju ako hoces da iskoristis žičanu mrežu koju vec imas za (mnogo) bolje performanse. Kod nekih mesh uredjaja to ne moze, e sad taj Cudy ne znam, moras da potrazis po internetu.

Nazad
Vrh Dno