Šta je novo?

Podmladjivanje

• Začetnik teme Začetnik teme ostres
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ostres

Slavan
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
319
Imamo na poslu neku prastaru masinu koju bi trebo da probam da
dobudzim, dok ne stigne nesto novo (ne lipsi magarce).
CPU-Z mi je izlistao sledece podatke:
CPU-Intel Celeron 400Mhz (Mendocino) socket 370 PPGA
MB Chipset i810 PC87366 Rev A3.
Ima i 32 MB nekog SDRAM-a.
Zanima na koliko MHZ moze da se nadje najbrzi proc za
ovo podnozje i da li sto se tice memorije treba na nesto
posebno da obratim paznju (dvostrana, jednostrana...)
Ne znam koji je proizvodjac ploce posto me mrzelo da ga rasklapam
ako ne mogu da ubacim proc na bar 700-800MHz.
Inace masina sluzi samo za Word i Excel.

Što se tiče CPU-a,mislim da celeron II i pentium III najverovatnije neće raditi u tom socket-u zbog prelaska na .18 mikrona i razlike u voltaži,mada nisam baš 100% siguran u to. 🙂 Maksimalno što onda možeš da izvučeš je celeron sa tim istim jezgrom na 533 MHz,ako ga iskopaš negde..
Ono u šta sam potpuno siguran jeste da intel810 chipset podržava samo PC100 memoriju pa o tome povedi računa.

ostres je napisao(la):
.....Inace masina sluzi samo za Word i Excel.

Ne isplati ti se da to radis. Nadji negde 128 sdrama pc100 (moze i pc66 i pc133) i ubodi umesto tih 32 , osetices ubrzanje i laksi rad os-a, a Word i Excel ce da lete. Mislim sta ti treba za ta 2 programa??? Cak ces moci i XP da stavis na takvu konfiguraciju.
:wave:

moze XP ali bi bilo to isuvishe veliko maltretiranje jer u principu XP zauzima (kad se ama bash svi nepotrebni procesi pogase kao i servisi) minimalno oko 70-80mb s'tim shto bi podizanje sistema bilo uzasno sporo, kao i pokretanje bilo koje aplikacije, i naravno cim se podigne sistem ... obavezno gashenje svih nepotrebnih procesa ... znaci muka ziva.
i ja se slazem +128MB ; 98SE i ima da pichi 🙂

eh da je problem samo sporo dizanje sistema . Pre neki dan sam instalirao XP na sličnoj mašini samo je ova imala 64 Mb rama . Užas ... posle čitave večnosti koja je protekla pri dizanju sistema sledio je drugi šok . Sistem da je malo sporije reagovao uopšte ništa ne bi ni radio ... Dakle moja ti je preporuka da se maneš XP-a i drugih šarenih OS i da staviš 98SE ili 2k (ali samo ako je potreban zbog kompatibilnosti nekih programa )

XP na 64Mb RAM-a je pravo samoubistvo. Minimum da ikako može da se radi na njemu je 96Mb, ali i to je dovoljno loše, posebno ako je hard spor. Za mašine te klase je prava stvar Windows 2000, mada ni RAM nije toliko skup više, tako da je to praktično jedina stvar u koju treba investirati na takvim računarima.

Nazad
Vrh Dno