Šta je novo?

Podizanje Windows Xp na Acer Extensa 5630

sbatke

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2008
Poena
304
Kupio sam ovaj laptop Acer Extensa 5630G-582G32Mn i na njemu je došao Linux.E sada bih želio da podignem Xp i pošto prvi put dižem sistem za laptop zanima me :
* Da li ovaj laptop podržava i 32- bitnu verziju Windowsa?
* Našao sam drajvere na Asusovom sajtu i da li treba da instaliram one sve ponuđene za ovaj model ili ako je neko podizao za ovaj model koje da instaliram i ima li kakvih problema na koje bih trebao pripaziti?

Podrzava 32bit naravno, veca je mogucnost da ces imati eventualne probleme sa 64bit. :)

Od drajvera za acer (ne za asus :d) ne treba da instaliras sve, vec da izaberes proizvodjaca... Pretpostavljam da je za taj acer isto kao i za ovaj moj, tako da verovatno imas nekoliko drivera za WLAN (npr. kod mene atheros, broadcom itd.), za touchpad alps ili synapctis (ako se dobro secam) i tako neke stvari. Treba da potrefis sta da instaliras. :)

Mozda je vec neko pisao o tome na ovoj temi: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=175996

Hvala puno na brzom odgovoru.A ono za acer-asus greska prilikom kucanja:smash:

Evo pošto sam danas dobio ovaj laptop,da pitam sledeće.Kupljen je u BC groupu i uz njega je došao i Cd sa drajverima tako da ih ne trebam skidati ali kada uključim laptop na ekranu mi piše između ostalog dobrodošli u Linpus linux,linpus tehnologies.E sada kada ubacim instalacioni CD od Windows Xp ništa se ne dešava.Kako da u biosu nađem opcije ovo kao da nema onaj standardni bios kao u desktop računara;pozadina je crna ovo je čini mi se kao od linuxa ake se ne varam?

Poslednja izmena:
Mislis, kako da butujes sa cd-a?

Laptopovi imaju takve biose uglavnom, nema nista od podesavanja.

Pritisnes F12 da izaberes odakle ces da butujes, a ukoliko nece da ti instalira windows xp bez ahci drajvera mozes u biosu da ukljucis "native ide", ili da iskoristis program nlite da ubacis drajver u instalaciju windowsa.

Poslednja izmena:
Evo kako izgleda kada ga upalim i nešto odradi neka pretraživanja i tu stoji.

Prilozi

• DSC00102.JPG
    DSC00102.JPG
    58.7 KB · Pregleda: 106
Pardon ova slika iznad je kada učitava nešto a ovakva je slika kada na kraju stoji i traži kao da se ukuca neka komanda.

Prilozi

• DSC00101.JPG
    DSC00101.JPG
    43.1 KB · Pregleda: 94
Pa ok, to je linux bez grafickog interfejsa... Ja sam ga obrisao i instalirao xp.

Dok jos nisi obrisao sve sa harda... Da li tvoj laptop moze da butuje onaj Acer arcade deluxe (tako nekako se zove Acer program za pustanje muzike, filmova i slicno, a radi bez podizanja windowsa) - dok je ugasen racunar pritisnes i zadrzis ono "e" dugme, kod mene je plave boje, pretpostavljam da ga ima i na tvom laptopu.

Znaci, kad ukljucis laptop, F2 ti je za ulazak u bios, a F12 ti je boot menu. Bar je tako na mom aceru, kontam da je i na tom.

Poslednja izmena:
Ima kod mene sa desne strane odvojeno od tastature vertikalni red dugmadi i prvo je e dugme ali bijelo.Pokušao sam ali ne reaguje kada je isključen laptop.A sa F2 mi je uspjelo da uđem u Bios i podesim za početak instalacije i evo krenula je uspješno.Pa ako bude problema pitat ću.Hvala "945" za brze odgovore:type:

Instalirao sam XP sve mi radi OK osim zvuka iako sam instalirao drajver koji je došao na cd-u (Realtek audio driver R 1,94)Ali nema zvuka nikako.Kada uđem u sound and audio device piše "no audio device".Takođe u "program files-u" ima instaliran realtek fajl ali bilo koja ona plava realtekova ikonica neće da se pokrene.Takođe mi je čudno zašto u programs-u nema instalirane ikonice od realteka.Ne znam šta da radim ?

Poslednja izmena:
I taj je kod mene.Skinut ću ovaj kao kod tebe pa ću da pokušam.

Pokušao sam da skinem ovu 211 verziju ali je skinulo do pola i tu stalo.Nađem na netu verziju 214 od prije nekoliko dana nju skinem i ista stvar.Pojma nemam,šta da radim:wall:

Instalirao sam XP sve mi radi OK osim zvuka iako sam instalirao drajver koji je došao na cd-u (Realtek audio driver R 1,94)Ali nema zvuka nikako.Kada uđem u sound and audio device piše "no audio device".Takođe u "program files-u" ima instaliran realtek fajl ali bilo koja ona plava realtekova ikonica neće da se pokrene.Takođe mi je čudno zašto u programs-u nema instalirane ikonice od realteka.Ne znam šta da radim ?

Instaliraj i driver UAA, to je zapravo patch!
Lepo piše u manualu... i sve će "bidne" ok!

(Please first install the UAA driver before Audio installation)

Poslednja izmena:
Skinuo sam i taj UAA(koliko sam skontao to je audio drajver matične ploče),raspakovao ga i koliko sam vidio on se postavio u windows fajl.E sada nakon toga ubacim realtek obadvije verzije i 1.94 i najnoviju 2.14.E sada drajver se kao instalira ali kada odem u "device manager" kod realtek-aHDA mi svijetli žuti znak upozorenja.Kada kliknem na taj drajver piše mi."This device cannot start.(Code 10).Evo i slika.:smash:

Prilozi

• DSC00107.JPG
    DSC00107.JPG
    43.3 KB · Pregleda: 64
Skinuo sam i taj UAA(koliko sam skontao to je audio drajver matične ploče),raspakovao ga i koliko sam vidio on se postavio u windows fajl.E sada nakon toga ubacim realtek obadvije verzije i 1.94 i najnoviju 2.14.E sada drajver se kao instalira ali kada odem u "device manager" kod realtek-aHDA mi svijetli žuti znak upozorenja.Kada kliknem na taj drajver piše mi."This device cannot start.(Code 10).Evo i slika.:smash:

UF! Skoro mi je tako pobrljavijo travelmate 5320 od kuma, j@g, sve sam probao od pokazivanja putanja, inf... obnevideo skoro od svega skupa... stim da je prethodno sve radilo bez greške, deinstal. neka igra i on pobrljavi... uh!
Digao sam mu sistem ponovo i opet isto... na kraju mu pljusnem vistu i radi ***** bez greške... Nisam pametan! Ima neko ovde pametniji da predloži nešto?

Pokušaj od "žutog znaka" da nađeš putanju prema driveru, update driver>sad mu odredi device... prethodno raspakuj driver da ga povuče sam xp! Možeš i prvi driver nema veze koji je (stariji)!

INAČE PRVO SE INSTAL UAA, PA TEK ONDA AUDIO!

Evo napokon sam riješio .Nađem na nekom stranom sajtu da je problem UAA za XP SP3.I čovjek fino ponudio rješenje.A štos je u tome da da se u registru promijeni kao da je SP2 tj vrijednost 200,ubaci se KB od SP2 i drajver se takođe tada instalira ,računar se restartuje,ponovo se promijeni u regeditu na SP3 tj.300.I to je to ,kod mene radi.:banana:

ja sam imao isti problem na mom 5920G Aceru da mi ne radi zvuk i probao sam nekoliko puta da podignem sistem (xp sp 2) i nista nije radio zvuk niti mogao da se restartuje. resenje: xp sp 3.

Imam identičan problem! Kupio sam acer extensa 5630z. Dobio sam ga sa vistom na njemačkom jeziku. Pošto nemam pojma o njemačkom, a mrzim vistu, ja sam hitno oborio sistem i nabacio Win XP SP3. Odem na Accervu stranicu i instaliram redom drajvere... Ima ih previše, ali eto i to sam odradio!

I nemam ZVUKA!!! :wall: Vidim da je neko to riješio pa bi molio rješenje ili neki link gdje je to rješeno.:

HVALA!!!

Svaka čast! Riješio sam!

Imam još problema... Imam ona dva dugmića na laptopu za bluetooth i za Wirles konekciju koji bi trebali da služe za aktiviranje tj. deaktiviranje tih funkcija! Sada mi se ništa ne dešava pritiskom na njih. Kada je vista bila na kompu pritiskom na recimo wireles dugme velikim zelenim slovima bi pisalo da je to aktivirano!!! A sada ništa!

A ovaj bluetooth na Device Manageru postoji, ali klikom na njega na desktopu ili u taskbaru ništa!!!:wave:

Možda sam malo dosadan, ali pogajte!

I hvala!

Svaka čast! Riješio sam!

Imam još problema... Imam ona dva dugmića na laptopu za bluetooth i za Wirles konekciju koji bi trebali da služe za aktiviranje tj. deaktiviranje tih funkcija! Sada mi se ništa ne dešava pritiskom na njih. Kada je vista bila na kompu pritiskom na recimo wireles dugme velikim zelenim slovima bi pisalo da je to aktivirano!!! A sada ništa!

A ovaj bluetooth na Device Manageru postoji, ali klikom na njega na desktopu ili u taskbaru ništa!!!:wave:

Možda sam malo dosadan, ali pogajte!

I hvala!
Da li imaš bluetooth ugrađen?Na mojoj extensi nema(valjada se opciono ugrađuje) iako ima dugme i kod mene ono funkcioniše a nisam ništa dodatno ubacivao samo drajvere ponuđene na acer sajtu.

Poslednja izmena:
@Optimus
Instaliraj launch manager. Ja sam to dobio na cd-u, ne znam ima li na sajtu.

Poslednja izmena:
Problem je što ja nemam diska!!!

Evo sa ću potražit taj lunch manager!

Riješio! Danas sam se tek registrovo na ovaj forum i ostajem definitivno! Ljudi hvala vam velika!

Tu smo da se ispomažemo dvojica uvijek više znaju a kamo li nekoliko hiljada;);););)

Vrh Dno