Šta je novo?

Podeshavanje DiSEqC motora - SkyStar 2 i DVBDream

Pablo

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
500
Juche sam kupio Strong DiSEqC SRT DM2100 i treba mi pomoc oko podeshavanja.
Od opreme imam SkyStar2 v2.3d karticu, ALU antenu od 1.2m i navedeni motor.
Od software-a koristim Win 7 x64, driver za SS2 je 4.5.1 a SW za gledanje satelita koji koristim je DVB Dream 1.5c.

Nulti satelit sam namestio da mi je Eutelsat W2 16.0E i signal je manje vishe ok ali na nekim transponderima ga nema... Neznam zashto je tako ali sutra treba da navarujem sipku za motor pa cu valjda namestiti nek imam signal na svakom transponderu. Samo problem je shto antena ima podeshavanje po nagibu ali nigde nepishe koliko je stepeni nagnuta pa sam i sad nebadao nekako... Napatio sam se za medalju...
E sad motor radi normalno tj okrece se kad na njemu pritisnem dugme za okretanje ali neznam kako se podeshava u DVBDream-u...

Jel moze neko da objasni step by step shta treba da podesim i koji programi/plugini mi trebaju ??

Poslednja izmena od urednika:
Ja nisam uspio da pokrenem motor sa konzolom iz DVBDream-a. Za okretanje motora koristim mibi plugin 1.10. Takodje ti trebaju WDM drajveri jer preko BDA nece da okrece motor. Imas readme fajl u arhivi pa procitaj a ako nesto ne budes znao slobodno pitaj. Samo nemoj da raspakujes fajlove u plugins folder jer onda oce da zeza dvb plejer.
Pojedini transponderi na 16E imaju vrlo slab signal pa moras dobro da podesis antenu. Sipka za motor mora da bude "pod libelu" (ili u kako se kaze u mom kraju pod vaservagu :D ) inace ce motor prilikom okretanja da "ispada" iz putanje pa neces moci da uhvatis sve satelite. Najbitnije je da dobro podesis nagib na motoru a onda mozes da podesavas nagib na anteni po jacini signala.

Prilozi

• SS2DiSEqC110.zip
    169.1 KB · Pregleda: 406
A kako da znam koji driver imam instalirani, dali je WDM ili BDA ?? Driver je 4.5.1 ( zadnji na kojem je dodana podrshka za Win7 ) a SS2 kartica je prepoznata pod network adapters.

A ovaj SS2DiSEqC plugin sam nashao ali verziju 1.9. Ovo je novija right ??

A ovaj korak shto pishe u Readme file-u preskakujem ?? Poshto nima tog file-a u tom zipovanom file-u...

And now the detailed description how to make it run
===================================================

SKYNET(U).SYS
----------
- Save old SkyNET(U).sys from windows\system32\drivers directory
- Copy new SkyNET(U).sys to windows\system32\drivers directory

Nulti satelit treba da ti bude Astra, a ne w2

Ako je kartica pod network adapters onda je instaliran WDM a ako je pod sound-video controllers onda je BDA.
Zadnji drajver je 4.6.0
Da, ova verzija koju sam okacio je novija..
Da, to preskaces. Taj fajl je trebalo da se zamijeni sa patch-ovanim na starijim verzijama drajvera ali na novim to vise nije potrebno.

Samo raspakuj negdje ovaj plugin. Pokreni exe fajl i prevuci folder sa transponderima u njega. Kad nadjes neki satelit onda kliknes na opciju max signal da bi plugin podesio motor za sto bolji signal.

Kao sto rece renne kod vas je nulti satelit 19.2E

Kod mene je npr nulta pozicija 17E ali posto na toj poziciji nema satelita ja sam nulirao motor, zatim nasao 16E i onda pomjerio motor za 1 stepen zapadno (ovo se najlakse uradi iz plugin-a) i ponovo trazio 16E. Tako sam dobio da mi motor na nultoj poziciji bude okrenut na 17.

Poslednja izmena:
Nulti satelit treba da ti bude Astra, a ne w2

Namestio sam W2 samo zato shto sam negde na EX-YU SAT forumu prochitao da treba da namestim tako... Pomericu antenu na 19.2...

Ako je kartica pod network adapters onda je instaliran WDM a ako je pod sound-video controllers onda je BDA.
Zadnji drajver je 4.6.0
Da, ova verzija koju sam okacio je novija..
Da, to preskaces. Taj fajl je trebalo da se zamijeni sa patch-ovanim na starijim verzijama drajvera ali na novim to vise nije potrebno.

Samo raspakuj negdje ovaj plugin. Pokreni exe fajl i prevuci folder sa transponderima u njega. Kad nadjes neki satelit onda kliknes na opciju max signal da bi plugin podesio motor za sto bolji signal.

Kao sto rece renne kod vas je nulti satelit 19.2E

Kod mene je npr nulta pozicija 17E ali posto na toj poziciji nema satelita ja sam nulirao motor, zatim nasao 16E i onda pomjerio motor za 1 stepen zapadno (ovo se najlakse uradi iz plugin-a) i ponovo trazio 16E. Tako sam dobio da mi motor na nultoj poziciji bude okrenut na 17.

Danas cu verovatno zavrshiti nosach pa se bacam na posao...

A kako sa ovim pluginom da motor dovezem na nultu poziciju ??

^^
Konkretno mislim na ovo:

Namestio sam Astru 19.2E za nulti satelit ali kad je izaberem gore u padajucem meniju na pluginu. motor mi okrene antenu na 30.2 zapadno... Zashto ?

Pa ukucas 0 0 kliknes na Goto x.x i tako ces da dovedes motor na nultu poziciju ili mozes da koristis dugmice na motoru.

Ocigledno nisi dobro podesio plugin. Moras u Configuration da uneses Latitude i Longitude tj poziciju na kojoj se ti nalazis. Po tome podesavas i motor tj nagib motora.

PS To polje pokazuje za koliko stepeni je motor okrenut u odnosu na nultu poziciju.

Pa ukucas 0 0 kliknes na Goto x.x i tako ces da dovedes motor na nultu poziciju ili mozes da koristis dugmice na motoru.

Ocigledno nisi dobro podesio plugin. Moras u Configuration da uneses Latitude i Longitude tj poziciju na kojoj se ti nalazis. Po tome podesavas i motor tj nagib motora.

A koju elevaciju / latitude treba da stavim na motoru ?? Latitude na 45 ??

Moja lokacija:

Iz Google Earth sam uzeo moju lokaciju. Da je mozda nisam permutovao ?? Tu se nalazim: http://en.wikipedia.org/wiki/Bački_Petrovac

PS To polje pokazuje za koliko stepeni je motor okrenut u odnosu na nultu poziciju.

A chek sad ako ja zelim naprimer da odem 39.0 E ako mi je nulta pozicija 19.2E tamo u "go to" moram da ukucam 39.0 - 19.2 = 19.8 E ??

Poslednja izmena:
Ja se nalazim na 19.35' E po Google earth a nulti satelit mi je Astra 19.2E shto jednako je 19.2 - 19.3 = -0.1 shto znachi da motor treba da pomerim 0.1 stepeni zapadno pa onda odvijem srafove i vratim kompletnu antenu sa motorom za onaj 0.1 stepen da bi pogodio sve satelite ? Right ?

Da, ali to je tako malo da nije ni bitno

Malo si promasio :D
Longitude treba da bude 19.3 a Latitude 45.
Na motoru postavi 45.
Ne moras nista da kucas jer su pozicije vec preodredjene pa kad npr izaberes 16E on ce sam da izracuna koliko i u kom pravcu treba da pomjeri motor.
Znaci samo odaberes satelit i kliknes na send pa ce plugin sam da okrene motor tamo gdje treba. Zato je bitno ad se dobro namjesti motor. E sad ako se slucajno desi da ne uhvatis neki "krajnji" satelit onda mozes sam da pomjeras motor za npr 1 stepen dok ne dobijes signal.

Kao sto rece renne to je toliko malo da se ne isplati zamarati sa tim.

Namestio sam i skontao sam sve :D
Samo imam problem na Hispasat-u 30W ( a verovatno i sa nekim satelitom skros istochno ): na nekim transponderima je dobar signal a na nekim ga nema uopshte... Zashto ? Imam jedno drvo u blizini ali mislim da ono nezaklanja pogled... sutra cu slikati...

Poslednja izmena:
Neki transponderi nisu vise aktivni a na nekima je vrlo slab signal pa ih je vrlo tesko uhvatiti.
Naravno ako nesto postoji ispred antene to ce se odraziti na jacinu signala.

Juche sam hteo da gledam tekmu i upalim DVB dream i uophste nigde nema signala. Izadjem napolje i vidim da na motoru nesvetli zelena sijalica. Pogledao sam kablove i oni su uredu a nije ni duvao vetar da okrene antenu... Jel moguce da je mi je crkla SS2 posle vishe od 5god korishcenja i to bash sad kad sam stavio motor ? :( U pitanju je Sky Star v2.3d koja se bash dosta greje a verujem da se sad josh vishe grejala kad sam na nju prikachio motor ( zbog potroshnje ). Kartica se nalazi u PCI slotu koji se nalazi iznad grafichke XFX 4890 koja se takodje puno zagreva pa se toplota prenosi na i na SS2...

Poslednja izmena:
Moguce. Ovih dana je vrlo toplo pa ako nemas dodatne ventove na kucistu onda je unutra furuna. Ako nisi vrtio motor onda mozda i nije crkla. Spoji SS2 direktno na LNB pa vidi da li onda imas signala ili ako imas unimer provjeri ima li napona na antenskom kablu.

Spojio sam karticu direktno na LNB i radi... Samo motor nedaje nikakve znake zivota... :(

Odnesi motor na reklamaciju, ali prvo probaj da ga resetujes jer se mozda zaglupio. Imas u uputstvu opisano kako se resetuje motor.

Shta bi ? Probao sam da resetujem nije pomoglo... Odneo sam na reklamaciju i tamo su prikljuchili na receiver i neradi... nedaje nikakve znake zivota... Sad chekam da mi jave kad ga poprave...

:wave:

Nazad
Vrh Dno