Šta je novo?

Podesavanje SAt Neta-pomoc

Highl1

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
679
Kupio sam juche eol paket u sattraktu,ali me zanima koji kabl da utaknem u karticu
u risiveru imam 2 bela kabla,pretpostavljam da je jedan za Astru a drugi za Hotbird,samo ne znam koji je koji
isto tako kad utaknem ovaj za astru da li cu moci da gledam na televizoru ili cu morati svaki put da vracam kablove
ili postoji neki uredjaj koji ima dva porta,za dva kabla,jedan da ide u kompjuter a drugi u tv
hvala najlepse

Sumnjam da su oba kabla od satelitske antene. Jedan kabl, najverovatnije, ide od satelitske antene ( odnosno konvertora na njoj ) do risivera, a drugi sluzi za prenosenje slike od risivera do tv-a. Razlikuju se po tome kako su zakaceni za risiver. Kabl od satelitske ima konektor koji se bukvalno zavrce, na konektor na risiveru. Sama kartica bi mogla imati dva konektora. Jedan je ulazni za antenski kabl od antene, dok je drugi izlazni ( loop through ), ka risiveru. Ukoliko kartica ima samo jedan ulaz za kabl, potrebno je dodati razdelnik koji propusta frekvenciju do 2GHz. U svakom slucaju, zaboravi da ces moci istovremeno da gledas satelitski TV i da koristis net. Jednostavno, kartica ( ili risiver - zavisi ko je ukljucen ) salju informaciju konvertoru na anteni koju frekvenciju da "hvata". Tako da u slucaju da su obe naprave ukljucene, moze ti se desiti da nece da radi niti jedna.
Svejedno, da zakljucim - najbolje bi bilo da pozoves nekog servisera koji se bavi instaliranjem satelitskih sistema i lepo ti odradi sve kako treba.
:D

za kablove

sam proverio,oba idu od antene?
a na kartici ima samo jedan ulaz

Zanimljivo. Znaci da od svakog konvertora ide posebno kabl. U praksi to znaci sledece: nadji koji je od konvertora za HOTBIRD i njega ostavi prikacenog za risiver - programe sa njega moci ces nesmetano da gledas u svakom trenutku. Drugi kabl, za pocetak ( da isprobas net ), mozes da skines sa risivera i zakacis na karticu. Potom ti treba razdelnik za 2GHz koji se staviti na taj kabl i razvede po jedan kabl za risiver i karticu ( naravno trebaju ti i konektori ). Trebalo bi da radi, s tim da dok si na net-u , na risiveru ni slucajno ne okreci na astru inace ce biti zanimljivih dogadjanja. Moguce je da su potebna jos neka dodatna podesavanja u settingsu samog risivera, ali to vec zavisi od njega samog, kao i to da li je digitalni ili analogni. Postoji mogucnost da ova varijanta nesljaka, a onda je jedina solucija konstantno prebacivanje kabla sa risivera na karticu i obratno ( ne bih sada navodio krdo razloga za to ).

hvala puno

zanima me josh kako da odredim koji je od konvertora Hotbird a koji Astra
isto tako koliko otprilike koshta taj razdelnik od 2GHz da znam da li mi se ispalti da ga kupujem ako je skup,ili uvek da prebacujem kablove
tnx josh jednom

Najjednostavnije je da ukljucis risiver na neki od kanala sa HOTBIRD-a pa svuci jedan od kablova ( bez brige nema nikakve stete ). Ako i dalje imas signal, pogodio si kabl od Astre. Sto se tice razdelnika, koliko se secam kosta negde oko 10eur , ali nemoj me drzati za rec, davno sam to kupovao. Ukoliko na risiveru ne izlazi na kom satelitu je kanal koji gledas, kompletan popis kanala imas na http://www.lyngsat.com/
Ukoliko imas nekih dodatnih interesovanja u vezi satelitskog hardvera pogledaj http://www.montsat.cg.yu/

Nazad
Vrh Dno