Šta je novo?

"Podesavanje" memorije...

micens

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
619
Interesuje me sledece: Imam 2x1Gb Transcend memorije na 800MHz (400x2) sa latencijama 5-5-5-18 (po specifikacijama) Svaki program je tako i prepozna (Everest, CPU-Z,...). E sad posto mi u bios-u stoji podesavanje za memoriju sve na Auto, SPD,... programcici prepoznaju da ova memorija radi sa latencijama 5-6-5-19 i da radi na 700MHz (350x2) i ako su fabricke specifikacije drugacije (onako kako sam napisao u predhodnoj recenici). Pa me interesuje, jel to moze da se namesti da radi kako je fabricki definisano, a da se nista ne OC-uje?

Inzenjeri u MSI su tako konstruisali plocu da kada u nju ubodes taj procesor i tu memoriju ne mozes da dobijes default takt za obe, drugim recima ako si hteo da ti sve radi na default setovanjima trebalo si drugacije da uparis komponente. Evo ti jedan prostacki primer sa kolima, stavis na juga nove gume koje su predvidjene za brzine do 250 km/h i onda ocekujes da se te gume vrte na 250 km/h bez ikakvih dorada na ostatku automobila (friziranje motora, ojacavanje karoserije i sl.)

Aha, znaci da bi memorija brze radila, morao bi biti brzi procesor, ako sam dobro shvatio? Recimo, ako bi imao 4200+@2200MHz, memorija bi radila na 733MHz (366,5x2)?

Inzenjeri u MSI su tako konstruisali plocu da kada u nju ubodes taj procesor i tu memoriju ne mozes da dobijes default takt za obe,

Nema to nikakve veze sa inžinjerima u MSI-u, ali ima svake veze sa "polovičnim" množiocem tog Brisbane-a (10.5x).

@micens
Eventualno obori množilac na 10x, postavi memoriju na ddr800 (ili auto, svejedno) i klokuj HT na 210MHz. Dobićeš ddr2 840 memoriju i blago klokovanu ploču. Ali, rekao si da ne želiš ništa da klokuješ...

Poslednja izmena:
Nista, onda cu za sad ostaviti ovako kako je, pa sta sad,... Mada sad sam se cuo i sa drugarom koji ima 4200+ kojem je mnozioc 11 (znaci nije polovican mnozioc), pa mu opet memorija ne radi na 800 MHz. Bas su ga zakomplikovali. U "moje vreme" je to bilo sve jednostavnije, lepo si imao mnozioc procesora, FSB magistralu i memoriju koja je bila 1:1 sa tom magistralom i sve je lepo radilo, a sad te ovo, te ono te ubacili taj neki HT Link (za koji zapravo ne znam ni cemu sluzi,..). No dobro, mozda jednom i otkrijem cemu sve to sluzi :d

Interesuje me sledece: Imam 2x1Gb Transcend memorije na 800MHz (400x2) sa latencijama 5-5-5-18 (po specifikacijama) Svaki program je tako i prepozna (Everest, CPU-Z,...). E sad posto mi u bios-u stoji podesavanje za memoriju sve na Auto, SPD,... programcici prepoznaju da ova memorija radi sa latencijama 5-6-5-19 i da radi na 700MHz (350x2) i ako su fabricke specifikacije drugacije (onako kako sam napisao u predhodnoj recenici). Pa me interesuje, jel to moze da se namesti da radi kako je fabricki definisano, a da se nista ne OC-uje?

De bar u biosu spusti tajminge. Kad vec mora da radi na 700MHz nek bar tajminzi budu malo zategnutiji. Stavi 5-5-5-15.

Procitaj ovu temu, mozda ti pomogne da shvatis o cemu se radi.

Dobro, zakljucak je da bi procesor mogao da se klokne i do 2,6GHz :D E sad, drugi zakljucak je da kada bi stavio taj FSB ili kako se to vec sad zove (ono sto mi je po defaultu na 200MHz) na 228 procesor bi radio na 2394 MHz i tada bi memorija radila na njenih stvarnih 800 MHz (400x2)! Jel sam sad dobro razumeo :) Ili ako bi stavio taj FSB na 240MHz, a spustio mnozioc na 10 isto bi dobio.
E sad sta me zanima. Dizanjem FSB-a klokujem plocu u stvari, jel tako? I sta se pri ovim poduhvatima desava sa HT link-om? Po defaultu mi je na 1000MHz, a procitao sam da bas ne bi smeo da predje tu cifru, bolje da bude manje, kako sve ovo utice na to? Taj HT nikako da skontam sta je i gde je i kako funkcionise :wall:

Ako je iz potpisa tacno da imas AMD AM2 4000+ procesor, koji radi na 10.5 x 200 = 2100MHz, dovoljno je da spustis multiplier na 10, cime ces smanjiti frekvenciju procesora, ali ce ti frekvencija memorije biti normalna.

Tacno je da imam taj procesor, ali sta bi onda dobio, procesor koji radi na 2GHz :trust: To opet nije to, bolje bi bilo da radi malo brze, nego malo sporije :d

Pa sto jes, jes. Mozda jednom i uradim, kad budem bio siguran sta tacno sta radi ;) Do sad sam skontao pocetak, ali mi jos ove dve stvari nisu 100% jasne:

Dizanjem FSB-a klokujem plocu u stvari, jel tako? I sta se pri ovim poduhvatima desava sa HT link-om?

Dizanjem FSB-a dizes i HT link.
Posto iz meni nepoznatih ralzoga, ne valja da je HT preko 1000 mHz, ili sto je cesci slucaj, ploca ne moze da izgura HT preko odredjenih vrednosti prilikom dizanja FSB-a u biosu postoji podesavanje za mnozilac HT linka.

Tako da ukoliko klokujes na 250 mHz FSB, stavis mnozilac na 4x i sve je opet na 1000. Ukoliko klokujes na 290, stavis na 3x i dobijes ~ 900 mHz. HT link, kako kazu, nije mnogo bitan za performanse, tako da tih 100 mHz dole, mnogo manje steti, nego sto dizanje FSB-a koristi.

To da memorija mora da radi na istoj frekvenciji kao i FBS tj. da radi sinhrono je potrebno za prosle generacije AMD procesora. Sada su ugradili delilac u sam procesor, pa nema potrebe da se opterecujes time da namestas sve na istu vrednost, jer nema nikakvih dobitaka u performansama.

Jedino pravilo je da stavis memoriju da radi sto brze i procesor takodje, da li rade ili ne rade na istom FSB-u vise nije bitno.

Fala na odgovoru ;) Sad jos da nadjem gde se menja taj HT mnozioc (posto ga ovako bas nisam nasao), pa da probam.
A sto se podizanja FSB-a tice, kolko ploca moze da izdrzi podizanje toga?

Preosecan overklok moze da izdrzi skoro svaka ploca, obicno su kriticni procesor i memorija. tj nije bitno koliko ploca moze, vec koliko moze procesor, a potom i memorija.

Predlazem ti da pretrazis forum, ima dosta tema u vezi klokovanja, gde je sve mnogo lepse objasnjeno, nego sto ti ja ovako na brzinu mogu objasniti.

Nazad
Vrh Dno