Šta je novo?

podesavanje brzine ventilatora u biosu

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Imam hyper 101 sa 4 pi konektor ventilatorom.
Veoma je brza pri startanju ,cak 3600 obrtaja, pa bi htjeo da to malo smanjim.
Sta gledam u biosu, kako bi se trebala zvati ta podesavanja.
Kada ih nadjem, ostalo znam, save changes and exit.
Jel tako.

kao prvo, da li si siguran da ploca sama moze da kontrolise? mozda mozes samo softverski.
na asusu se kontrola nalazi u power sekciji u hardware monitor. to je posebna q-fan opcija.
gde inace gledas brzinu venta?

odes u advanced pa u smart fan configuration. namestis cpu smart fan na enable i ostale parametre po volji
CPU Smart Fan
This item allows you to control the CPU Smart Fan function. Options: Disabled (default) / Auto / 4-pin / 3-pin
Smart Fan Calibration Choose this item and then the BIOS will auto test and detect the CPU/System fan
functions and show CPU/System fan speed.
Control Mode This item provides several operation modes of the fan.
Options: Quiet / Performance / Manual
Fan Ctrl OFF(℃ ) If the CPU/System Temperature is lower than the set value, FAN will turn off.
Options: 0~127 (℃)
Fan Ctrl On(℃ ) CPU/System fan starts to work under smart fan function when arrive this set value.
Options: 0~127 (℃)
Fan Ctrl Start Value When CPU/System temperature arrives to the set value, the CPU/System fan will
work under Smart Fan Function mode. Options: 0~127 (℃)
Fan Ctrl Sensitive Incr easing the value will raise the speed of CPU/System fan.
Options: 1~127

e imam problem.
Ukluceno je na auto a one stavke kasnije nisam shvatio pa nisam ni dirao.
Trenutno ne mogu do racunara, a nastojacu kasnije slike da okacim da vidite ta podesavanja.
Sada je ventilator suvise osjetljiv, ja pomjerim mis a on malo jace zavrti.

CPU Smart Fun stavi na auto, Controle Mode na Manual i klikni na Smart Fan Calibration, izbacice ti plavi ekrancic gde trazi min. i max brzinu ventilatora. Oko minut traje, zapamti vrednosti za Fan Ctrl Start Value i Fan Ctrl Sensitive, klikni enter i vraca te na normalan ekran. E sad u dnu ima Ctrl Start Value i Fan Ctrl Sensitive i tu upisi vrednosti koje si trebao da zapamtis (na + i - tastere). Fan Ctrl On stavi na 40 ili 45, koliko vec tebi odgovara. Fan Ctrl OFF mozes da postavis na 1 stepen jer veoma tesko ce taj proc toliko nisko da se spusti sa temperaturom.

Vrh Dno