Šta je novo?

Podesavanje ASUS rutera

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
Imam problem oko povezivanja ASUS WL-520GU rutera preko telekomovog modema (ADSL/Havajski) ... svi pisu da je resenje problema da se adresa rutera promeni na 192.168.2.1 pa da preko te pristupas ruteru a preko 192.168.1.1 pristupas modemu ...

ima li neko ko zna da mi napise ***** frendly uputstvo kako se to radi posto mi ne ide nikako ... pokusavao sam u WANiLAN settings ali dobijam cudne poruke ... pomoc plizzz

to je sve što treba da uradiš, to što si već uradio. kakve poruke dobijaš?

hajde ovako: havajca ne diraš uopšte.

otkači havajca od asus-rutera.

jedan od 4 LAN portova rutera spojiš ethernet kablom sa mrežnom kartom računara.

uđeš u setovanja asusa, promeniš mu IP na, recimo, 192.168.2.1, SM: 255.255.255.0, Gateway 0.0.0.0 (to zapravo znači automatski odabir gatewaya, prepušta se ruteru, možda ti i ne zatraži da uneseš gateway prilikom setovanja), snimiš setovanje i sačekaš minut-dva da se ruter resetuje. Type of ISP services ti je "Automatic IP".

spojiš havajca preko ethernet kabla na WAN port asusovog rutera. isključiš oba uređaja i sačekaš dva minuta. uključiš ih. sačekaj minut-dva da se ruteri podignu i izdogovaraju sa provajderom.

sada bi morao da imaš internet i preko LANa i preko WIFIja.

ponovo se vratiš u setovanja rutera ali ovaj put tako što u browser ukucaš: 192.168.2.1 i ispodešavaš sve ostalo (recimo zaštitu, šifru za pristup itd). sve to snimiš, sve bi moralo da fercera.

Poslednja izmena:
nisam imao puno vremena danas da se igram ... dakle ... imam problem što NE ZNAM KAKO DA PROMENIM RUTERU ADRESU na 192.168.2.1 pa ću kasnije da okačim slike šta radim pa da vidimo gde grešim ... dakle ja povežem ruter tako kao si rekao i pristupim mu preko 192.168.1.1 ... e tu zaglavim pošto koje god podešavanje da namestim u WAN i LAN settings završim tako što moram da resetujem ruter preko dugmeta fizički

Kada promenis adresu ruteru, on postaje nedostupan jer se prebacuje u drugi subnet (sto je i poenta menjanja adrese). Da bi ponovo mogao da mu pristupis, prvo sacekas 1 minut da se uredjaj resetuje, a zatim promenis adresu racunara sa koga pristupas ruteru tako da oba uredjaja pripadaju istom subnet-u (npr. ako je ruter 192.168.2.1, stavis da racunar bude 192.168.2.18).
PS: pretpostavka je da sve adrese koriste standardni subnet mask 255.255.255.0.

ok .. a da li to menjam u WAN ili u LAN settings (mislim za adresu rutera)

Evo malo screen shotova

prvi je to sto ja zovem WAN i LAN settings i to bi trebalo da bude to podešavanje za ruter ... e pa ako nisam pogrešio ispravite me pa recite gde šta treba da upišem

Clipboard01-IP config.png

a ovo drugo je status rutera

Clipboard02-status.png

e ... ja sam sada na šljaci pa čim dođem gajbi probaću da li sam sve podesio kako treba

da li sam nešto zaboravio ... mislim da nisam ... samo pitanje da li na desktop mašini treba da postavim fixnu IP adresu ili ne?

Dakle ... uspeo sam da namest da radi net na dve desktop masine ... na varijantu da je ruter 192.168.2.1 a i na jednostavniju foru sto mi je pokazao brat Angelos ... e sad je tu sledeci problem ... ova gajba kao da je ukleta ... ne radi wireless ... tj. kao da imaju neke smetnje pa nece da radi, ne vidi se ruter kao AP ... a kad ruter odnesem na neku drugu lokaciju (npr. dok sam podesavao ruter na sljaci) sve radi savrseno i na auto podesavanjima ... sta sad da radim ... da li i to sve treba manuelno da ispodesavam (vrsta wirelessa, kanali i sl.) ? :-(

Vrh Dno