Šta je novo?

Podela particije radi instalacije Linuxa

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Imam tri particije na hardu. Zeleo bih da TRECU particiju, u ovom slucaju to je E:, podelim na DVA dela i na ovaj drugi da instaliram LINUX.

Mogu li da podelim tu trecu particiju iako na njoj vec imam podataka, to je particija od 60GB, oko 30GB je zauzeto a ja zelim da je podelim u odnosu 40:20 ali da SACUVAM PODATKE KOJI VEC POSTOJE NA NJOJ, znaci da ovi podaci koji su vec tu "stanu" na taj deo od 40GB.

Kako da uradim da mi se posle instalacije Linux-a prilikom svakog butovanja racunara pojavi MENI iz koga mogu da biram da li cu Win ili Linux? Da li uopste Linux moze da se instalira ovako kako sam to ja zamislio i to na E: particiji, odnosno to bi bio F: kada se podeli.

Ako se ne varam može sve ovo što si hteo mada bi ja prvo ceo hard formatirao pa onda sve to radio ali kad se nema prostora onda :wall: .
Ja sam delio tako particije uz pomoć PartitionMagic-a i uglavnom je sve bilo ok. Desilo mi se jednom ili dva puta da se zezne xp u toku tog particionisanja ali to je bilo sa starijom verzijom programa.
A što se tiče ovog menija kolko je meni poznato to će se pojaviti po instalaciji Linuxa bez da ti nešto nameštaš mada je bilo davno kada sam se zezao sa linuxom tako da nisam siguran možda je i bilo nekih peripetija oko toga pa to bolje da kaže neko ko se više razume.:wave:

Poslednja izmena:
Ajd da pitam, kako deinstalirati Linux, a da ne diram windows?

Linux ces deinstalirati prostim formatiranjem particije na kojoj se nalazi :)

Da, onda se sje*e boot. Onda moze da instaliras neki boot menadzer ili da ostavis tako ali da ti windows bude default :D

@civil
Acronis partition manager moze da smanji particiju,ali pre smanjenja particije obavezno pokreni chkdsk /f i defrag i postoji sansa da ne uspe.

@proki
imao sam suse10 i nesto ga zeznem do nefunkcionalnosti :D i kako da ga se otarasim brzo,formatiram particiju pa dignem recoveru konzolu pa fixmbr i to je to.

Ne moram da formatiram ceo hard, u krajnjem slucaju morao bih da formatiram particiju ali ja zelim da sacuvam podatke na njoj. Iz ovih poruka nisam zakljucio da li ja to mogu da izvedem ili ne i mislim da niste shvatili ono sto zelim a ja ne umem bolje da objasnim.

Mozes da podijelis particiju i da sacuvas podatke, kao sto neko vec gore rece probaj sa Partition Magicom ili mozes i sa Acronis Disk Director-om.

Poslednja izmena:
proki je napisao(la):
Ajd da pitam, kako deinstalirati Linux, a da ne diram windows?

Kao što reče MARVIN u postu #4, uz mali dodatak, posto ćeš formatiranjem particije gde ti je Linux zeznuti MBR, pri prvom sledećem podizanju sistema ubaci WIN butabilni disk i izaberi opciju gde ces dobiti "recovery console" i kada dobije c:\ kucaj fixmbr posle toga jedan reset i onda će da radi sve kako valja, bar sam ja tako uradio drugi put kad sam zeznuo Linux. Prvi put je iz neznanja pao format celog harda :wall: :wall: :wall:

Ko kaze da ce sj*bati mbr kada obrise particiju na kojoj se linux nalazi? Uglavnom to nema nikakve veze (makar je tako ako se koristi lilo) i samo ne moze da butuje linux kada se odabere, a windows normalno radi.

Sto se tice same deobe diska, najbolje je da ga podelis Partition Magic-om i samo napravi particiju i nemoj da je formatiras (nema veze i ako to uradis, ali cisto da ti je windoza ne ubaci u "listu" i da ti posle prijavljuje da moras formatirati) pa formatiraj prilikom instalacije linixa.
Meni koji ti trazis se sam instalira i neces imati tih problema. Inace to ti nece biti particija F: vec (verovatno) /dev/hdaX (X=redni broj particije u tvom slucaju mislim da je 7)

EDIT: Kada se koristi GRUB i formatira linux particija moze da se isti jahebe pa da se ni win ne moze koristiti. Zaboravio sam posto i dalje (tvrdoglavo) guram LILO pa nemam tih problema.

Poslednja izmena:
Dzoni_m je napisao(la):
Inace to ti nece biti particija F: vec (verovatno) /dev/hdaX (X=redni broj particije u tvom slucaju mislim da je 7)

Kako to mislis? Je l' Linux oznacava preko brojeva? I zasto broj 7 ? C, D, E - nju bih podelio na 2 dela, znaci trebalo bi onda da bude broj 4... ako se rako racuna. :D

Ne. Linux oznacava drugacije nego win. /dev/hda7 ti znacli sledece /dev/ da se radi o uredjaju koji je linkovan u taj direktorijum. /hda znaci da je u pitanju HDD i to master slave bio bio hdb, pa treci uredjaj na IDE grani /hdc pa cetvrti /hdb (to mogu biti CD i DVD uredjaji) itd. Kada je rec o SATA kontrolerima onda je /sda primarni, /sdb sekundarni itd.
E, particiije na tom disku (u tvom slucaju /hda) oznacavas brojevima. Rekao sam ti da je to 7 posto si ti verovatno delio to u windowsu i samo ti je C: primarna particija i nju i vidi kao /hda1, dok logicke particije dobijaju svoje brojeve od 5. Tako da bi ti D: bila /hda5, E:=/hda6 i tu sto bi nanovo kreirao bi bila /hda7. Nisam mnogo proveravao zbog cega je to tako ali znam da ima veze sa extendend particijom koju delis na logicke koje zauzimaju te brojeve od 2-4.

Poslednja izmena:
Kod mene je namesteno na sledeci nacin pod Win-om imam dve particije C i D za linux je ostavljeno (win jezikom) E kao root i F za swap, ako imas mogucnost prilikom instalacije Linuxa izaberi da ti se Lilo (i ja ga koristim) instalira na E ili /dev/hda(x) a ne na mbr. Kasnije samo pod Win-om instaliras npr. bootmagic i u njemu dodas Linux da ga imas prilikom boot-a...

Nazad
Vrh Dno