Šta je novo?

Podešavanje primarne grafike na Debian 12 xfce okruženju

s4m3m4n

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5 12400F
Matična ploča
Asus Prime H670-PLUS D4 Rev.1
RAM
KINGSTON 16GB DDR4 4x8GB kit 3200MHz FURY Beast RGB KFC3200C16D4/8GX
GPU
NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8G MSI
Storage
INTEL SSDSCKKF256G8H, WDC WD5003AZEX-00K1GA0, Samsung SSD 980 250GB, WDC PC SN520 SDAPNUW-256G-1006
Zvuk
Creative Sound Blaster X-Fi PCI (70SB104000000)
PSU
MSI A850GF
Kućište
Veliko sa 5 kulera
Monitor
Asus TUF VG27AQA1A VA
Miš & tastatura
LOGITECH G403 HERO, Redragon Kumara K552RGB-1 Mechanical Gaming
Ostale periferije
JBL Tune 720BT
Laptop
Lenovo Yoga 500 14 inča Touch Screen
Mobilni telefon
Samsung A54 5G, Samsung S9
Pametni uređaji
Garmin Vivosport
Steam
https://steamcommunity.com/id/s4m3m4n/
Pristup internetu
  1. Optički internet
Već par dana utežem i podešavam sve i priveo sam kraju. Korisim laptop za posao i privatne svrhe, pa svakako sam morao sve da dotegnem uz razne forume i video materijale. Ono što je ostalo, to je grafika. Imam dve grafike i u pitanju su Intel na procesoru i nvidia koja je integrisana. Ono što me buni, to je da hoću da prebacim da mi nvidia bude primarna i da nju korisim. Video sam razne tutorijale i pokušao dva ali nisam uspeo. U pitanju je nvidia prime opcija koju sada nemam ali predpostavljam da u xorg config moram da odradim deo kako bih podesio da ona radi primarno. Uspešno sam instalirao drajver za nvidia ali te opcije i dalje nema. Pokušao sam da skinem tool za prebacivanje na prime preko zvanične prodavnice i izbacio je da grafika ne podržava tu opciju. Skinuo sam neki program za 3d test grafike kao Furmark i ima da se izabere koja grafika se testira, ali kada izaberem nvidia on i dalje na test pokreće intel koja je integrisana u procesoru.

Moje pitanje je, da li postoji mogućnost da to odradim preko xorg izmene ili ne? Pitam iz razloga da nešto ne zeznem, pa bolje da ne radim ništa ako to nije moguće? Hvala.

Integrisana grafika: NVIDIA GeForce 920M
Procesorska grafika: Intel HD Graphics 5500

Pokušaj eventualno ovako:

1. Napravi backup trenutne konfiguracije:

Kod:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup

2. Kreiraj novi xorg.conf fajl:

Kod:
sudo nvidia-xconfig

3. Otvori fajl za editovanje (npr nano):

Kod:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf

4. Dodaj sledeću sekciju:

Kod:
Section "ServerLayout"
    Identifier "layout"
    Screen 0 "nvidia"
    Inactive "intel"
EndSection

Section "Device"
    Identifier "nvidia"
    Driver "nvidia"
    BusID "PCI:1:0:0"  # Proveri tačan BusID pomoću: lspci | grep -i nvidia
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "nvidia"
    Device "nvidia"
    Option "AllowEmptyInitialConfiguration"
EndSection

5. Restartuj sistem

Ako sistem ne startuje grafički interfejs nakon restarta, vrati backup:

Kod:
sudo mv /etc/X11/xorg.conf.backup /etc/X11/xorg.conf

Pre izmena, proveri tačan BusID NVIDIA kartice sa:

Kod:
lspci | grep -i nvidia

Javi kako je prošlo i vidi da možeš da vratiš backup preko terminala ili SSH ako pukne grafika posle izmene :)

Poslednja izmena:
Hvala ti i probaću ovo što si naveo. Gledao sam to, nego me bunilo što nakon instalacije nvidia drajvera kroz kernel kada podigne sistem nemam one opcije za prime i ostalo u nvidia panel programu, već samo osnovni info temperatura, opterećenost i da mogu da izmenim radnu brzinu grafike mhz... Pomislio sam, da drajver jednostavno nije napredan da omogući sve to i odustao sam od ovoga, a gledao sam i ovo na netu. Ako je moguće da drajver ne podržava to, zanima me da li onda ima svrhe probati sve ovo da se ne zezam za dž? Hvala.

Hvala ti i probaću ovo što si naveo. Gledao sam to, nego me bunilo što nakon instalacije nvidia drajvera kroz kernel kada podigne sistem nemam one opcije za prime i ostalo u nvidia panel programu, već samo osnovni info temperatura, opterećenost i da mogu da izmenim radnu brzinu grafike mhz... Pomislio sam, da drajver jednostavno nije napredan da omogući sve to i odustao sam od ovoga, a gledao sam i ovo na netu. Ako je moguće da drajver ne podržava to, zanima me da li onda ima svrhe probati sve ovo da se ne zezam za dž? Hvala.
Nvidia control panel je limitiran u Waylandu. Ako hoćeš sve opcije, moraš da se prebaciš na Xorg. Inače taj panel ti je samo GUI editor za .xorg.conf.

Da, i ja imam taj limit na Waylandu kad su podešavanja u pitanju, GUI je baš limitiran, ali valjda će biti ok u jednom trenutku :)

Nazad
Vrh Dno